Capitala Estoniei, Tallinn, este de departe unul dintre cele mai pitoresti orase din Europa iar daca v-ati gandit doar sa-l vizitati in fuga noi va garantam ca odata ajunsi aici nu va veti putea abtine sa nu descoperiti macar o parte dintre obiectivele turistice pe care le are de oferit; veti ramane cu siguranta incantati de labirintul strazilor din Tallinn, de arhitectura bisericilor vechi si mai ales de cea a clopotnitelor, de zidurile medievale precum si de stilul de viata relaxat al locuitorilor.
Tallinn, nascut in vremea comertului medieval, este destinatia perfecta de vacanta daca doriti sa imbinati intr-un singur city-break atractiile lumii moderne cu obiectivele turistice si cultural-istorice extrem de diversificate. Pe scurt, Tallinn este un oras vibrant, un amestec incitant intre vechi si nou, ce va ofera posibilitatea sa percepeti ce insemna viata in secolul al XVIII-lea.
Haideti impreuna sa descoperim Top 7 obiective turistice Tallin!
1. Centrul vechi din Tallinn (Orasul vechi)
Timp de secole orasul vechi din Tallinn a fost impartit in doua: Toompea si All linn, diferentiind foarte bine clasele sociale ale vremii. Pentru privelisti impresionante asupra orasului faceti o vizita la Toompea, partea ce mai inalta a orasului situata la 48 m deasupra marii unde odinioara locuiau nobilii si familiile cu un statut ridicat din societate; de aici se poate vedea o minunata priveliste a Catedralei Aleksander Nevsky – o biserica ortodoxa rusa care face parte din patrimoniul multicultural al Tallinnului, care cu siguranta va va incanta. All linn – a doua parte a orasului vechi, cea unde locuiau negustorii si breslele sarace de oameni este locul pe care il veti descoperi plin de istorie si probabil cea mai frumoasa parte a centrului vechi. Strazile pavate cu piatra te indeamna la plimbari lungi. Astazi, aici ii putem vedea in actiune pe mesterii ceramici sau pictorii stradali de ocazie si puteti admira impunatoarele porti Viru.
Un vechi ghid al orasului Tallinn descrie centrul vechi ca fiind „cutia de ciocolata” sau „cutia de bijuterii„, aceasta datorita faptului ca aici veti gasi adevarate comori istorice. Considerat inima orasului Tallinn, aceasta zona compacta si in mare parte pietonala abunda de obiective turistice – o combinatie incantatoare intre numeroasele biserici medievale, aleile pietruite incarcate de istorie si cele 26 de turnuri ale orasului medieval pe care le puteti admira si astazi. Asadar, odata ajunsi aici, tot ce va ramane de facut este sa va pierdeti pe strazile inguste si sa descoperiti secole intregi de istorie medievala!
Centrul Vechi din Tallinn a devenit una dintre cele mai vizitate zone a orasului – aici gasiti atractii precum Muzeul Adamson Eric, Muzeul de istorie estona, Biserica Sf Nicolae, un Bastion din secolul al XVII-lea precum si Biserica Sf. Olaf. Pe langa aceste importante obiective turistice, in centrul vechi din Tallinn veti gasi numeroase terase, restaurante sau cafenele numai bune pentru a va opri pret de cateva minute si a intelege modul in care estonienii inteleg sa isi traiasca clipele de relaxare. Recomandarea noastra este Café Chocolaterie Pierre sau Cafe Josephine, unde puteti degusta preparate din ciocolata de casa.
Centrul vechi gazduieste in preajma sarbatorilor de iarna si impunatorul brad de Craciun, iar daca ajungeti intr-un city break in perioada sarbatorilor de iarna, o vizita aici este obligatorie!
City Break TALLINN?
2. Catedrala Aleksander Nevsky din Tallinn
Catedrala Aleksander Nevsky, asa cum mentionam, este o catedrala ortodoxa rusa pe care o veti intalni pe dealul din Toompea, vizavi de cladirea parlamentului estonian si Castelul Toompea. Aceasta este un obiectiv turistic turistic foarte popular pentru credinciosii ortodoxi de pretutindeni si de altfel pentru orice turist care ajunge intr-un city-break la Tallin. Catedrala este dedicata eroului rus sanctificat, Sf. Alexandru Nevsky, cneaz al Novgorodului, cel care a oprit invazia cavalerilor teutoni in batalia de la lacul Peipus din secolul al XII-lea.
Catedrala Aleksander Nevsky este cea mai mare Catedrala din Tallinn ce a fost construita in stil clasic rusesc de catre arhitectul Mikhail Preobrazhensky intre anii 1894-1900, perioada in care Estonia facea parte din Imperiul Tarist; catedrala a fost amplasata strategic pe locul unui fost monument al lui Martin Luther. Ca urmare a acestui fapt, chiar si in vremurile noastre catedrala este subiect de controversa intrucat nationalistii estonieni doresc distrugerea acesteia.
Catedrala Aleksander Nevsky reprezinta stilul arhitectonic rusesc, cu acele cupole tipice bisericilor tariste, cu interiorul sau opulent, plin de mozaicuri si ornamente poleite cu aur. Daca aveti ocazia sa fiti la catedrala la inceputul slujbei, veti avea ocazia sa ascultati sunetul unic al celor 11 clopote ale bisericii.
Catedrala Alexander Nevsky este deschisa vizitatorilor zilnic intre orele 9.00 – 19.00, intrarea fiind libera.
3. Castelul Toompea
Castelul Toompea este situat in districtul ce ii poarta numele, la marginea orasul vechi. Acesta a fost construit in anul 1219 de catre invadatorii danezi pe locul unei vechi fortarete din lemn ce data din secolul al IX-lea. Castelul Toompea a servit ca si sediu al puterilor straine timp de sapte secole iar din anul 1922 acesta a gazduit parlamentul estonian – Riigikogu. Din Castelul danez original, astazi puteti vedea trei din cele patru turnuri, ce au servit drept sediu al Cavalerilor Sabiei, turnuri ce au fost construite intre anii 1227 – 1229.
Castelul Toompea a suferit mai multe schimbari de-a lungul secolelor, fiecare conducator aducandu-i modificari importante arhitecturii acestuia. Acuala fatada de culoare roz pe care o puteti admira si astazi, in stil baroc, este o reconstructie a secolului al XVIII-lea la doleantele Ecaterinei a II-a, Imparateasa Rusiei.
Drapelul estonian domina in varful turnului Pikk Hermann; exista de fapt o traditie care spune ca acela care arboreaza steagul peste Pikk Hermann, va conduce Estonia, iar in fiecare zi la rasaritul soarelui, steagul estonian este ridicat deasupra turnului pe acordurile imnului national.
Castelul si parlamentul il puteti vizita numai in cadrul unui tur ghidat si cu acces doar in anumite parti ale castelului, in zilele lucratoare, iar durata unui tur este de aproximativ o jumatate de ora.
City Break TALLINN?
4. Parcul si Palatul Kadriorg
Parcul Kadriorg cuprinde un areal de 173 de ha ce a fost amenajat sub comanda tarului rus Petru I (Petru cel Mare) cu anumite sectiuni suplimentare adaugate in ultimele secole. Parcul cuprinde si Palatul Kadriorg, cel care initial a fost construit ca o casa de vara pentru tarul rus si familia sa; edificiul a fost dedicat sotiei sale, Ecaterina I, de unde si denumirea aceastuia, kadriorg in limba rusa insemnand – Valea Ecaterinei.
Palatul Kadriorg a fost construit in anul 1718 de catre arhitectul Niccolo Michetti, respectand intocmai arhitectura baroca. Palatul Kadriorg gazduieste astazi Muzeul de Arta din Estonia, iar interiorul palatului pastreaza articole si obiecte personale ale tarului Petru cel Mare.
Curtea Palatul Kadriorg abunda de numeroase gradini frumos amenajate; florile din jurul lacului precum si promenada care va conduce de la iaz spre palat sunt doar cateva dintre cele mai populare rute pentru o plimbare in parc. Tot aici puteti admira si o impresionanta gradina japoneza, recent amenajata, cu specii de plante special alese pentru a se putea adapta climatului mai rece al Estoniei.
Parcul Kadriorg gazduieste o serie de muzee, printre care amintim: KUMU (Muzeul de Arta Kadriorg), Muzeul Mikkel si Muzeul Eduard Vilde; fiecare dintre ele gazduieste importante colectii de picturi, sculpturi, grafice si arta aplicata ale artistilor rusi si estonieni. De asemenea, tot aici veti intalni si diferite monumente dedicate anumitor personalitati culturale, asa cum este cazul sculptorului Amandus Adamson, scriitorului F.R. Kreutzwald si artistul Jaan Koort.
Adresa Parcului si Palatului Kadriorg este A. Weizenbergi tn 26, Tallinn, Estonia iar pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 5 euro/persoana, obiectivul fiind deschis de marti pana duminica intre orele 10.00 – 17.00 iar din octombrie pana in aprilie este inchis si in zilele de marti.
5. Muzeul Estonian in aer liber
Muzeul Estonian in aer liber il veti gasi in cartierul Rocca al Mare, la sud-vest de centrul orasului Tallinn, intr-un parc impadurit cu vederi impresionante la Marea Baltica. Muzeul Estonian prezinta o colecte de peste 100 de cladiri tipice traditionale ce prezinta viata satului estonian din secolele XVIII – XIX din diferite parti ale tarii. Cladirile sunt in cea mai mare parte reprezentate de ferme dar sunt incluse si o biserica din satul Satlepa, un sat situat la nord de Haapsalu, si o moara de vant traditionala. Muzeul Estonian gazduieste cele mai vechi case din Estonia si va ofera posibilitatea de a vedea arhitectura tipica estoniana, din lemn, si de a va putea face o viziune de tot ce insemna viata estoniana in mediul rural in ultimii 200 de ani.
Exponatele prezinta evolutia caselor estoniene, de la casele simple la ferme sofisticate; de asemenea puteti vedea evolutia materialelor de constructii de la molid si pin, materiale folosite pana in secolul al XX-lea, la piatra si beton.
Puteti profita din plin de tot arealul ce inconjoara Muzeul Estonian in aer liber, intrucat, asa cum spuneam, acesta se afla intr-o zona impadurita pe care daca o parcurgeti, drumul va poarta pana la mare. Pe parcursul verii, in weekend, aici se organizeaza diverse spectacole de cantec si dans, programul incluzand chiar si focuri de tabara.
Dupa vizita, la iesire, puteti sa intrati la Cafeneaua Kolu Kõrts din apropiere, care va imbie cu preparate tipice din bucataria estoniana.
Muzeul Estonian in aer liber il gasiti la adresa Vabaõhumuuseumi tee 12 13521, Tallinn, Estonia, fiind deschis zilnic; pretul unui bilet de intrare este de 6 euro/persoana pentru adulti in vreme ce copiii cu varste de pana la 7 ani au intrare libera.
City Break TALLINN?
6. Gradina Zoo din Tallinn
Zoo Tallinn a fost fondata in anul 1939, este situata in frumoasa padure Veskimetsa, beneficiind de o suprafata generoasa de aproximativ 90 de ha si ofera cea mai incitanta colectie de fauna salbatica din nordul Europei: peste 13000 de exemplare de animale, reprezentand nu mai putin de 548 de specii. Aici veti gasi cea mai mare colectie de capre si oi salbatice din lume, precum si un numar remarcabil de vulturi, bufnite sau berze.
Pe timp de vara aici se organizeaza diverse concerte si festivaluri precum si targuri traditionale. Cei mici beneficiaza de un spatiu de joaca amenajat cu topogane, balansoare precum si o piscina in aer liber.
Bine de stiut: expozitiile din interior sunt inchise in zilele de luni, iar in lunile noiembrie – ianuarie gradina zoologica este inhisa. In restul anului o puteti vizita de Luni – Vineri intre orele 9.00 – 17.00, Sambata si Duminica intre orele 10.00 – 19.00, pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 6 euro/ persoana adulti respectiv 3 euro/persoana copii, elevi si pensionari. Exista optiunea familiala de 12 euro, pret comun.
7. Pirita
Pirita este cea mai mare si cea mai populara plaja de nisip din Estonia si este situata la doar cativa km de orasul vechi. Aceasta zona a captat atentia localnicilor inca din secolul al XV-lea, atunci cand aici a fost construita o manastire. Astazi zona se bucura de o dezvoltare turistica foarte mare iar turistii o prefera datorita amplasarii sale, a privelistilor pe care le ofera asupra orasului vechi si asupra Golful Finlandei.
Pe plaja si in jurul acesteia exista numeroase terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, posibilitatea de a inchiria echipamente pentru sporturi de apa si tot ce gasiti pe orice plaja europeana. Imprejurimile zonei sunt impadurite, copacii strajuind plaja si mai mult, puteti descoperi in zona inca doua dintre obiectivele turistice pe care Tallinn le are de oferit: Gradina Botanica si Turnul Televiziunii.
Promenada generoasa de-a lungul plajei din Pirita va ofera ocazia sa profitati de plimbari lungi in serile de vara; de asemenea exista piste si pentru biciclisti sau pentru iubitorii de role. Tot aici va puteti bucura de toate facilitatile pe care vi le ofera Pirita Adventure Park.
V-am convins de ce merita sa vizitati Tallinn intr-un city break? Daca da stiti unde ne gasiti…
Pana data viitoare, zbor lin!