Kutaisi este unul dintre cele mai vechi orase locuite din lume, fondat acum 4000 de ani, devenit apoi capitala Regatului Colchis si ajungand astazi cel de-al treilea oras ca marime si una dintre cele mai populare destinatii turistice din Georgia. Capitala Regiunii Imereti va ofera unele dintre cele mai vechi repere culturale pentru cei care se incumeta s-o exploreze.
Situat la doar 221 km de capitala Tbilisi, orasul Kutaisi a indeplinit cu succes functia de Capitala a Regatului Georgia – intre secolele X-XI. Cateva secole mai tarziu, orasul Kutaisi a cazut prada otomanilor – secolul al XVI-lea, iar din secolul al XIX-lea orasul este anexat Imperiului Rus, atingand apogeul de dezvoltare industriala.
Desi este o destinatie turistica nu atat de populara in randul turistilor, orasul Kutaisi are foarte multe de oferit. Tocmai din acest motiv, am selectat pentru voi cele mai importante obiective turistice ale orasului, pe care le-am inclus astazi, in ”Top 9 obiective turistice Kutaisi”.
Pornim?
1. Catedrala Bragati
In fruntea clasamentului celor mai importante obiective turistice Kutaisi, nu putem sa nu includem Catedrala Bragati. Ce o face atat de speciala? Ei bine, este exemplul cel mai relevant de arhitectura georgiana si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Kutaisi.
Catedrala Bragati a fost construita in secolul al XI-lea in timpul domniei regelui Bagrat al III-lea, cel care a unificat regiunile georgiene intr-un singur regat. In acea perioada Tibilisi se afla sub ocupatie persana iar orasul Kutaisi a fost desemnat capitala regatului georgian.
Catedrala Bragati este situata pe malul stang al raului Rioni, insa arhitectura catedralei nu o mai puteti gasi astazi in starea sa orginala. O explozie puternica ce a avut loc in secolul al XVII-lea a adus cladirea intr-o importanta stare de degradare. Cu toate acestea, Catedrala Bragati a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1994. Cativa ani mai tarziu, 2009-2012, guvernul georgian hotaraste ca a venit momentul ca aceasta sa fie reconsolidata, cu toate ca reprezentantii UNESCO le-au recomandat sa nu recurga la o astfel de decizie pentru a nu strica aspectul general al arhitecturii acestui monument istoric. Totusi, guvernul georgian ia decizia de a renova catedrala, cu riscul de a fi exclusa din lista Patrimoniului UNESCO. O decizie asumata care nu numai ca a reusit sa-i aduca catedralei functionalitatea de odinioara, ci a si reusit sa-si pastreze locul in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Daca va planuiti un city break in Kutaisi, vizitarea Catedralei Bragati este un „must”. Punct de reper al orasului, Catedrala Bragati poate fi observata cu usurinta din orice punct. In plus, daca va aflati in centru, in doar 15 minute de mers pe jos, puteti ajunge aici.
Accesul in Catedrala Bragati este liber. „Efortul” de a ajunge pana aici va fi pe deplin recompensat de o minunata priveliste asupra orasului Kutaisi. Iar daca va aflati in zona intr-o zi de duminica, intre orele 09:00 – 14:00, puteti asista la un adevarat spectacol in timp ce cantecele georgiene rasuna in interiorul catedralei. Catedrala Bragati este locul preferat de oficializare a cununiei religioase, ce are loc de obicei in weekend-uri; daca sunteti norocosi, puteti asista la un astfel de ritual de nunta georgian.
City Break KUTAISI?
2. Pesterile Prometheu si Sataplia
Pesterile Prometheu si Sataplia sunt zone protejate ale Regiunii Imeriti – Georgia de Vest. Datorita pozitiei exceptionale, in imediata apropiere a orasului Kutaisi, le puteti vizita cu usurinta intr-o singura zi. Padurile dense din muntii din vestul Georgiei va conduc in centrul turistic al Pesterii Prometeu.
Exista si o legenda legata de acest loc, cunoscuta in toata lumea. Se spune ca Prometeu ar fi furat foc de la zeii din Olimp, a fost prins si intemnitat pe Muntele Khvamli, loc ce se poate vedea din Pestera Prometeu. Credeti sau nu in legende, noi va spunem doar atat: pestera Prometeu merita sa o vizitati! Este de o frumusete rar intalnita. Gasiti aici forme rare de stalactite, stalagmite, cascade din piatra pietrificata, rauri si lacuri subterane – toate acestea la o plimbare de 1,4 km in atmosfera misterioasa si racoroasa din subteran. In plus atmosfera este intretinuta de muzica si de un impresionant joc de lumini, cele care cu siguranta capteaza atentia fiecarui turist.
Pestera Sataplia este un alt loc de trecut in revista al Regiunii Imeriti. Este probabil cel mai cunoscut loc din Europa datorita descoperirii urmelor primitive ale dinozaurilor. Pestera este inclusa in circuit turistic, asa ca fiecare vizita este acompaniata de un ghid, cel care va explica in detaliu lucruri interesante despre aceste specii de animale, ce au trait acum milioane de ani in urma.
Din Pestera Sataplia aveti vederi frumoase asupra orasului Kutaisi; exista amenajat si un loc panoramic, pentru a surprinde instantanee reusite. Tunelurile Pesterii Staplia va poarta prin mai multe incaperi, iar in cea din centrul pesterii puteti vedea o frumoasa stalagmita ce are forma de inima. Pentru o mai mare atractivitate a obiectivului turistic au fost amplasate la intrare porti mari infatisand imagini cu dinozauri.
Daca va doriti sa zaboviti mai mult timp in zona, pentru a va bucura de atmosfera din mijlocul padurii, aflati ca in apropiere exista si un restaurant, ce serveste preparate delicioase, tipice georgiene.
Cum ajungeti aici?
Pentru Pestera Prometeu – din gara principala Kutaisi, in directia Tskaltubo sunt autobuze ce pleaca in fiecare zi. Un bilet de calatorie costa 1 GEL, echivalentul a 0,50 Euro iar biletul de intrare in Pestera Prometeu este de proximativ 3 Euro, la care ar trebui sa mai adaugati inca 3 Euro, in cazul in care va doriti si o plimbare cu barca in interiorul pesterii.
Pentru Pestera Sataplia – din Kutaisi Lado Meskhishvili pleaca in fiecare zi, mai putin duminica, autobuzul N45, in directia Sataplia. Costul unui bilet de calatorie este de aproximativ 1 Euro, durata calatoriei de aproximativ 40 de minute, iar biletul de intrare de aproximativ 3 Euro.
3. Gradina Botanica Kutaisi
Gradina Botanica din Kutaisi a fost infiintata in anul 1912 de botanistul si geograful Andrey Krasnov. Cu o suprafata de 111 hectare, cuprinde nu mai putin de 700 de plante din Asia de Est, America de Nord, Noua Zeelandă, America de Sud, Himalaya si Mexic. Insa, de departe, atractia gradinii botanice este stejarul secular, ce are o vechime de peste 400 de ani; arborele a fost transformat intr-o capela in miniatura.
Stejarul ajunge la o inaltime de 45 de metri si un diametru de aproximativ 2 metri. Capela ocupa aproximativ un sfert din copac, insa ceea ce este surprinzator este faptul ca aceasta cavitate creata in mijlocul stejarului nu a afectat in vreun fel vitalitatea arborelui. Acesta continua sa infloreasca ca si cand capela nu ar fi fost construita in interior.
Gradina Botanica este un loc de relaxare, un refugiu al georgienilor in zilele toride de vara, dar si un loc de socializare sau de a lua o gura de aer curat. Pe timpul verii in interiorul gradinii botanice din Kutaisi este amenajat un cinema in aer liber sau se organizeaza concerte folclorice.
Costul unui bilet de intrare este de aproximativ 3 Euro/persoana.
City Break KUTAISI?
4. Manastirea Gelati
Manastirea Gelati face parte dintr-un complex monahal, ce cuprinde 3 biserici, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Manastirea Gelati a fost fondata in anul 1106 de catre regele David al IV-lea al Georgiei, ale carui oseminte odihnesc aici.
Manastirea Gelati este un sit istoric deosebit de important. Datorita faptului ca a servit drept centru educational timp de secole aici s-au pastrat un numar mare de picturi murale si manuscrise ce apartin secolelor XII-XVII. Frescele dar si minunatele mozaicuri sau picturi murale pe care le veti decoperi in interior va vor capta toata atentia. Linistea si pacea sunt la loc de cinste in acest loc, in plus, intrarea este gratuita.
5. Canionul Okatse si Cascada Kinchkha
Canionul Okatse si Cascada Kinchha sunt doua dintre obiectivele turistice foarte apreciate in randul celor care ajung la Kutaisi, dornici de putina aventura. Cele doua obiective sunt situate pe raul Okatase.
Dar, sa le luam pe rand. Canionul raului Okatse este asemuit de foarte multi turisti cu ”Caminito del Rey” – Malaga, cel despre care v-am vorbit intr-un articol precedent. Ca sa ajungeti in punctul de plecare al traseului, ar trebui sa ajungeti in satul numit Gordi, acolo unde este un punct de control, si unde vi se va percepe o taxa de 5 GEL, în moneda locala, undeva la aproximativ 2 Euro. De aici, aventura poate sa inceapa.
Pe versant a fost amenajat un traseu suspendat, cu o lungime de 1 km si o latime de 140 de metri, un traseu spectaculos, cu privelisti care efectiv iti taie respiratia, un loc in care va puteti bucura in liniste de natura dar si de privelistile frumoase asupra raului Okatse.
Aviz amatorilor care sufera de rau de inaltime, drumul vi se va parea extrem!
Cascada Kinchkha este poate la fel de spectaculoasa precum Canionul Okatse, cu doua caderi de apa, una de la 100 de metri, iar cea de-a doua de la 20 de metri, totul la o altitudine de peste 1000 de metri. De aici, la 5 km departare se afla Lacul Lomina. Situat in inima padurii, va ofera linistea si relaxarea de care aveti nevoie, dupa o doza de adrenalina. In plus, aici aveti posibilitatea sa campati peste noapte.
City Break KUTAISI?
6. Muzeul de istorie din Kutaisi
Muzeul de istorie din Kutaisi – Niko Berdzenishvili a fost infiintat in anul 1921 si pastreaza peste 150.000 de obiecte de patrimoniu cultural georgian. Monumente din epoca bronzului si din atichitate, descoperiri arheologice din Vestul Georgiei, istoria georgiana, romana, bizantina si orientala, obiecte din viata de zi cu zi, dar si obiecte culturale rare, precum epigrafe vechi si manuscrise georgiene. Toate acestea va invita sa le descoperiti in cele 10 spatii amenajate pe doua etaje.
7. Tskaltubo
Tskaltubo este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii. Este renumita pentru spa-urile sale minunate cu apa termala. Acest cadou unic al naturii se numeste „apa vie„, si este folosit pentru tratamentul, prevenirea si imbunatatirea generala a multor boli. De obicei sunt recomandate 14-21 zile de tratament in Tskaltubo.
In zona veti gasi un parc frumos, cu mic lac artificial dar si un restaurant, unde va puteti bucura de o zi revigoranta, departe de arsita verii.
8. Centrul vechi Kutaisi
In ultimul deceniu, centrul vechi din Kutaisi a fost renovat, fapt ce a adus la viata orasul. Asadar nu parasiti orasul Kutaisi fara a face o plimbare prin site-urile sale istorice; treceti in revista Teatrul de Opera cu minunatele sale satuete de pe acoperis, Teatrul de Drama, Lado Meskhishvili, cu una dintre cele mai frumoase arhitecturi din Georgia, Resedinta Regelui Okros Chardakhi, ce este asezata intre cele doua poduri, podul Rustaveli si Podul Alb. Iar daca deja ati obosit, barurile, pub-urile si restaurantele din zona sunt locul potrivit pentru putina odihna.
City Break KUTAISI?
9. Palatul Parlamentului din Kutaisi
Palatul Parlamentului este o constructie futurista, incadrata in peisajul orasului Kutaisi la indemnul fostului presedinte georgian, Mihail Saakașvili. Cladirea poarta semnatura arhitectului spaniol, Alberto Domingo Cabo si a captat rapid interesul turistilor.
Pentru aceia dintre voi care isi doresc sa o viziteze, aflati ca exista doua tururi de vizitare, care dezvaluie toate detaliile legate de proiectarea cladirii, veti vizita sala de sedinte plenara dar si multe alte detalii referitoare la istoria si rolul parlamentului.
Turul dureaza aproximativ o ora si este organizat de trei ori pe zi, in zilele de miercuri, joi si vineri. Insa daca tineti neaparat sa-l vizitati, programarile se fac inainte, pe site-ul oficial al Palatului Parlamentului Kutaisi, acolo unde veti gasi toate informatiile necesare.
Acesta a fost topul nostru de astazi, ”Top 9 obiective turistice Kutaisi”. Speram ca v-au starnit interesul obiectivele turistice din Kutaisi prezentate de noi, iar pentru urmatoarea destinatie de vacanta sa luati in calcul un city break in frumosul oras georgian.
Pana data viitoare, zbor lin!