V-ati gandit vreodata ce atractii si obiective turistice puteti gasi la Sankt Petersburg? Astazi va prezentam TOP 10+1 atractii si obiective turistice Sankt Petersburg, acest oras extrem de atractiv al Rusiei, capitala lui culturala si fosta Capitala a Imperiului Tarist.
Sankt Petersburg, oras intemeiat acum 300 de ani de catre imparatul Petru cel Mare, merita vizitat macar o data in viata pentru palatele lui impunatoare, odata resedinta familiilor imperiale si nobiliare, pentru muzeele renumite, pentru frumusetea arhitectonica, maiestuozitatea catedralelor si vastitatea gradinilor sale verzi aproape tot timpul anului.
In acelasi timp, odata ajuns pentru cateva zile in Sankt Petersburg, nu poti sa nu remarci de ce orasul este numit si „Venetia Nordului” – asezat in delta fluviului Neva, Sankt Petersburg se intinde pe cele cateva zeci de insule, printre apele care formeaza numeroase rauri si canale navigabile, atat pentru transport naval cat si pentru agrement.
In plus, o atractie pe care am lasat-o la finalul topului (de aceea se si numeste „+1” si pe care va lasam sa o descoperiti. V-am starnit curiozitatea?
City Break Sankt Petersburg?
Atractii si obiective turistice Sankt Petersburg
Vrei sa calatoresti macar pentru un week-end la Sankt Petersburg? Cateva obiective turistice care pot fi vizitate in cele doua sau mai multe zile de vacanta:
Hermitage (Palatul de Iarna)
Hermitage este cea mai vizitata locatie din Sankt Petersburg si pe drept motiv – locatia are doua puncte mari de atractie: complexul muzeal Hermitage si Palatul de Iarna. Apropos, desi se numeste „palatul de iarna”, cei mai multi il viziteaza vara; nu-i de mirare, cu temperaturile din timpul iernii de aici…
Palatul de Iarna a reprezentat incepand cu 1760 resedinta imperiala a tarilor si tarinelor care au condus marele imperiu rus. Construit pe malul fluviului Neva, in stil baroc, palatul, inalt de trei etaje, are 1786 de usi, 1945 de ferestre si nu mai putin de 1057 camere si holuri decorate in stil imperial, impunator. Nu este de mirare ca Palatul de Iarna este una dintre principalele obiective turistice ale Sankt Petersburgului si strainii care aleg sa ajunga aici intr-un city break prefera sa il viziteze inca din prima zi. Nu veti ajunge insa sa treceti prin toate usile si asta cu siguranta!
Palatul este incarcat de istorie, una atat frumoasa, ca resedinta imperiala dar si una sangeroasa – la 25 Octombrie, 1917, asaltul fortelor bolsevice asupra Palatului de Iarna a reprezentat inceputul Marii Revolutii si inlaturarea tarilor de la conducerea Imperiului care urma apoi sa devina Uniunea Sovietica.
City Break Sankt Petersburg?
Muzeul Hermitage
O atractie turistica in interiorul Palatului de Iarna, fondat in 1764 de Ecaterina cea Mare, muzeul Hermitage adaposteste in prezent 2.7 milioane de exponate, din Egiptul Antic pana in contemporaneitate. Colectiile includ operele lui Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Titian, Rembrandt si Rubens, dar si ale impresionistilor francezi precum Renoir, Cezanne, Manet si Monet, picturi ale lui Van Gogh, Matisse si Gaugin dar si sculpturi ale lui Rodin.
Recomandarea noastra celor care doresc sa viziteze impunatorul si bogatul muzeu – optati pentru un tur cu ghid sau pentru un audio-tur; in caz contrar va puteti pierde printre cele cateva zeci de mii de exponate!
City Break Sankt Petersburg?
Palatul Mikhailovskiy
Palatul Mikhailovskyi este un palat maiestuos, construit pe malul raului Moika, o locatie care pentru mai mult de un secol a gazduit Muzeul de Stat al Rusiei. Palatul a fost construit pentru marele duce Mikhail Pavlovich, fiul imparatului Paul I. Palatul Mikhailovskyi si imprejurimile s-au schimbat foarte putin in ultimele doua secole, ceea ce inseamna ca daca va aflati in excursie la Sankt Petersburg si va decideti sa vizitati acest obiectiv turistic, veti fi martorii a ceea ce insemna arhitectura secolului XIX in Rusia.
Castelul Mikhailovskyi
A nu se confunda cu Palatul Mikhailovskiy, Castelul cu acelasi nume este o alta destinatie preferata a celor care aleg pachetul turistic sa viziteze obiectivele turistice din Sankt Petersburg. Asezat pe malul raului Fontanka, intre Gradina de Vara si Gradina Mikhailovskiy, Castelul Mikhailovskiy, cunoscut si sub denumirea de „Castelul Inginerilor” atrage turistii prin misticismul, maretia si designul sau medieval. Cele patru laturi, care adapostesc o curte interioara octogonala, sunt realizate fiecare in cate un stil arhitectural diferit, incluzand stilul renascentist si gotic, pe langa stilul arhitectural dominant al intregului castel, cel neoclasic.
Extrem de impunator, castelul ascunde o poveste mai putin cunoscuta strainilor care viziteaza Sankt Petersburg – constructia, realizata intre anii 1797 si 1801, a fost ordonata de imparatul Paul I, care nu a dorit sa locuiasca precum familiile imperiale in Palatul de Iarna de teama sa nu fie asasinat. Castelul a fost realizat cu respectarea tuturor cunostintelor si tacticilor militare ale vremii iar in interiorul lui se ajunge pe un pod retractabil care trece peste vechiul sant de apa al castelului.
Ironia sortii face ca imparatul Paul I sa fi locuit in castelul construit special pentru protectia sa doar 40 de zile dupa terminarea lui, el fiind asasinat in dormitorul sau.
City Break Sankt Petersburg?
Castelul Yusupov
Un obiectiv turistic extrem de important pentru Sankt Petersburg, intrucat turistii care ajung la Castelul Yusupov, situat pe malul raului Moika, sunt fascinati de povestea acestuia – in pivnita castelului, pe 16 decembrie 1916, s-a incercat asasinarea lui Rasputin, intai prin otravirea, apoi prin impuscarea si la urma prin bataia lui cu batele de catre complotisti; la final Rasputin, care inca nu murise, a fost aruncat in apele raului Malayka Nevka, acolo unde si-a gasit si sfarsitul din cauza apei inghetate si a pneumoniei.
Daca vizitati Sankt Petersburg, nu ratati Castelul Yusupov pentru ca, in urma legendarei povesti a lui Rasputin, intreaga scena a asasinarii s-a recreat folosindu-se fotografii si figuri de ceara pe care le pot admira turistii care ajung la castel.
Castelul ofera vizitatorilor posibilitatea de a fi ghidati prin intermediul audiobook-urilor care iti vor face intreaga escapada imaginara in istoria Castelului Yusupov mult mai reala.
City Break Sankt Petersburg?
Palatul Mariinsky
Celor care ajungeti intr-un city break Sankt Petersburg va recomandam sa admirati si Palatul Mariinsky, o cladire simbol din centrul istoric al orasului, facut cadou de catre imparatul Nicolae I fiicei sale care era pe cale sa se marite cu ducele Maximilian, nepotul vitreg al lui Napoleon.
Arhitectii au realizat, la ordinul imparatului, o cladire monumentala, intr-un stil neoclasic, cu interioarele inspirate de arhitectura franceza si renascentista.
Din pacate, Palatul Mariinsky nu poate fi vizitat, nefiind deschis turistilor si publicului larg; totusi, nu il ratati atunci cand va aflati in city break Sankt Petersburg – este de o frumusete si o maretie care va vor transpune in filele de istorie cu imparati si regi de odinioara.
Parcurile si gradinile
Sankt Petersburg este renumit atat pentru palatele si castelele dar si pentru parcurile si gradinile sale care depasesc 200 ca numar (!!!). Daca va permite timpul si sunteti aici intr-o vacanta mai lunga de doua zile, va recomandam sa admirati frumusetea unor atractii turistice precum:
- Gradina Alexander – denumita dupa tarul Alexandru al II-lea, este cea mai centrala locatie de acest fel din Sankt Petersburg, un parc care este situat chiar vis-a-vis de Hermitage. De aceea, atunci cand vizitati celebrul Palat de Iarna, puteti sa va plimbati pentru un timp si prin acest parc.
- Gradina Botanica – 12000 de tipuri de plante, intre care si Regina Noptii care infloreste intr-o singura noapte din tot anul!
- Campul lui Marte – locul unde aveau odata loc paradele militare si locul unde au fost ingropati eroii Revolutiei bolsevice
- Gradina de vara – cea mai veche gradina din Sankt Petersburg, inaugurata in 1704, reprezinta o atractie pentru turisti in lunile de vara dar nu numai – fantanile, statuile, pomii si plantele incanta privirea in orice anotimp.
City Break Sankt Petersburg?
Muzeele din Sankt Petersburg
Cu atatea palate, castele si gradini care sunt mult mai numeroase decat cele doar cateva prezentate de noi, turistii aflati in excursie la Sankt Petersburg ar putea uita sa viziteze tocmai celebrele muzee ale orasului. Sa nu uitam ca ne aflam totusi in Capitala Culturala a Rusiei!
In afara de complexul muzeal Hermitage (Palatul de Iarna), in Sankt Petersburg se regasesc o serie de muzee la fel de interesante – muzee ale artelor frumoase, muzee ale artelor decorative, muzee ale literaturii, muzee ale muzicii si teatrului sau muzee ale fotografiei.
Dintre zecile de muzee pe care turistii le pot vizita in Sankt Petersburg, va recomandam cateva pe care sa nu le ratati intr-un city break:
- Complexul Muzeal Hermitage (Palatul de iarna), despre care am relatat mai sus.
- Muzeul de Stat din Sankt Petersburg, un rival al Galeriilor Tretyakov din Moscova in ceea ce priveste frumusetea colectiilor de arta ruseasca.
- Muzeul Faberge – renumitul muzeu care atrage anual zeci de mii de vizitatori, situat in incinta Palatului Shuvalov. Cele 9 oua Faberge care formeaza atractia centrala a muzeului au fost cumparate in 2004 de catre Viktor Vekselberg de la americanul Malcolm Forbes contra sumei de 100 milioane de dolari. In afara de acestea, muzeul are peste 4000 de exponate.
- Muzeul Sticlei din Sankt Petersburg – 8000 de exponate care au fost fabricate in Fabrica Arta Leningrad din 1940 pana la inchiderea ei in 1997.
- Muzeul Papusilor din Sankt Petersburg – daca in alte orase europene turistii sunt atrasi de statui din ceara, la Sankt Petersburg ei sunt atrasi de papusi, de diferite marimi si provenite din diferite tari si epoci.
City Break Sankt Petersburg?
Catedralele ortodoxe din Sankt Petersburg
Ajungand la Sankt Petersburg, nu aveti cum sa uitati ca va aflati totusi in inima ortodoxiei din punct de vedere al numarului de catedrale ortodoxe. Daca in excursiile facute in alte orase, occidentale de aceasta data, ati fost obisnuiti sa admirati catedralele catolice si aveati impresia ca doar catolicii au construit acest gen de lacasuri religioase monumentale, Sankt Petersburg reprezinta dovada faptului ca si ortodoxia are catedralele ei, unele chiar mai impunatoare si mai frumoase decat cele mai renumite catedrale catolice.
Cateva recomandari pentru un turist care viziteaza Sankt Petersburg:
- Catedrala Sfintilor Petru si Pavel – construita in stil baroc, catedrala adaposteste mormintele celebrilor Romanovi si reprezinta din acest motiv un punct de atractie pe harta vizitatorului Sankt Petersburgului.
- Catedrala Sfantului Isaac – construita in decursul a 40 de ani cu sprijinul unul arhitect francez.
- Catedrala Invierii Domnului – construita pe locul unde a fost asasinat Imparatul Alexandru al II-lea.
- Catedrala Navala a Sfantului Nicolae – cunoscuta si sub numele de Catedrala Marinarilor, una dintre putinele catedrale care nu a fost inchisa in timpul regimului sovietic.
Baruri si restaurante in Sankt Petersburg
Dupa ce ati admirat atractiile si obiectivele turistice din Sankt Petersburg mai mult ca sigur ca veti vrea sa luati masa in oras, asa e? Trebuie sa stiti ca Sankt Petersburg este, datorita locatiei sale si spiritului sau cosmopolit, un oras care gazduieste atat localuri traditionale cat si internationale. Majoritatea bucatariilor renumite la nivel mondial se regasesc aici dar daca veti cauta spirit autentic, restaurantele si barurile din jurul locatiilor palatelor au specific local – va veti indestula astfel din mai putin cunoscuta bucatarie ruseasca, de la care, inevitabil, am imprumutat si noi cateva feluri de mancare.
In Sankt Petersburg veti gasi restaurante traditionale rusesti, restaurante cu specific international, restaurante pescaresti sau care servesc doar fructe de mare si chiar restaurante complet vegetariene. Orice iti doreste inima si gustul vei gasi in Sankt Petersburg!
City Break Sankt Petersburg?
Turul orasului Sankt Petersburg pe apa
Intrucat se intinde pe cele 42 de insule care formeaza uscatul orasului, Sankt Petersburg beneficiaza de o retea complexa de fluvii, rauri si canale navigabile care i-au adus si denumirea de „Venetia Nordului”. Din acest motiv, turistii aflati in vacanta aici pot admira frumusetile orasului in tururi organizate cu vapoarele sau barcile de agrement, majoritatea palatelor, castelelor si celor mai importante cladiri istorice fiind construite pe malul apelor care formeaza complicata retea navigabila a Sankt Petersburgului.
Nu numai ca puteti admira privelistile orasului dar puteti lua si masa pe vapoarele de agrement, flota din Sankt Petersburg punand la dispozitia turistilor vapoare specifice pe care se canta muzica live, de la jazz si pana la moderna sau clasica si pe care se mananca la fel de bine ca pe uscat.
Pregatiti pentru cea de 11-a atractie din Sankt Petersburg? Ei bine…
NOPTILE ALBE DE LA SANKT PETERSBURG
Pentru aceea dintre voi care vor sa viziteaze orasul in timpul noptilor albe de la Sankt Petersburg, va spunem ca acest fenomen are loc in perioada 26 mai – 23 iulie. Si ce ar putea fi mai romantic decat o plimbare pe raul Nerva noaptea cand orasul se transforma in zi?
Festivalul Noptilor albe este un festival cu traditie, inca din anul 1983 se organizeaza fara oprire; acesta reuneşte artişti ruşi şi staruri internaţionale pentru spectacole, concerte şi petreceri fără sfârşit la care invitaţii poartă costume din vremea lui Petru cel Mare şi sunt reproduse scene din viaţa ţarului. Cel mai mare carnaval se organizează în Peterhof, pe malul sudic al golfului Finlandei. aveti ocazia sa traiti la intensitate maxima fiecare clipa si veti avea impresia ca in aceasta perioada orasul parca nu doarme. Strazile sunt animate zi si noapte, veti vedea cum oamenii se aduna in cluburile de pe strada Dumskaia, in timp ce altii prefera o plimbare cu vasul pe raul Nerva sau urmaresc spectacolul de la 2 dimineata, acela de ridicare al podurilor; acesta poate fi cel mai bine urmarit din apropierea Muzeului Hermitage.
Ce trebuie sa stii atunci cand pleci in city break la Sankt Petersburg?
Viza turistica pentru un city break la Sankt Petersburg
Viza turistica, desi nu ridica probleme majore, necesita unele formalitati de indeplinit, formalitati de care de regula se ocupa agentia turistica Travel Tailor in cadrul pachetului oferit clientilor nostri.
Vremea la Sankt Petersburg
Imbracati-va corespunzator! In Sankt Petersburg media climaterica in lunile de vara este de 18 grade Celsius, iar in lunile de iarna temperaturile coboara sub 0 grade. Totusi, frumusetea orasului si ospitalitatea lui va incalzi orice turist aflat in vacanta in „Venetia Nordului”.
Recomandare pentru turistii care aleg pachetul City Break Sankt Petersburg
Planuiti-va din timp obiectivele turistice pe care vreti sa le vizitati in decursul vacantei la Sankt Petersburg – cu atatea atractii la tot pasul este foarte usor sa constati, la sfarsitul perioadei, ca nu ati apucat de fapt sa vizitati aproape nimic. Recomandarea noastra pentru un city break la Sankt Petersburg este de a va rezerva macar 3-4 zile pentru acest superb oras rusesc care depaseste in puncte de atractie si frumusete multe din orasele occidentale.
Zbor lin!
Sursa imagini: saint-petersburg.com