Top 7 obiective turistice Bruges, Belgia – orasul ciocolatei si al dantelei

Home // Blog // Top 7 obiective turistice Bruges, Belgia – orasul ciocolatei si al dantelei
Top 7 obiective turistice Bruges, Belgia – orasul ciocolatei si al dantelei

Bruges este orasul care iti merge direct la suflet si orasul in care poti trai cel putin doua povesti: a ciocolatei si a dantelei, ambele considerate cele mai fine din lume.

Bruges isi pastreaza farmecul sau medieval de secole – nu e de mirare ca este considerat cel mai bine conservat oras medieval din Belgia iar arhitectura cladirilor sale completeaza toate datele uneia dintre cele mai atractive destinatii turistice ce atrage anual peste 2 milioane de turisti (!). Mare parte a mostenirii medievale a fost pastrata in cele mai bune conditii, de aceea intreg centrul orasului a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ce face Bruges atat de special? Pe langa farmecul sau medieval, orasul beneficiaza de faptul ca este conectat la mare prin numeroasele sale canale, construite de oamenii de afaceri, canale ce au reprezentat o dovada a prosperitatii inca din secolul al XV-lea, atunci cand orasul a avut o ascensiune fulminanta. Asadar, odata ajunsi intr-un city break aici, plimbati-va pe strazile sale inguste, admirati orasul de pe minunatele sale canale si veti fi cuceriti de atmosfera  incantatoare.

De la inceput trebuie sa stiti ca centrul orasului Bruges este relativ mic; aceasta inseamna ca puteti lua in considerare o plimbare la pas pentru ca vizita cele mai importante obiective turistice ale orasului cum ar fi Grote Markt, Belfort van Brugge sau Basilica Sfantului Sange.

Dar haideti sa descoperim impreuna cele mai importante obiective turistice ale orasului Bruges.

Pornim?  

 

1. Belfort van Brugge   

Obiective turistice Bruges -Belfort van Brugge

Partea de sud a pietei centrale din Bruges este dominata de Belfort van Brugge cu impunatoarea sa clopotnita – un punct de reper distinctiv al orasului. Turnul are o inaltime de 83 de m si adaposteste un impresionant carillon (un grup de clopote perfect acordate, de obicei 4, actionate printr-un mecanism de ceasornic). Carillonul de la Belfort van Brugge are nu mai putin de 47 de clopote ce sunt activate chiar si astazi, manual.

Turnul face parte dintr-un complex de cladiri cu numeroase sali ce dateaza din secolul al XIII-lea, complex ce odinioara deservea ca spatiu de depozitat si piata. Constructia turnului a avut loc intre anii 1482-1486 si a jucat un rol important in viata publica si sociala din Bruges in perioada Evului Mediu. De altfel, Belfort van Brugges a fost recunoscut drept sit al Patrimoniului UNESCO in anul 1999.

Nu va lasati intimidati de cele 366 de trepte pe care le aveti de urcat pana in varful turnului – odata ajunsi sus veti fi rasplatiti din plin cu o minunata priveliste asupra orasului.

Atentie insa: exista o limita maxima a persoanelor ce pot urca in turn, nu mai mult de 70 de persoane. Acesta este motivul pentru care in unele zile se pot face cozi interminabile.

Pretul unui bilet de intrare la Belfort van Brugge este de 10 Euro/persoana iar pentru copii se platesc 5 Euro/persoana. Acesta este deschis zilnic intre orele 9:30 – 18:00, insa ultima urcare in turn este la ora 17:00.

 

2. Basilica Sfantului Sange – Heilig-Bloedbasiliek  

Obiective turistice Bruges - Basilica Sfantului Sange

Basilica Sfantului Sange, prezideaza piata centrala a orasului Bruges. Aceasta basilica este recunoscuta datorita faptului ca adaposteste un flacon de cristal in interiorul caruia se spune ca se afla cateva picaturi de sange ale lui Hristos, adus din Tara Sfanta de catre Dietrich de Alsacia in anul 1149, la intoarcerea sa din cea de-a doua cruciada. De altfel, in fiecare an in luna mai, aici are loc o procesiune prin care relicva este plimbata pe strazile orasului Bruges – Procesiunea Sfantului Sange.

Fatada basilicii impresioneaza prin cele trei arcade incadrate perfect stilului arhitectural gotic flamboiant dar si prin statuile sale aurite. Basilica Sfantului Sange a fost ridicata intre anii 1529 – 1534 si este compusa dintr-o capela inferioara romana, o capela superioara gotica – cea care gazduieste moastele Sf Vasile aduse din Palestina de Robert II, precum si o scara spiralata ce conduce spre capela superioara, ce a fost construita in anul 1480. De la etajul superior, in fiecare vineri, flaconul cu sangele sfant este scos din altar si aratat credinciosilor.

Basilica Sfantului Sange este deschisa zilnic intre orele 9:30 – 12:00 si intre 14:00 – 17:00 iar intrarea este libera. Daca va doriti sa vizitati si Muzeul, pretul unui bilet este de 2 Euro.

Basilica Sfantului Sange o gasiti la adresa Burg 13, Bruges.

 

3. Grote Markt 

Obiective turistice Bruges - Grote Markt

Inima orasului Bruges este reprezentata de Grote Markt, numita si Burg, si este unul dintre obiectivele turistice pe care nu aveti voie sa le ratati. Grote Market este cartierul plin de viata al orasului, un loc inconjurat de cele mai frumoase cladiri construite in secolele trecute, o zona care a deservit ca piata inca din anul 958.

Astazi, Grote Markt este loc de promenada, de intalnire a biciclistilor, zona ce gazduieste diverse concerte sau festivaluri sau cel mai bun loc de a incepe periplul vizitarii celor mai importante obiective turistice din oras. Fara indoiala Belfort van Brugge sau Palatul Provincial capteaza toata atentia, insa, statuietele aflate chiar in mijlocul pietei – Jan Breydel si Pieter de Coninck, doi eroi ai libertatii in lupta impotriva francezilor de la inceputul secolului al XVI-lea, personaje ce apar si in romanul istoric „Leul Frandrei” al lui H. Conscience, indeamna turistii la fotografii si postari pe retelele de socializare.

In imediata vecinatate a Grote Markt, chiar pe colt cu Breydelstraat, puteti vizita Muzeul de BereBruges Halve Maan. Aici, dupa ce platiti un bilet de intrare de 8 Euro/persoana vi se ofera la intrare un iPad cu ajutorul caruia puteti scana diverse locuri din muzeu afland astfel informatii utile despre istoria berii. Apropos de bere, degustarea ei merita toti banii. Belgienii sunt mari amatori de bere si se mandresc cu nu mai putin de 700 de sortimente de bere!

Puteti de asemenea sa va alaturati turistilor si localnicilor la una din cafenelele din Grote Markt pentru a savura o cafea belgiana sau unul din preparatele tipice belgiene, cum ar fi mules et frites – un preparat ce cuprinde scoici si cartofi prajiti. Bineinteles, se completeaza perfect cu o bere belgiana.

 

 

4. Stadhuis  

Obiective turistice BRUGES - Stadhuis

Stadhuis este chiar primaria orasului Bruges si una dintre cele mai vechi cladiri din Belgia ce a fost construita intre anii 1376 – 1420 in stil gotic. Nu ratati, ajunsi aici, Sala Gotica – un masterpiece cu picturi ce dateaza din secolul al XIX-lea si cu o impresionanta bolta policroma, dar nici Camera Istorica, un loc unde vi se dezvaluie o parte a istoriei orasului Bruges, de-a lungul secolelor.

Subsolul cladirii adaposteste o expozitie multimedia gratuita care ilustreaza dezvoltarea structurala a pietei Burg dar si a Primariei.

Stadhuis este deschisa in fiecare zi, intre orele 09:30 – 17:00, pretul unui bilet de intrare este de 4 Euro/persoana; biletul include si intrarea la Palatul Libertatii, un alt obiectiv turistic important al orasului Bruges.

Adresa Stadhuis este Burg 12 , Bruge.  

 

5. Muzeul Groeninge  

Obiective turistice Bruges - Muzeul Groeninge

Daca sunteti iubitori ai artei, indreptati-va spre Canalul Dijver, locul in care veti gasi Muzeul Groeninge. Acesta detine cea mai importanta colectie de arta din Bruges si, pe langa colectiile de picturi vechi flamande, se mandreste si cu o galerie de arta moderna dar si cu o colectie superba cu vederi ale orasului Bruges de odinioara.

Ajunsi la Muzeul Groeninge, cu siguranta primele cinci camere ale muzeului va vor capta atentia in totalitate deoarece acestea contin picturile exceptionale ale maestrilor vechi flamanzi intre care si Jan van Eyck cu doua dintre cele mai importante lucrari ale sale – „Madonna si donatorul Canon van der Paele” (1436) si portretul sotiei artistului, Margaret van Eyck, pictat la varsta de 33 de ani (1439). Tot aici, camera 3 va da ocazia sa admirati legenda Sf. Ursula si un portret al lui  Luis Gruuthuse, dar si „Judecata de la Hieronymus Bosch„, prezentata in camera 5.

 

6. Biserica Fecioarei – Onze Lieve Vrouwekerk 

Obiective turistice Bruges - Biserica Fecioarei-min
Obiective turistice Bruges – Biserica Fecioarei-min

Biserica Fecioarei din Bruges dateaza din secolul al XIII-lea; lucrarile la constructia acesteia au inceput cu naosul si coridoarele in jurul anului 1230, iar in secolele XIV-XV au fost adaugate culoarele si capelele. Turnul Bisericii Fecioarei este unul cu adevarat spectaculos – cu o inaltime de 112 m este cel mai inalt turn din Belgia.

Interiorul Bisericii Fecioarei capteaza atentia oricarui iubitor de arta si nu numai: biserica adaposteste adevarate capodopere de arta, cea mai renumita fiind sculptura „Fecioara si copilul„, asezata pe altarul capelei si realizata de Michelangelo in anul 1504, aceasta fiind de altfel si singura lucrare a artistului care a parasit Italia in timp ce Michelangelo traia. Nu ratati nici „Adoratia pastorilor” realizata de Pieter Pourbus, „Transfigurarea lui Hristos” a lui Gerard David sau „Calvarul” de pe altarul inalt, opera lui Bernaert van Orley.

Puteti vizita si trezoreria bisericii ce adaposteste cateva din operele secolelor XV-XVI precum si mormintele lui Karel de Stoute si al fiicei sale, Maria de Burgundia. 

Biserica Fecioarei o gasiti la adresa Dijver, central Bruges; intrarea este gratuita, insa daca va doriti sa vizitati si Trezoreria bisericii, pretul unui bilet de intrare este de 2.50 Euro/adulti si 1.50 Euro/copii.

Biserica Fecioarei este deschisa de luni pana vineri intre orele 9:00-12:30 si 13:30-17:00, sambata de la 9:00-12:30 si 13:30-16:00, iar duminica intre orele 13:30-16:00.

 

7. Canalele din Bruges  

Obiective turistice Bruges - plimbare cu barca pe unul dintre canale

Desi sunt incluse la sfarsitul topului nostru de astazi, Canalele din Bruges nu sunt nici pe departe lipsite de importanta, ba chiar fac parte din lista de activitati de neratat odata ce ajungeti in Bruges. Ele va dau prilejul sa descoperiti Bruges dintr-o alta perspectiva si sa vedeti gradini secrete, poduri pitoresti si cladiri medievale.

Doua dintre cele mai cunoscute canale ale orasului Bruges sunt Rozenhoedkaai si Groenerei. 

Canalul Rozenhoedkaai are farmecul sau, indiferent de anotimp, dimineata sau seara, soare sau ploaie este la fel de cautat si este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Bruges. Surprindeti si voi una dintre cele mai vechi scene ale orasului – va fi imaginea perfecta de postat pe retelele de socializare.

Canalul Groenerei ofera un peisaj divers, cu poduri vechi si cladiri istorice incadrate perfect cu natura. Inevitabil te indragostesti de aceste locuri.

Un city break la Bruges nu este complet daca nu vedeti orasul de pe minunatele sale canale. Alegeti o astfel de activitate si, pret de 30 de minute cat dureaza calatoria cu barca, veti pasi intr-o lume total diferita.

Puteti opta pentru o astfel de activitate din martie pana in noiembrie, zilnic, intre orele 10:00 – 18:00, ultima plecare fiind la ora 17:30. Pretul unui bilet este de 8 Euro/persoana.

 

 

Ce alte obiective turistice nu trebuie sa ratati odata ajunsi intr-un city break in Bruges: 

  • Muzeul Ciocolatei – o experienta dulce, gazduit in casa „De Croon„, ce dateaza din anul 1480, cea care initial a fost o taverna apoi o patiserie. Aici gasiti o mare varietate de ciocolata belgiana, renumita in intreaga lume.

 Muzeul Ciocolatei este deschis zilnic, intre orele 10:00 – 17:00 iar pretul unui bilet de intrare este de 6 Euro/adulti si 4 Euro/copii.

  • Muzeul Cartofilor Prajiti figureaza printre cele mai ciudate muzee alimentare din lume si singura unitate din Belgia inclusa in ghidul „Best in Travel 2013”, al celor de la Lonely Planet. Muzeul inedit prezinta istoria cartofului, a cartofilor prajiti si a sosurilor adiacente folosite si este vizitat anual de peste 700.000 de persoane, doua treimi dintre acestea servind si masa aici (!).

Muzeul Cartofilor Prajiti este deschis zilnic intre orele 10:00 – 17:00; pretul unui bilet de intrare este de 7 Euro/persoana adulti si 5 Euro/copii.

  • Morile de vant – devenite un simbol al Belgiei dar si al vecinilor olandezi, morile de vant va transpun intr-o alta lume, o lume care exista cu cateva sute de ani in urma. In jurul orasului Bruges existau la un moment dat aproximativ 25 de mori de vant, insa la ora actuala mai puteti admira doar cateva. Se pot vizita din luna aprilie pana in septembrie iar pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 3 euro/persoana.
  • Muzeul Dantelei – dantela este un adevarat simbol in orasul Bruges, iar Muzeul Dantelei va da posibilitatea sa aflati cate putin din tainele fabricarii acestui material precum si sa vizionati cele mai interesante piese vestimentare. Deasemenea tot aici aveti ocazia sa asistati in direct la demonstratii pe viu ale acestui mestesug. Sa nu va mire faptul ca acest obiectiv turistic al orasului Bruges a atins adevarate recorduri; de exemplu, in anul 2009, in doar o luna, 1 milion de turisti i-au calcat pragul (!).

Muzeul Dantelei este deschis zilnic intre orele 10:00 – 17:00; pretul unui bilet de intrare este de 2.50 Euro/persoana. 

V-am convins de ce acest minunat oras merita sa-l vizitati macar odata in viata? Daca da, stiti unde ne gasiti…

Pana la articolul nostru viitor, zbor lin sa aveti oriunde va poarta liniile aeriene!

Sursa foto: Visitbruges.be

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button