Top 7 obiective turistice Roma

Home // Blog // Top 7 obiective turistice Roma
Top 7 obiective turistice Roma

Roma, o destinatie turistica ce nu inceteaza sa fascineze atat prin arhitectura impunatoare a cladirilor, fie ca vorbim de edificii romane sau basilici vechi de secole, prin obiectivele turistice pe care le gasesti aproape la fiecare din colturile strazilor pline de istorie dar si prin modul in care romanii continua sa isi duca viata aici, neintrerupt, de-a lungul mileniilor.

Este aproape imposibil sa realizezi un top 7 obiective turistice Roma deoarece fiecare strada din capitala Italiei, fiecare piata, fiecare piatra, povestesc o bucatica din istoria acestui oras. In plus, faptul ca din acest top am exclus anumite atractii turistice de neratat (am „uitat” stadioanele moderne de fotbal, de exemplu) ne poate aduce critici.

Incercam totusi sa realizam o prezentare a celor mai cautate atractii turistice din Roma – capitala celui mai puternic Imperiu, Roma gladiatorilor, a razboaielor, dar si Roma iubirii, a romantismului si a vivacitatii. Pentru noi si milioanele de turisti care ajung aici in fiecare an, Roma este de fapt un adevarat muzeu in aer liber pe care il puteti descoperi la fiecare pas.

Colosseumul  – stiti cati spectatori gazduia?

Obiective turistice Roma - Colosseum

Simbolul Romei in intreaga lume, Colosseum este unul din monumentele cele mai fotografiate si vizitate ale planetei. Construit in secolul I d.Hr ca si arena unde romanii se relaxau asistand la lupte intre gladiatori si vanatoare a animalelor salbatice, Colosseumul  avea o capacitate de 50.000 de spectatori, insa, astazi poate fi admirata doar o treime din ceea ce a reprezentat odinioara. La momentul respectiv cei 50.000 de spectatori umpleau Colosseumul asa cum astazi tot 50.000 de spectatori umplu Arena Nationala la meciurile Dinamo – FCSB si, nu ne indoim, romanii erau la fel de frenetici pe vremuri asa cum acum sunt galeriile celor doua formatii bucurestene.

Colosseum-ul atrage 6 milioane de turisti anual si continua sa fie un simbol al grandorii romane; citandu-l pe poetul Byron: „Atata timp cat Colosseum-ul exista si Roma va exista”. Colosseumul inca exista si este cu atat mai impresionant la lasarea intunericului, atunci cand este iluminat in intregime, asa cum puteti vedea in fotografia de mai sus.

Inedit:

Daca doriti sa experimentati pe propia piele luptele in arena, Gladiators School, singura scoala de gladiatori din lume, va ofera sansa unui curs de formare a gladiatorului din Roma Antica in programul – „Gladiator pentru o zi”, chiar langa Colosseum. Aveti sansa sa simtiti cam ce simtea un luptator in acele vremuri…

TIPS: 

 Recomandam vizitarea Colosseumului devreme, cumpararea biletelor anticipat pentru a evita cozile de la intrare. Pretul unui bilet este in jur de 15,5 E/persoana insa, daca sunteti cetatean european si aveti intre 18 si 25 de ani beneficiati de o reducere si platiti doar 10,5 E/persoana. De asemenea, copiii si persoanele peste 65 de ani platesc doar 4,5 euro/persoana.  

Colosseumul se viziteaza zilnic intre 9 -16, vara fiind program prelungit cu cateva ore. 

Doresti sa vezi unde luptau gladiatorii?

Contacteaza-ne!

 

Forul Roman – Forumurile Imperiale  – stiti ce anume va este interzis sa faceti aici?

Obiective turistice Roma -Forul Roman

Forul Roman este situat in imediata apropiere a Colosseum-ului, unul dintre arealele arheologice cele mai importante ale lumii, intrucat el reprezenta nucleul vietii sociale si comerciale a Imperiului Roman – in Palatele sale se faceau tranzactii comerciale, in edificiile guvernamentale se promulgau legile, luandu-se astfel cele mai importante decizii ale Imperiului, pietele si templele sale gazduiau viata publica si religioasa a locuitorilor.

Din pacate, la caderea Imperiului Roman, zona a fost abandonata, iar odata cu trecerea anilor aceasta s-a trasformat intr-un morman de ruine unde pasteau caprele si oile. Abia in  secolul al XIX lea au inceput lucrarile de reconstructie pentru a recupera acel putin din impunatorul trecut.

Atentie!

Nu este permis accesul persoanelor in pantaloni scurti, cu umerii goi sau fuste scurte in Basilica imparatului Constantin. Chiar si in zilele calduroase de vara cei in pantaloni scurti sunt intorsi din drum si nu li se permite sa viziteze Basilica.    

 

Pantheonul  – stiti care este legatura dintre Pantheon si echinoctiu?

Obiective turistice Roma - Pantheonul

Pantheonul este cel mai vechi si mai bine conservat obiectiv turistic al Romei, realizat in secolul I I.Hr la ordinul Consulului Agrippa, fiind un templu dedicat tuturor divinitatilor. Astazi este un templu catolic care adaposteste resturile trupesti a multor persoane ilustre ale Romei. Ceea ce impresioneaza este acea grandoare ascunsa, deoarece din exterior pare mic, dar  interiorul il veti descoperi imens, o adevarata opera de arta.

Ceea ce nu stiti despre Pantheon este faptul ca: 

Cercetatorii Giulio Magli, de la Politehnica din Milano, si Robert Hannah de la Universitatea Otago din Noua Zeelanda, au cercetat mai bine de doi ani aceasta constructie, studiind propagarea si directia luminii solare. Ei sustin faptul ca romanii au construit Pantheonul in urma cu aproape 2.000 de ani, astfel incat razele Soarelui sa ilumineze intrarea exact in momentul in care imparatul pasea in templu, in timpul zilei care marcheaza echinoctiul in martie si septembrie, si in 21 aprilie, ziua in care romanii sarbatoreau ziua orasului, data la care Roma a fost fondata.

Misterele Pantheonului

Legenda spune ca acesta a fost construit in asa fel astfel incat atunci cand ploua sau ninge, apa sa nu intre prin deschizatura tavanului, insa intensitatea luminii era similara cu cea a unui reflector din platourile de filmare. Romanii credeau ca relatia dintre imparat si lucrurile ceresti este mai puternica la echinoctiu, asa cum spunea Giulio Magli.

Vrei sa descoperi misterele Pantheonului?

 

 

Fontana di Trevi  – stiti cati Euro se arunca zilnic in fantana?

Obiective turistice Roma - Fontana di Trevi

Daca ajungeti la Roma, nu aveti cum sa ratati acest obiectiv turistic, fiind si cea mai mare fantana in stil baroc din lume. Fontana di Trevi a fost proiectata in anul 1735 de Nicolo Salvi, fiind mai mult decat o cadere de apa; fantana este un triumf al arhitecturii, unde apa devine protagonistul principal.

In centru se poate vedea o trasura in forma de scoica trasa de doi cai de mare, cei doi cai fiind ghidati de doi tritoni, iar din mijlocul bazinului se ridica o statuie maiestuasa care reprezinta oceanul. Probabil multi isi amintesc de aceasta faimoasa fantana din filmul lui Felini: „La dolce Vita”.

Legenda spune ca…

…daca vei arunca moneda in fantana si isi iti vei pune o dorinta, vei revizita orasul etern, Credeti sau nu credeti FACETI-O! Roma este atat de fascinanta ca intotdeauna va merita sa va intoarceti! 🙂

O alta legenda spune ca daca doi indragostiti vor bea apa din mica fantana din stanga, iubirea lor va dura intreaga viata si ca va fi de o fidelitate fara pereche…dar cine stie cu adevarat?

V-ati gandit vreodata cati Euro se aduna pe zi in Fontana di Trevi? 

Zilnic se arunca monezi in valoare de aproape 3.000 de euro in  Fontana di Trevi, adica undeva la 21.000 de euro pe saptamana. Stati asa, nu va grabiti sa luati primul avion spre Roma! Monezile sunt adunate de catre o organizatie caritabila, iar banii sunt folositi pentru a ajuta diferite grupuri nevoiase din Roma, dar si grupuri de pe tot globul. In plus, daca esti surprins luand bani din Fontana di Trevi risti sa fii anchetat conform legislatiei italiene – tocmai ai comis o infraciune!

 

Piata Spaniei – Treptele Spaniole – stiti cate sunt la numar?

Obiective turistice Roma - Treptele Spaniole

Este probabil cea mai atractiva si cea mai vizitata piata dintre toate obiectivele turistice ale Romei. 

Piata Spaniei este de fapt o frumoasa piata ce dateaza din secolul al VIII lea, situata pe Colina Pincio, fiind conectata cu biserica prin monumentul „Escalinata de Trinidad del Monti”, loc de intalnire a tinerilor, artistilor si boemilor capitalei italiene. Urcand scarile veti descoperii o minunata priveliste a orasului.

Ca sa urci celebrele Trepte Spaniole iti trebuie putina conditie fizica, fiind 138 de trepte, insa privelistea merita tot efortul. Sa nu ramaneti dezamagiti daca nu veti putea urca treptele din cauza sutelor de turisti ce le tranziteaza sau pur si simplu stau pe trepte.

 

Basilica San Pietro  – stiti cate zeci de mii de oameni pot intra in interior la o slujba?

Obiective turistice Roma - Basilica San Pedro

 

Va puteti imagina ca Basilica San Pietro poate adaposti 60.000 de credinciosi?

Inima bisericii catolice, considerata cel mai sacru obiectiv turistic al Romei, Basilica San Pietro este cea mai mare biserica catolica a lumii. A fost infiintata de Imparatul Constantin in 324 d.Hr si este o adevarata bijuterie arhitectonica a stilului renascentist si baroc. In interior puteti admira operele celebre ale lui Rafael, Michelangelo si Bramante. Este construita in locul unde se presupune ca a fost inmormantat Sfantul Petru, primul Papa, care a fost crucificat in gradinile imperiale in jurul anilor 64-67 d.Hr.  In timpul escavarilor din 1940 de sub basilica, s-a descoperit faimosul zid rosu, in spatele caruia se spune ca a fost inmormantat Sf Petru. 

 Doresti sa vizitezi Basilica San Pietro?

Contacteaza-ne!

 

 

Vatican  – stiati aceste curiozitati despre „Sfantul Scaun”?

Obiective turistice Roma - Vaticanul

  Cateva curiozitati despre Vatican, orasul-stat din interiorul Romei.

  • La Vatican se bea mai mult vin de persoana decat in oricare alt loc al planetei, fiecare locuitor consumand in medie cca 74 l de vin/an. Probabil ca tot aici se bea si mai mult vin sfintit decat in oricare alt loc…
  •  Vaticanul aduna cel mai mare numar de turisti de persoana pe an – avand in vedere ca Vaticanul este un loc al marilor valori religioase, istorice, politice si culturale, doar un sigur muzeu aduna aproape 5,5 milioane de vizitatori pe an.
  •  Statul Vatican are propria moneda euro – Sfantul Scaun a acceptat euro ca moneda oficiala si emite monede proprii, care pot fi utilizate in mod liber in toata zona euro.
  •  Vaticanul are propria armata care se imbraca intr-un stil aparte – garzile elvetiene.  
  •  Vaticanul este singura tara care se afla in intregime in lista UNESCO.

Fie ca alegi sau nu sa te ghidezi dupa scurtul nostru ghid cu obiectivele turistice ale Romei, recomandarea noastra este…

Traieste, savureaza, plimba-te in lungul si-n latul orasului, uita de liste cu obiective turistice, fa sute de poze si…bucura-te de o vacanta pe cinste  la Roma!

In loc de final… 

Daca ajungeti intr-un city break la Roma si sunteti fani pizza sau macar va comandati la fiecare final de saptamana cate o Diabola de la Jerry’s ori luati cate o „taraneasca” de la Pizza Hut din cand in cand, odata ajunsi la Roma veti constata ca pizza italieneasca nu prea aduce cu ceea ce fac „masterchefii” de la noi. Incercati oricum, e pacat sa ajungeti aici si sa nu gustati o pizza de la mama ei sau sa va delectati apoi cu o cafea italieneasca originala ori cu o inghetata autentica de la vreo gelaterie. Nu de alta, dar stiti vorba englezului – „When in Rome, do as Romans do!”.

A! Sa nu uitam – daca tot veni vorba de mancare, poate incercati si un restaurant din topul Michelin – bucatarii italieni sunt unii dintre cei mai renumiti, pe langa cei francezi!

Zbor lin! 🙂

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button