7 motive pentru a vizita Colmar, „Mica Venetie din Alsacia”

Home // Blog // 7 motive pentru a vizita Colmar, „Mica Venetie din Alsacia”
7 motive pentru a vizita Colmar, „Mica Venetie din Alsacia”

Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa vizitezi cel mai frumos oras din lume? Da, cel mai frumos oras din lume…asa definea scriitorul francez Georges Duhmal orasul Colmar, Alsacia, in anul 1931, iar astazi acelasi oras reuseste sa impresioneze fiecare turist care petrece un city break in Colmar prin autenticitate si farmecul sau aparte.

Numit de localnici „Mica Venetie a Alsaciei”, orasul Colmar este situat in partea de nord-vest a Frantei si este unul dintre cele mai cunoscute si reprezentative orase alsaciene. Cei care ajung aici raman fascinati de arhitectura unica si peisagistica locului si cei mai multi spun ca este cel mai veritabil oras alsacian ce ofera o viziune unica asupra istoriei europene de peste 1000 de ani.

Inca nu stiti de ce ati alege un city break in Colmar? Astazi va oferim 7 motive ca sa vizitezi Colmar, Alsacia. 

Sunteti curiosi?

 

1. Centrul vechi din Colmar si Place de la Cathedrale

Centrul Vechi - Colmar, Alsacia

Centrul vechi din Colmar va transpune intr-o lume idilica si veti trai o reintoarcere in timpuri vechi; veti fi captivati de labirintul stradutelor pietruite, neatinse parca de timp si casele tipice ale burghezilor de odinioara ale Alsaciei, aliniate si frumos colorate. Odata ajunsi in centrul vechi, plimbati-va pe Rue des Tetes, Rue des Clefs si Rue de Marchands, situate in imediata apropiere de Place de la Cathedrale – este suficient pentru a intelege cu adevarat frumusetea acestui oras alsacian.

Place de la Cathedrale este considerata inima centrului vechi a orasului. Chiar aici puteti admira un exemplu superb de arhitectura gotica medievala – Biserica Colegiata Saint-Martin, care a fost in mare parte reconstruita in secolul al XVIII lea. Tot aici, Ancien Corps de Garde (vechea garda), care de-a lungul timpului a fost utilizata in mai multe scopuri – daca la inceput Ancien Corps de Garde era o cladire ce gazduia piata orasului, a ajuns apoi sa fie sala de justitie si mai apoi sa fie transformata in locuinte pentru militari.

Tot in aceasta zona puteti vedea si cea mai veche cladire din Colmar – Maison Adolph, construita in anul 1350 pentru familia Adolph. Aceasta atrage atentia prin ferestrele sale cu arc frant de tip gotic, specific secolului XIV-lea. Chiar langa cladire puteti admira si fotografia, alaturi de ceilalti turisti, fantana cu doua capete de leu, ce dateaza din anul 1592.

Centrul Vechi si Place de la Cathedrale - Colmar, Alsacia

Lasati-va condusi de atmosfera medievala si continuati-va plimbarea catre Eglise Saint-Matthieu, o biserica protestanta din secolul al XIII-lea. O atractie de neratat, spunem noi, este Maison Pfister, situata in coltul strazilor Rue Merciere si Rue des Marchands; aceasta cladire combina stilul medieval cu cel renascentist, un mix reusit de stiluri (si nu intotdeauna le-a iesit acest lucru arhitectilor perioadei), devenind una dintre cele mai frumoase cladiri din Colmar. Aceasta a fost construita in anul 1537 de Ludwig Scherer, un bancher cunoscut al acelor vremuri.

Daca va continuati plimbarea pe Rue des Marchands, veti gasi Muzeul Bartholdi ridicat in memoria sculptorului Auguste Bartholdi, cel care s-a nascut aici, un simbol al orasului. Continuati apoi pe Rue des Boulangers (strada brutarilor) si pe Rue des Serruriers si admirati casele pitoresti cu fatadele lor din lemn. Asigurati-va ca nu ratati Maison des Têtes la nr 19 (Casa busturilor), o cladire renascentista, cu fatada decorata cu busturi mici si chipuri ale diferitelor personalitati. Cladirea gazduieste astazi un hotel de cinci stele cu un restaurant ale carui fineturi gastronomice se preteaza la macar una daca nu mai multe  stele Michelin. 

City Break COLMAR?

 

2. Muzeul Unterlinden  

Muzeul Unterlinden - Colmar, Alsacia

Muzeul Unterlinden este gazduit de fosta manastire dominicana, ce dateaza din secolul al XIII lea, obiectiv care a reusit sa pastreze intacta de-a lungul secolelor arhitectura sa gotica. Muzeul prezinta o colectie diversa de sculpturi romano-gotice, picturi medievale precum si arta populara. Primul etaj este dedicat jucariilor tipice din Alsacia, mobilierului si obiectelor decorative (portelan, faianta, vitralii) insa unul dintre punctele de interes major ale muzeului Unterlinden este Capela Isenheim, care contine picturi ale artistilor germani, inclusiv scenele de pasiune surprinse de Martin Schongauer sau lucrarile lui Isenmann si Lucas Cranach.

Atractia principala a capelei il constituie Isenheim Altar a lui Matthias Grünewald, una dintre cele mai frumoase capodopere ale picturii germane. Aceasta lucrare a fost pictata in jurul anului 1515 pentru manastirea din Isenheim langa Guebwiller. Muzeul are, de asemenea, o colectie de bazoreliefuri si gravuri, precum si o colectie de arta religioasa, inclusiv sculptura romano-gotica si vitralii. Pivnita manastirii cuprinde la randul ei lucrari ale marilor pictori din secolul al XIII-lea: Picasso, Léger, Rouault, Mathieu, Vasarely si Braque. O oprire aici devine una obligatorie avand in vedere diversitatea si importanta artistica a lucrarilor.

 

3. Eglise des Dominicains

Eglise des Dominicains - Comar, Alsacia

Eglise des Dominicains reprezinta un exemplu elocvent al arhitecturii gotice timpurii; edificiul a fost construit in anul 1283 si reconstruit apoi la inceputul secolului al XIV-lea. Cu o arhitectura simpla, Eglise des Dominicains a jucat un rol important in ceea ce priveste interesul pentru filosofia mistica a secolelor XIV-XV. Daca ajungeti sa o vizitati, veti fi impresionati de minunatele sale vitralii ce permit luminii sa patrunda in interior si veti putea vedea si capodopera pictorului Martin Schongauer, „Fecioara in gradina de trandafiri”, pictata in anul 1473. O parte a bisericii care in trecut era ocupata de manastirea dominicana gazduieste astazi Biblioteca Municipala. De la Eglise des Dominicains puteti accede pe strada principala – Rue des Clefs, unde  puteti zabovi cateva ore, luand la pas magazinele din zona.

City Break COLMAR?

 

 4. Cladirea Koifus

Koifhus - Colmar, Alsacia

Langa Place du Marche-aux-Fruits (locul unde se afla piata de fructe) si la intersectia bulevardului Grand Rue cu Rue des Merchands, intalniti cladirea Koifus ce odinioara a reprezentat centrul economic si politic al orasului Colmar, Alsacia. Aceasta cladire dateaza din secolul al XV-lea, iar in acele vremuri parterul era folosit ca si depozit de marfuri si era si locul unde se plateau impozitele de import-export in timp ce primul etaj era ocupat de consiliul Decapole (federatia oraselor imperiale); inca se mai poate observa stema celor zece orase pe ferestrele cladirii.

Cladirea are doua corpuri adiacente, construite in secolul al XVI-lea, cu acoperis de faianta, rezultatul renovarii din secolul al XIX-lea. De aici puteti ajunge cu usurinta la Grand Rue, principalul bulevard al orasului, cu magazine si restaurante.

 

5. Cartierul Krutenau (Mica Venetie)

 

Cartierul Krutenau - Colmar, Alsacia

Daca doriti sa va relaxati pret de cateva ore alegeti Cartierul Krutenau, numit si Mica Venetie din Alsacia (de aici si renumele orasului). Il gasiti chiar langa Rue Saint Jean si reprezinta o oaza de relaxare cu privelisti incantatoare, cu vedere la apa dar si cu obiective turistice precum Biserica Sf Martin, edificiu care se poate zari in departare, sau cu restaurante, poduri pietonale si case in culori multicolore. Ambianta incantatoare este oferita de ghivecele pline de flori de la ferestrele caselor localnicilor – de aceea este recomandabil sa ajungeti intr-un city break in Colmar in lunile calduroase. De ce i se spune „Mica Venetie”? Asa cum puteti observa si in fotografia de mai sus, Colmar se aseamana cu Venetia – casele sunt construite chiar pe marginea raului Lauch iar barcile mici cu care aveti posibilitatea sa va plimbati de-a lungul canalelor Rue de la Poissonnerie pana la Rue Turenne va duc cu gandul la faimoasa Venetie; singura deosebire este ca va veti afla intr-una mai cocheta si plina de farmec specific alsacian.

City Break COLMAR?

 

6. Cartierul Tanners

Cartierul Tanners - Colmar, Alsacia

Cartierul Tanners este locul de unde nu va veti mai dori sa va intoarceti…un cartier pitoresc, cu case multicolore tipice alsaciene cu fatade de lemn datand din secolele XVII-XVIII, cu restaurante care va vor imbia sa intrati pentru a le degusta bunatatile, toate va vor incanta privirea si simturile.

Cartierul Tanners este locul unde odinioara se confectionau produse din piele si multe dintre etajele superioare ale caselor pe care le puteti admira erau folosite pentru a usca piei de animale ce erau ulterior folosite in confectionarea hainelor. Atractiile importante ale Cartierului Tanners sunt Piata si Palais de Justice ce dateaza din secolul al XVIII-lea. Un alt punct de interes este si Hotel des Chevaliers de St-Jean, construit in stilul unui palat venetian si unul dintre cele mai neobisnuite conace renascentiste din Alsacia.

 

7. Bucataria alsaciana si vinul alsacian

Bucataria si vinul alsacian - Colmar, Alsacia

La final am lasat, pentru gurmanzi si nu numai, bucataria tipic alsaciana si vinul produs in zona, despre care va spunem ca merita sa le incercati. De altfel, foarte multi turisti viziteaza Colmar doar pentru relaxare si pentru a savura delicatesele bucatariei locale, toate acompaniate, bineinteles, cu un vin bun de Alsacia.

Stiti cateva din preparatele culinare din Alsacia care au facut istorie de-a lungul timpului? Pe unele din ele le-ati incercat si voi, fara sa stiti ca provin de aici: foie gras (inventat la Strasbourg in anul 1780), baeckeofe – un fel de mancare preparat din trei tipuri de carne marinata cu cartofi si vin alb, tocana Rin, coq au Riesling, turta dulce, aluatul dulce cu stafide macerat in kirsch si desigur branza Munster. Suna apetisant nu-i asa?

Stiati ca orasul Colmar este capitala vinului Alsacian? Route des Vins se intinde pe nu mai putin de 170 de km; intr-un city break la Colmar veti avea cu siguranta prilejul sa traiti experiente cu totul speciale, intr-o regiune unde aproape totul este o forma de arta. Plimbati-va de la Marlenheim la Thann si faceti-va timp si intrati in atmosfera tipica zonei: stati de vorba cu viticultorii, degustati vinurile franceze, pierdeti-va urnele pe strazile oraselor medievale, pasiti pe taramul vitei de vie si admirati frumoasele panorame, care pentru o clipa va apartin!

Sfaturi de calatorie:  

  • Doriti sa vizitati Colmar primavara? Atunci trebuie sa stiti ca in Colmar are loc anual Festivalul de primavara, in lunile martie si aprilie. Cu aceasta ocazie, doua targuri specifice de Pasti sunt amplasate in cele mai frumoase locuri istorice ale orasului Colmar.
  • Doriti sa vizitati Colmar in perioada mai-septembrie? Festivalul de muzica populara se desfasoara aici, in aceasta perioada, in fiecare seara de marti de la orele 8:30 pana la ora 22:00, in piata veche; grupuri folclorice ofera spectacole de dans si cantece din repertoriul folclorului alsacian.
  • Doriti sa vizitati Colmar in luna iulie? Atunci trebuie sa stiti ca Festivalul International de muzica din Colmar are loc in luna iulie si  este unul dintre festivalurile care a ajuns sa fie inclus de New York Times in topul 10 Festivaluri din Europa.
  • Doriti sa vizitati Colmar in luna cadourilor? Atunci cu siguranta veti ajunge si la renumitele Targuri de Craciun – in aceasta perioada orasul Colmar, se transforma; casele localnicilor si cladirile sunt decorate iar pe strazi miroase a portocala si a scortisoara. Nu mai putin de 5 targuri de Craciun va stau la dispozitie, intr-un decor idilic, cu o identitate proprie si le gasiti in Places des Dominicains, Place Jeanne d’Arc, Place de l”Ancienne Douane, Place des 6 Montagnes Noires si Koïfhus sunt locurile unde le gasiti.

V-a convins articolul nostru sa vizitati Colmar, Alsacia? Daca da, stiti unde de gasiti…

Pana data viitoare, zbor lin oriunde calatoriti! 🙂

 

 

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button