Inca mai cauti motive sa vizitezi capitala Finlandei? Ramai alaturi de noi sa descoperim impreuna care sunt cele mai importante obiective turistice din Helsinki! 🙂
Situat in apropierea unora dintre cele mai frumoase orase din Nordul Europei, Tallin, Stockholm si Sankt Petersburg, pe coasta de nord a Golfului Finlandei, Helsinki este cel mai mare oras din Finlanda si totodata un important centru de afaceri, cercetare, educatie, cultura si politica. Ajunsi aici veti descoperi, pe langa faptul ca Helsinki este un oras cu parcuri verzi si numeroase cladiri istorice cu o arhitectura impresionanta si faptul ca acest arhipelag are nu mai putin de 300 de insule interconectate printr-un labirint de poduri.
Helsinki ramane fara indoiala evadarea perfecta in timpul verii intr-un city break sau o vacanta de vis pe timpul iernii in asa numita tara lui Mos Craciun; unde puteti retrai magia Craciunului mai intens daca nu in Finlanda? Sa mai amintim de minunatele aurore boreale care efectiv iti taie respiratia atunci cand ajungi sa le admiri?
Iata care sunt cele mai importante obiective turistice din Helsinki:
1. Ateneul din Helsinki si Muzeul de Arta
Ateneul din Helsinki (au si ei un Ateneu al lor, ce credeati?) adaposteste cel mai cunoscut muzeu de arta din Finlanda muzeu ce cuprinde unele dintre cele mai indragite lucrari clasice ale artei finlandeze ce dateaza din secolul al XIX-lea pana in anul 1950. Veti putea astfel vedea lucrari semnate de Albert Edelfelt, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, fratii Von Wright, Pekka Halonen si multi alti artisti de renume finlandezi. Cu o colectie de peste 20.000 de lucrari, incluzand picturi, grafica, desene si sculpturi din secolele XVII-XIX, aici veti regasi si lucrarile marilor artisti precum opera Monk Reading de Rembrandt sau Strada Auvers-sur-Oise semnata de Vincent van Gogh. Mai mult, aici puteti vizita si Academia de Arta din Finlanda, proiectata de arhitectul Theodor Höijer.
Ateneul gazduieste in fiecare luna evenimente diverse: organizeaza ateliere, excursii ghidate etc. La parter, dupa ce va terminati periplul cultural gasiti o cafenea si o sala de lectura, numai bune pentru a va oferi cateva clipe de relaxare in stil finlandez.
Muzeul de Arta al Ateneului il puteti gasi la adresa Strada Kaivokatu 2, Helsinki, deschis de Marti – Miercuri intre orele 10.00 – 20.00, Joi si Vineri intre orele 10.00 – 18.00 iar in weekend intre orele 11.00 – 17.00; pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 12 euro/persoana.
Iti doresti sa vizitezi HELSINKI?
2. Catedrala Luterana din Helsinki
Catedrala Luterana din Helsinki a fost construita intre anii 1830-1852, reprezentand un simbol al orasului, troneaza peste Piata Senatului. Catedrala a fost numita initial Biserica Sfantul Nicolae pana la Independenta Finlandei din 1917 iar incepand cu anul 1959 aceasta a fost desemnata Catedrala orasului.
Catedrala Luterana din Helsinki este o catedrala evanghelica luterana construita in stil neoclasic de arhitectul Carl Engel, insa a fost ulterior modificata de arhitectul Ernst Lohrmann, acesta din urma schimbandu-i structura initiala, adaugandu-i in plus patru turnuri dar si clopotnita si capela. Acoperisul Catedralei Luterane din Helsinki prezinta statuile din zinc ale Apostolilor, considerate cele mai mari statui de zinc din lume. Exteriorul impunator contrasteaza cu interiorul simplist, singurele puncte de atractie care ies in evidenta fiind altarul aurit – pictat in anii 1880, orga, dar si statuile lui Luther, Agricola si Melanchthon.
Catedrala Luterana din Helsinki reprezinta un reper major in istoria arhitecturala a orasului si a Finlandei: impunatoare, cu scarile sale abrupte, a fost proiectata dupa modelul Catedralei Sf. Isaac din Sankt Petersburg si a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Helsinki.
Catedrala Luterana din Helsinki o puteti gasi la adresa: Unioninkatu 29, FI-00121 Helsinki, este deschisa intre orele 9.00 – 18.00 vara si intre orele 9.00 – 24.00 iarna, intrarea fiind libera.
3. Piata Senatului
In Piata Senatului reprezinta un exemplu unic de arhitectura neoclasica; in piata regasim operele arhitectului german Carl Ludvig Engel, astfel ca mai multe constructii din zona ii poarta semnatura – amintim Catedrala Luterana din Helsinki, Biblioteca Nationala, Palatul Guvernului sau Universitatea din Helsinki. Datorita cladirilor ce inconjoara Piata Senatului, ajunsi aici veti regasi o combinatie unica intre politica, stiinta, religie sau comert.
In mijlocul pietei troneaza impunatoarea statuie a lui Alexandru al II-lea, ce a fost ridicata in anul 1894, iar figurinele de la baza acesteia spun povestea pietei: Lex– Legea (fiind amplasata catre latura cu Palatul Guvernului), Lux – Lumina (pe latura catre rasarit) si Pax– Pace (amplasata pe latura catre Catedrala).
Piata Senatului reprezinta o atractie in sine nu doar datorita cladirilor ce o inconjoara ci si pentru evenimentele care au loc aici; nu e de mirare ca este locul preferat pentru desfasurarea concertelor sau diverse expozitii – iarna aici are loc o expozitie a formelor in zapada pe o suprafata generoasa de 7000 de metri patrati.
Tot aici puteti asculta in fiecare zi la ora 17.59 de minute o arie a muzicii de clariton – muzica clopotelor, „concertul” fiind pus in scena cu ajutorul unei performante instalatii de sunet. O acustica deosebita o veti gasi daca in timpul „concertului” clopotelor va veti aseza chiar langa statuia lui Alexandru al II–lea (da, e un loc cautat de foarte multi turisti, asa ca alegeti-va din timp pozitia!).
City Break HELSINKI?
4. Suomenlinna
Suomenlinna denumita si „Gibraltarul Nordului” este o fortificatie ce a fost construita la jumatatea secolului al XVIII-lea de Augustin Ehrensvard, edificiul devenind unul dintre cele mai populare obiective turistice din Helsinki. Ce il face atat de interesant? In primul rand, Suomenlinna a fost inaltata si a rezistat pe parcursul a trei epoci diferite – a contribuit mai intai la apararea Suediei, apoi a Rusiei iar in cele din urma a Finlandei. In al doilea rand, a fost inclusa pe lista Patrimoniul UNESCO in anul 1991. Daca doriti sa vizitati Suomenlinna atunci cand sunteti la Helsinki (iar noi va recomandam sa o faceti), trebuie sa stiti ca este cel mai accesibila cu feribotul prin intermediul curselor regulate zilnice din Helsinki, punct de plecare Piata Centrala.
Muzeul Suomenlinna este o alta atractie, odata ajunsi aici, iar Centrul turistic, amplasat chiar in mijlocul cetatii, va ofera informatiile de care aveti nevoie si este si punctul de plecare pentru excursiile de pe insula.
5. Seurasaari
Muzeul in aer liber Seurasaari este situat pe una din insulele din imprejurimile orasului Helsinki, la doar cativa kilometri de centrul orasului. Aici veti descoperi o adevarata oaza de liniste, iar Muzeul, tipic traditional, va ofera ocazia sa aflati ce presupunea viata finlandeza de la sate printr-o expozitie de case tipice finlandeze din ultimele patru secole, ce au fost adunate si asamblate aici din intreaga Finlanda. Astfel, aveti ocazia sa vedeti conace, cabane sau ferme si tot felul de locuinte ale acestor aspri locuitori ai Nordului Europei.
Muzeul in aer liber Seurassaari a fost amenajat in anul 1909 de catre profesorul Axel Olai Heikel si cuprinde 87 de constructii, fiecare cu particularitatile sale.
Muzeul Seurasaari este deschis tot timpul anului, exceptie facand lunile de iarna; pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 8 euro/persoana pentru adulti, studentii si pensionarii trebuind sa achite 6 euro/persoana iar copiii cu varsta cuprinsa intre 7-17 ani 2.50 euro/persoana. Copiii cu varsta de pana la 7 ani au intrare libera.
Iti doresti sa vizitezi HELSINKI?
6. Biserica Tempeliaukio
Biserica Tempeliaukio cunoscuta sub denumirea de „Biserica Rock” este o „ciudatenie” arhitecturala, proiectata de fratii arhitecti Timo si Tuomo Suomalainen in anul 1969, construita si sculptata in stanca. Biserica prezinta o cupola circulara cu o inaltime de peste 13 metri, acoperita cu sticla si cupru.
Edificiul este de fapt utilizat ca si sala de concerte datorita acusticii sale excelente, insa saptamanal aici are loc o slujba pentru vorbitorii de limba engleza.
Biserica Tempeliaukio poate fi vizitata oricand, intrarea este gratuita, exceptie facand zilele cu diverse evenimente (concerte), atunci cand va trebui sa achitati biletele de intrare pentru a asista la spectacolele muzicale.
7. Stadionul Olimpic din Helsinki
Stadionul Olimpic nu putea lipsi din topul nostru; a fost construit in anul 1938 sub semnatura arhitectilor Yrjö Lindegren si Toivo Jäntti, si a gazduit Jocurile olimpice din anul 1952. Astazi, Stadionul Olimpic gazduieste atat avenimente nationale si internationale cat si diverse concerte in aer liber. Aici puteti vizita Muzeul sportului din Finlanda si aveti ocazia sa urcati in turnul stadionului, unde de la o inaltime de 72 de metri puteti admira orasul Helsinki.
Stadionul Olimpic este deschis de Luni – Vineri intre orelele 9.00 – 21.00 iar Sambata si Duminica de la 9.00 – 18.00. Pretul unui bilet de intrare este de 5 euro/persoana adulti, copiii de peste 6 ani trebuie sa achite 2 euro/persoana iar copiii de pana la 6 ani au intrare libera.
Stadionul Olimpic il gasiti la adresa: SF-00250 Helsinki iar daca va doriti sa aflati mai multe informatii accesati site-ul oficial al stadionului.
City Break HELSINKI?
Curiozitati finlandeze…
- stiati ca in Finlanda sunt mai multe femei decat barbati, femeile reprezentand 53,4% din populatie?
- stiati ca in Helsinki gasiti cea mai nordica statie de metrou, cea mai nordica autostrada si cea mai nordica podgorie?
- stiati ca in timpul verii in Helsinki veti observa ca ziua „nu se mai termina” – are 19 ore, in timp ce iarna se doarme ceva mai mult, 18 ore de intuneric?
- stiati ca cele mai populare suveniruri pe care le veti intalni in Finlanda sunt bomboanele sarate din dovleac, conserve din carne de ren si diferite opere de arta ale mesterilor sticlari.
- va doriti sa faceti o pauza si nu stiti unde sa va opriti? Barul Kuja este cel mai popular restaurant pentru luat pranzul din Helsinki – va ofera o atmosfera confortabila, iar daca va doriti sa gustati intr-adevar preparate traditionale finlandeze, va recomandam restaurantul Ravintola Kuu.
- sunteti pasionati de adrenalina? Faceti o oprire la Linnanmäki Amusement Park, cel mai cunoscut parc de distractii din Finlanda!
- zoo Helsinki este alegerea ideala pentru o dupa amiaza linistita, mai ales daca veti calatori cu cei mici – gradinile zoologice ii fascineaza de fiecare data.
- nu omiteti sa vizitati macar Hotelul Katajonokka care in anii 1800 era o inchisoare!
- daca va doriti putina distractie, luati „taxiul karaoke” – locul in care puteti canta in voie, fara ca soferul sa se supere 🙂
- pentru pasionatii de shopping avem o veste buna: pe strada Aleksanterinkatu veti gasi magazine pentru toate gusturile!
- stiati ca in Helsinki aveti posibilitatea sa stati si la plaja? Plaja Hietaniemi este cea mai cautata plaja a orasului, numita si „Copa Cabana” din Helsinki.
Si acestea sunt doar cateva din obiectivele turistice pe care le are de oferit Helsinki… Odata ajunsi acolo va veti convinge singuri de ce capitala Finlandei este cu totul si cu totul speciala!
Pana data viitoare nu uitati ca o vacanta este cel mai placut mod de a te relaxa, atunci cand esti pasionat de calatorii!
Zobor lin sa aveti oriunde va poarta liniile aeriene sau gandul!