Atunci cand ne gandim la Budapesta, primul lucru (frumos) care ne vine in minte este fosta capitala a Imperiului Austro-Ungar. Intr-adevar, atractiile turistice din Budapesta, pe care le vom prezenta azi intr-un top detaliat pe care l-am intitulat Top 7 Atractii Turistice Budapesta, amintesc exact de acest lucru – Budapesta este fosta capitala a unui mare imperiu iar acest lucru si-a pus amprenta pe locurile, obiceiurile si obiectivele turistice ale acestui frumos oras asezat pe Dunare, vizitat de peste 20 de milioane de turisti anual.
Devenit oras abia in 1872, atunci cand s-a decis unirea administrativa a trei localitati distincte (Vechea Buda, Buda si Pesta) intr-una singura, Budapesta este renumita in intreaga lume pentru arhitectura deosebita a cladirilor istorice, pentru frumusetea peisajelor urbane si fluviale si pentru apele termale si SPA-urile carora li s-a dus renumele peste mari si tari. Dar, mai bine, lasati-va dusi cu gandul catre atractiile turistice ale Budapestei citind topul realizat de noi si incercati sa va imaginati de ce Budapestei i s-a spus si Parisul Estului sau de ce in capitala ungurilor se gasesc atat de numeroase obiective turistice pe care UNESCO s-a decis sa le includa in patrimoniul universal…
Top atractii turistice Budapesta
1. Castelul Buda
Castelul Buda (Budai Var) este vazut de multi ca principala atractie turistica din Budapesta. Denumit in trecut si Palatul Regal sau Castelul Regal, Castelul Buda este situat pe Dealul Castelului, locul unde se afla mai multe atractii turistice ale acestui frumos oras si se ridica semet deasupra colinei, constituind un reper vizual pentru turistii care se afla in Budapesta, pe uscat sau pe fluviu.
Construit in secolul al XIII-lea, distrus, reconstruit in secolul XIV, distrus din nou in timpul luptelor si reconstruit in secolul XVIII pentru ultima oara, iluminat in timpul noptii, castelul domina intreg dealul pe care este asezat si chiar edificiile invecinate, la fel cum o facea si in perioada sa de maxima glorie, in timpul domniei lui Matei Corvin din secolul al XV-lea, cel care a poruncit decorarea castelului, in interior si exterior, cu detalii renascentiste.
In interiorul Castelului Buda veti descoperi, pe langa cele 200 de camere (impresionant, nu?) nu mai putin de trei muzee, nu mai putin impresionante: Muzeul National de Istorie a Budapestei, Muzeul de Arta Contemporana si Galeriile Nationale. Langa castel veti putea vizita si alte atractii turistice din Budapesta: Bastionul Pescarilor sau Biserica Matyas (Biserica lui Matei).
Turistii ajung cel mai rapid aici cu „autobuzul castelului” (varbusz) cum mai este numit autobuzul care pleaca din strada Varfok si ajunge in varful dealului unde se afla castelul. Pretul vizitei acestei exeptionale atractii turistice din Budapesta este unul destul de permisiv: 10 Euro de adult si 5 Euro de copil, daca se opteaza pentru vizitarea individuala pe jos a castelului. Recomandam insa turul 3 in 1 care include si un drum cu funicularul plus o croaziera si vizitarea Bastionului Pescarilor si a Bisericii Matyas; acest tur costa 34-60 de Euro pentru adulti si 18-30 de Euro pentru copii.
Mai multe detalii despre pretul tururilor turistice, cu sau fara ghid, puteti verifica pe pagina oficiala a Castelului Buda.
City Break Budapesta?
2. Bastionul Pescarilor
Bastionul Pescarilor este una dintre cele mai vizitate atractii turistice ale Budapestei datorita asezarii sale – langa Castelul Buda, pe Dealul Castelului, in zona medievala a orasului. In plus, Bastionul Pescarilor reprezinta cel mai inalt punct de observatie al capitalei Ungariei iar perspectiva asupra intregii Budapeste este absolut senzationala atunci cand admiri privelistea de pe zidurile acestei fortarete.
Construit intre 1895 si 1902 in stil neo-gotic, Bastionul a fost distrus in perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial si apoi reconstruit imediat dupa incetarea conflictului. Cele 7 turnuri ale Bastionului Pescarilor simbolizeaza cele 7 triburi care s-au asezat initial in Campia Panonica in anul 896, iar numele vine de la faptul ca de apararea acestei zone, in Evul Mediu, se ocupau breslele de pescari care se asezasera aici.
Bastionul Pescarilor este o atractie turistica a Budapestei care este inclusa in pretul biletului care asigura intrarea in zona Castelului Buda si se poate vizita alaturi de Biserica Matyas, construita in apropiere. Daca alegeti sa vizitati doar Bastionul Pescarilor, trebuie sa stiti ca intrarea in majoritatea zonelor este libera, dar in anumite zone costa in jur de 3 Euro. Pentru mai multa siguranta, verificati inainte de calatorie preturile biletelor de intrare pe pagina oficiala de internet dedicata Bastionului Pescarilor.
3. Biserica Matyas
Biserica Matyas, sau, pe romaneste, Biserica lui Matei, vine de la numele ultimului mare rege al Ungariei, romanul Matei Corvin.
Biserica a fost construita in anul 1015, in stil romanic, dupa care a suferit mai multe reconstructii si modificari, dupa ce era distrusa in urma unor lupte sau pentru ca sa fie pur si simplu marita. Matei Corvin si-a lasat la randul sau amprenta asupra acestui edificiu – el a poruncit renovarea turnului sudic al bisericii; denumirea edificiului religios vine insa de la faptul ca aici a avut loc nunta lui Matei Corvin, rege al Ungariei.
Intrarea si vizitarea edificiului se fac contra unui pret al biletului de aproximativ 5 Euro.
City Break Budapesta?
4. Parlamentul de la Budapesta
Cladirea Parlamentului maghiar constituie o atractie turistica a Budapestei din cel putin doua motive – primul din ele este ca asezarea Parlamentului este una deosebit de spectaculoasa, exact pe malul Dunarii. Al doilea motiv ar fi acela ca aceasta cladire este monumentala, la drept vorbind – a treia cladire a Parlamentului ca dimensiune din intreaga lume si probabil cea mai frumoasa. Construita in stil neogotic si inaugurata in 1896, cu prilejul celei de-a 1000-a aniversari a Ungariei, Cladirea Parlamentului are o istorie extrem de interesanta.
In anul 1880 s-a organizat o licitatie publica pentru designul viitoarei cladiri a Parlamentului maghiar; in anul 1885 constructiile au inceput pe baza planului castigator si aveau sa fie finalizate deplin putin dupa inaugurarea din 1896 (se practica si la ei inaugurarea simbolica), adica in anul 1902. Partea cea mai interesanta insa acum vine: cele doua proiecte care au pierdut intrecerea si s-au clasat pe locurile doi si trei au fost de fapt si ele castigatoare – planurile lor au folosit constructiei celor doua cladiri institutionale din apropiere, Muzeul de Etnografie si Ministerul Agriculturii. Astfel, daca vreti sa vedeti cum ar fi putut sa arate Parlamentul de la Budapesta daca ar fi fost desemnat castigator oricare dintre celelalte proiecte, puteti sa vedeti, in realitate!
Edificiul este impresionant: 691 de camere, 96 de metri inaltime si 20 de kilometri de scari; in plus, in interior veti putea vedea Bijuteriile Coroanei, bijuterii care au apartinut regilor maghiari si au fost furate, returnate, depozitate peste hotare, dupa razboi, in SUA de frica armatei sovietice si repatriate abia in 1978 sub presedintia lui Jimmy Carter!
Un amanunt care probabil n-o sa va scape: din cauza fatadei calcaroase si a poluarii aerului, Cladirea Parlamentului se afla aproape mereu in renovare si mai mult decat probabil veti vedea schele pe portiuni din cladire.
Intrarea pentru vizitarea acestei faimoase atractii turistice a Budapestei costa aproximativ 6,5 Euro iar turul dureaza aproximativ 45 de minute.
5. Croazierele pe Dunare si podurile peste Dunare
Dunarea este o atractie turistica aparte in Budapesta iar capitala Ungariei este una dintre capitalele care este favorizata din punct de vedere turistic de acest fluviu care il strabate, alaturi de Viena, Bratislava si Belgrad. Orasul este impartit, practic, in doua de acest fluviu iar Buda si Pesta se afla fiecare pe cate un mal al Dunarii.
Dunarea la Budapesta este strabatuta zilnic de zeci de vapoare de croaziera dar si de sute de alte ambarcatiuni – unele de agrement, altele de transport local sau de transport marfa. Ca turist in Budapesta aveti la alegere o varietate larga de posibilitati pentru a vedea orasul, atat ziua cat mai ales noaptea cand toate cladirile sunt iluminate pentru a oferi spectaculozitate acestei asezari.
Puteti alege intre vapoarele Legenda, niste bule de sticla ce ofera o priveliste panoramica asupra locurilor pe unde treceti, RiverRide, un fel de autobuz amfibie sau Dunarama, un taxi pe apa ce ofera posibilitatea calatoriei in conditii ceva mai intime. Incercati si croazierele pe Dunare locale, care iti ofera posibilitatea de a cina pe vapor sau de a savura cocktailuri din timpul deplasarii ori de a degusta diferite vinuri unguresti in timp ce admirati (daca mai sunteti in stare) frumusetea arhitecturala a Budapestei, asa cum poate fi ea admirata doar noaptea, de pe Dunare.
Preturile croazierelor pe Dunare pornesc de la 25 de Euro de persoana si pot depasi 60 de Euro pentru ambarcatiunile elegante si cinele in care se servesc feluri de mancare preparate de chefi renumiti.
Podurile de peste Dunare din Budapesta se intrec in frumusete sau functionalitate unele pe altele; 14 la numar, dintre care 7 sunt cele mai renumite si mai admirate sau fotografiate, podurile au reprezentat legatura dintre cele doua orase vechi, Buda si Pesta, din cele mai vechi timpuri. Cele mai frumoase poduri dunarene budapestane sunt podurile Arpad, Margaret, Szechenyi, Elisabeth, Libertatii, Petofi si Rakoczi si cu siguranta acestea va vor capta privirea, fie ca va aflati in croaziera pe Dunare sau intr-o plimbare pe uscat.
City Break Budapesta?
6. Piata Eroilor Maghiari si Monumentul Mileniului
Piata Eroilor este un simbol si totodata una din principalele atractii turistice din Budapesta – opera arhitectului Albert Schickedanz, Piata Eroilor din Budapesta cuprinde un ansamblu care include complexul statuar Monumentul Mileniului, Monumentul Ostasului Necunoscut, Muzeul Artelor Frumoase si Palatul Artelor. Complexul statuar infatiseaza statuile conducatorilor maghiari si a fost inceput in 1896 pentru a marca 1000 de ani de la infiintarea statului maghiar si comemora cucerirea de catre unguri a bazinului Carpatic; coloana inalta de 36 de metri se termina cu statuia ingerului Gabriel.
Sculpturile sunt opera artistului maghiar Zala Gyorgy iar intreg ansamblul a fost definitivat in 1900, distrus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si refacut ulterior. Daca la momentul inaugurarii statuile infatisau in special pe membrii dinastiei Habsburg (monumentul fusese inceput in timpul domniei lor), dupa restaurarea monumentului acestea au fost inlocuite cu ceea ce exista acum – o serie de conducatori maghiari din toate timpurile.
7. Centrele SPA si de tratament balnear
Inca din 1934 Budapesta a fost denumit „orasul bailor termale” sau „orasul SPA-urilor” si pentru un motiv bine intemeiat – Budapesta este orasul care are cele mai multe SPA-uri si bai termale din lume!
In Budapesta izvorasc nu mai putin de 118 izvoare termale, cu temperatura apei de la 21 la 78 de grade Celsius. Aceasta a prilejuit vecinilor nostri sa isi amenajeze, in timp, nu mai putin de 15 bai termale publice (!) si o multime de altele private. Intre cele mai renumite bai termale publice din Budapesta amintim Baile Termale Szechenyi (care apar si in footgrafia de mai sus) sau Baile Termale Gellert, insa va recomandam la fel de calduros (la fel ca si apa din aceste bai termale, bineinteles) Baile Rudas sau Dandar. In ceea ce priveste baile termale sau centrele SPA private, acestea se afla amenajate indeosebi la marile hoteluri.
In orice caz, turismul balnear si baile termale din Budapesta au reprezentat o atractie turistica inca din cele mai vechi timpuri iar ungurii beneficiaza de un aflux enorm de turisti care cauta tratamente naturale pentru fel de fel de afectiuni.
In loc de concluzie…
Budapesta are mult mai multe atractii, iar acest top 7 atractii turistice Budapesta l-am realizat in incercarea de a va reda voua, cititorilor nostri, cat mai fidel, o parte din motivele pentru care anual, capitala Ungariei este vizitata de peste 20 milioane de turisti. Am lasat deopartea gastronomia maghiara, cramele, cluburile si oportunitatile de distractie…poate cu prilejul unui alt articol.
Doriti un city break la Budapesta sau un sejur? Nimic mai simplu – este suficient sa ne scrieti la detaliile noastre de contact sau sa ne sunati. Cu siguranta vom gasi un pachet care sa se potriveasca bugetului si exigentelor dumneavoastra!