Cu eleganta si farmecul sau provincial, Bordeaux se numara printre cele mai interesante orase ale Frantei si a fost clasat pe locul 1 in Best in Travel 2017, Top Cities of the World de catre revista Lonely Planet.
Argumente pentru acest onorant loc? Destule, asa cum vom vedea si noi in articolul de azi…
Situat in sud-vestul Frantei, Bordeaux este numit si „Portul de pe Luna” datorita locatiei sale romantice in forma de semiluna de pe raul Garonne; mai mult decat atat, in ultimul deceniu orasul Bordeaux a avut o dezvoltare vizibila din punct de vedere al amenajarilor – au fost restaurate bulevardele pietonale si arhitectura neoclasica a mai multor cladiri, s-a creat un sistem de transport public de inalta tehnologie, s-au construit cladiri noi, proiectate de arhitecti de clasa mondiala, asa cum sunt stadionul Stade Matmut Atlantique, avand o forma futurista si fiind proiectat de Herzog si Pierre de Meuron (2015), parcul tematic dedicat industriei vinului, La Cité du Vin (2016) si podul Jean-Jacques Bosc (2018) de peste raul Garonne. Pe langa noile constructii adaugate orasului, Bordeaux se mandreste cu o bogata mostenire arhitecturala ce dateaza din antichitate; sa nu uitam ca UNESCO a declarat centrul vechi al orasului Bordeaux ca apartinand Patrimoniului Mondial, astfel ca peste 350 de cladiri (!) sunt clasificate drept monumente istorice.
Daca sunteti iubitori de arta in aer liber, va ganditi sa ajungeti sa degustati cel mai bun vin de Bordeaux sau delicioasele preparate ale bucatariei franceze, atunci speram ca articolul nostru de astazi, „Top 9 obiective turistice Bordeaux”, sa va inspire in alegerea urmatoarei destinatii de vacanta.
Pornim?
1. Cathedrale Saint-André
Un edificiu de o importanta istorica, aflat in inima orasului, Catedrale Saint-Andre dateaza din secolul al XII-lea, a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO si inclus in Traseul Sfantului Iacov; din acest motiv, tot mai multi turisti ajung aici pentru a-i descoperi istoria si pentru a se opri pentru o clipa in fata impresionantelor sale obiecte de cult.
Catedrale Saint-Andre poate fi comparata cu Notre-Dame din Paris in ceea ce priveste grandoarea sa: catedrala are o fatada cu sculpturi ale scenei Cina cea de Taina sau ale Inaltarii, incadrandu-se perfect stilului gotic. Asa cum probabil veti vedea si la alte lacase de cult din aceeasi perioada, sculpturile din catedrala au fost vopsite in culori vii, la vremea aceea fiind des utilizata aceasta practica pentru a atrage pelerinii.
Interesant este faptul ca partea din fata a catedralei este complet neomogena, deoarece initial aceasta era pozitionata foarte aproape de zidurile vechi ale orasului. Cu toate acestea, aici veti putea admira Hôtel de Ville (Primăria) vizavi de catedrala – un impresionant palat neoclasic, construit in secolul al XVIII-lea si care dezvaluie diferenta dramatica in stilurile arhitecturale de-a lungul secolelor.
Nume importante din istoria Frantei au ales Catedrala Saint-Andre in cele mai importante momente ale vietii lor: de exemplu Eleanor de Aquitaine care s-a casatorit aici cu Ludovic al VII-lea, regele Frantei, in anul 1137, precum si Anne de Austria care s-a casatorit cu Louis al XIII-lea.
Catedrala a avut insa multe alte destinatii – a fost folosita chiar si pentru a stoca furaje in timpul Revolutiei Franceze, o perioada marcanta in istoria acestui monument, dar a suferit si un incendiu devastator in secolul al XIX-lea. Dupa incident intreg mobilierul a fost inlocuit si preluat din alte biserici.
Daca ajungeti intr-un city break la Bordeaux vara, aflati ca „Bordeaux International Organ Festival” se desfasoara chiar in Catedrala Saint- Andre. Astfel, va puteti bucura de concerte gratuite sustinute de cei mai talentati artisti europeni.
Catedrale Saint-Andre o gasiti la adresa: 66 Rue Trois Conils, Bordeaux iar pentru mai multe informatii referitore la diferite evenimente organizate aici, accesati site-ul oficial al Catedralei Saint-Andre.
City Break BORDEAUX?
Contacteaza-ne!
2. Le Grand Theatre
Le Grand Theatre este punctul central al comediei precum si centrul vietii sociale a orasului Bordeaux. Situat pe vechi ul loc al Forumului Roman, Le Grand Theatre este una dintre cele mai emblematice cladiri ale orasului si considerata unul dintre cele mai frumoase teatre din lume. Construit in anul 1780, si proiectat de arhitectul Victor Louis in stilul clasic, edificiul intregeste o colectie de alte cladiri proiectate de catre acelasi arhitect: Palais Royal si Théâtre Français din Paris.
In exterior privitorii se pot bucura de semetia celor 12 coloane corintice colosale si de statuile reprezentand cele noua muze ale mitologiei antice precum si zeitele Juno, Venus si Minerva. In interiorul teatrului puteti admira foisoarele splendide precum si scarile impunatoare; scara mare a teatrului l-a inspirat un secol mai tarziu pe Charles Garnier sa creeze Opera din Paris.
Jean-Baptiste Robin este responsabil de decorarea cupolei teatrului iar tema aleasă de artist, „Apollo si Muzele„, incanta mereu vizitatorii si spectatorii. Nu veti putea trece cu vederea nici impresionantul candelabru ce a fost instalat in anul 1917 – cu o greutate de 1,2 tone, este compus din cristale de Bohemia si impodobit cu nu mai putin de 400 de lampi.
Mari artisti mondiali au incantat auditoriul de pe minunata scena a teatrului din Bordeaux iar printre acestia se numara: Liszt, Cinti-Damoreau, Falcon, Viardot, Talma, Rubini, Petipa, Chaliapin sau mai recent Placido Domingo, Gustav Lehonardt , Natalie Dessay, Cecilia Bartoli sau Carolyn Carslon.
Le Grand Theatre poate fi gasit la adresa: Place de la Comédie, Bordeaux
3. Place de la Bourse si Mirror d’Eau
Sirul cladirilor elegante, construite in secolul al XVIII-lea, se continua pe o jumatate de kilometru de-a lungul raului Garonne iar un exemplu elocvent este Place de la Bourse care reprezinta totodata exemplul elegantei stilului clasic al secolului al XVIII-lea.
Orasul Bordeaux s-a desprins de vechile ziduri ale orasului atunci cand aceasta piata maiestuoasa de pe malul stang al raului Garonne a fost construita in anii 1720, fiind proiectata de arhitectul preferat de Ludovic al XV-lea, Jacques Gabriel; nu a durat mult timp si a devenit un simbol al orasului.
In centrul Place de la Bourse veti putea admira frumoasa „Fantana celor Trei Gratii„, inconjurata de doua cladiri tip pavilion: Bursa de Valori si Musée des Douanes (Muzeul Vamal). Aceste cladiri cu privelisti gratioase se afla chiar deasupra malurilor raului Garonne. Va recomandam sa faceti o plimbare de-a lungul raului Garonne pentru a admira arhitectura impunatoare a Place de la Bourse si reflexiile strălucitoare ale cladirilor in rau.
Fata in fata cu Place de la Bourse, intre Quai de la Douane si Quai Louis XVIII veti putea vedea impresionanta Mirror d’Eau – o amenajare artistica in aer liber creata in anul 2006 fiind rezultatul unei colaborari intre producatorul de fantani Jean-Max Llorca si arhitectul peisagistic Michel Corajoud.
Mirror d’Eau este o capodopera a creativitatii, compusa din bazine de apa de doar 2 cm, cu un sistem ce creeaza efecte de oglinda si ceata. Reflexia se schimba odata cu conditiile meteorologice.
City Break BORDEAUX?
4. Musée d’Aquitaine
Musée d’Aquitaine ilustreaza istoria orasului Bordeaux si a regiunii Aquitaine din vremuri preistorice pana in prezent. Muzeul adaposteste vestigii ale istoriei antichitatii de o valoare exceptionala, incluzand Laussel Venusun – un artefact de la 25.000 î.Hr., monede de aur galice din secolul al II-lea î.Hr. dar si o statuie a lui Hercule din secolul al III-lea. Printre alte puncte de atractie ale Musée d’Aquitaine se numara si imaginea unui cavaler de la Curton din secolul al XIII-lea si mormantul lui Montaigne din secolul al XVI-lea.
Pentru cei care doresc sa vada „pe viu” cum isi traiau viata locuitorii din Bordeaux in timpul secolului al XX-lea, faceti o vizita in incinta magazinulului Reconstructed Grocer’s Shop – este plin de replici superbe de mobilier, accesorii si produse alimentare din anii 1900. Veti putea vedea un registru de numerar, o masina de macinat cafea, fructe si legume conservate, oale de mustar, terine de foie gras, borcane de bomboane si tot felul de obiecte reconstruite dupa modelele folosite de locuitorii de aici in secolele trecute.
5. Point de Pierre
Printre obiectivele turistice iconice ale orasului Bordeaux se numara si Pont de Pierre (Podul de piatra), ce se incadreaza perfect printre imaginea cladirilor elegante ale orasului. Constructia podului a inceput in anul 1817, fiind proiectat de inginerul Claude Descamps, fiind finalizat in anul 1821 dupa lucrari de constructie continue. Podul se intinde peste raul Garonne si cuprinde 17 arcade gratioase sustinute de stalpi de sustinere, conceputi in asa fel incat sa reziste curentilor puternici ale raului. In istoria orasului Bordeaux, Point de Pierre a fost primul pod de trecere a raului Garonne.
City Break BORDEAUX?
Contacteaza-ne!
6. Grosse Cloche si Porte Cailhau
Grosse Cloche (Ceasul Mare) este una dintre ramasitele orasului medieval, construit intre secolele XIII-XV. Ceasul il puteti observa in turnul de la poarta, cel care facea parte din vechea primarie. Acest vestigiu al Evului Mediu, situat in centrul orasului Bordeaux, a fost readus la gloria sa de odinioara si integrat perfect in atmosfera unei noi ere.
Grosse Cloche, prezinta acoperisuri conice duble care cu siguranta va vor impresiona si este construita pe ramasitele Porte Saint-Éloy din secolul al XIII-lea, poarta veche a cetatii medievale. Clopotul dateaza din anul 1775 si cantareste nu mai putin de 7.750 tone; este folosit pentru a anunta sarbatorirea anumitor evenimente nationale cum ar fi Ziua Frantei. Pe vremuri Grosse Cloche era folosit drept inchisoare pentru infractorii minori.
Un alt fragment al zidurilor medievale vechi este si Porte Cailhau, la fel de impresionanta, impunatoare si cu o istorie captivanta, mai ales ca a reusit sa biruiasca secole si sa devina astazi unul dintre obiectivele cele mai apreciate obiective turistice din Bordeaux.
Porte Cailhau reprezinta un proiect de tranzitie intre stilul gotic si renascentist, ce dateaza din anul 1495, fiind construita cu scopul de a sarbatori victoria regelui Charles al VIII-lea impotriva Ligii Venetiei la batalia de la Fornovo; asadar, Porte Cailhau avea rol dublu – cel de a reprezenta un arc de triumf, de sarbatoare si cel de aparare al orasului.
Ajungand la Porte Cailhau puteti observa statuia regelui in una din nisele portii precum si un indemn – „Atentie la prag!”, referitor la moartea accidentala a lui Charles al VIII-lea care a murit la doar 27 de ani dupa ce s-a lovit accidental si a suferit un hematom la cap care i-a produs moartea.
Puteti urca in turnul cladirii de unde puteti beneficia de o vedere frumoasa asupra orasului precum si asupra raului Garonne.
City Break BORDEAUX?
7. Vinurile de Bordeaux si gastronomia
Regiunea Bordeaux este capitala mondiala a vinului si cea de-a doua mare regiune viticola de pe planeta. Fie ca sunteti sau nu iubitori ai bauturii bahice noi va recomandam sa degustati vinurile regiunii Bordeaux si mai mult decat atat sa traiti o adevarata experienta. Fara dubii, aveti ocazia sa faceti asta in La Cite du Vin – un centru cultural ultra-modern ce aduce la rang de sarbatoare vinul; este unul dintre cele mai ambitioase proiecte de inalta tehnologie care va invata aproape totul despre istoria vinurilor precum si modul in care sunt realizate.
Locul impresioneaza prin arhitectura cladirii, care are un design futurist intins pe o suprafata de 3000 de metri patrati, dar si prin turnul cu o inaltime de 55 de metri, punctul culminant al experientei La Cite du Vin am putea spune: aici aveti ocazia sa degustati un pahar de vin bun cu o priveliste incantatoare deasupra orasului Bordeaux.
Un lucru pe care il puteti face La Cite du Vin este sa culegeti informatii despre locurile unde va puteti continua aventura in lumea viticulturii de clasa mondiala pe taram francez: Saint-Émilion, Médoc, Canon Fronsac, Sauternes sau Graves sunt doar cateva alegeri. De asemenea, aceste locuri in care se afla aceste crame constituie tot atatea atractii turistice cu peisaje pitoresti incantatoare. Un exemplu, Orasul Saint-Émilion, care se remarca prin aspectul sau pitoresc amplificat de vechile strazi de piatra, ruinele si bisericile romane. In plus, in afara peisajelor, sesiunile de degustare au loc de obicei in chateau-uri, asa ca experienta va poate depasi asteptarile.
Pe langa experienta degustarii vinurilor, bucataria regiunii Bordeaux este una bogata, sofisticata si cu propria identitate. Incercati preparate tipice – o friptura cu sos bordelaise, preparata cu vin rosu, sau incercati caneles, adevarate delicatese – mini prajiturele frantuzesti cu rom si vanilie, in forma cilindrica, cu striatii, prajituri ce se pregatesc inca din timpuri stravechi si constituie un desert foarte cunoscut si apreciat in intreaga regiune.
V-a placut Topul nostru de astazi? Noi speram ca am reusit sa fim si de aceasta data sursa voastra de inspiratie pentru urmatoarea destinatie…
Si, sa nu uitam…daca tot ati ajuns in minunatul oras Bordeaux, la doar 72 de km de Bordeaux se afla cea mai mare duna de nisip din Europa – Dune du Pilat, un loc unic pe care vi-l recomandam sa-l vedeti.
Pana data viitoare, zbor lin oriunde va poarta liniile aeriene! 🙂