Acum, ca a trecut de mult echinoctiul de primavara, este momentul sa ne indreptam atentia catre destinatiile europene ale lunii – astazi despre Amsterdam in aprilie, un oras care infloreste la propriu si la figurat odata cu sosirea primaverii.
Pentru ca este prima data cand scriem despre aceasta frumoasa destinatie a Europei, vom prezenta intai cateva din atractiile turistice din Amsterdam si vom pune accent pe cateva evenimente specifice lunii aprilie.
Incepem?
I ❤ AMSTERDAM
Acest joc de cuvinte a inceput sa fie folosit de municipalitate in urma cu ceva ani, pentru a-si promova din punct de vedere turistic orasul. I amsterdam a devenit motto-ul acestui oras si sloganul tuturor manifestarilor publice de aici – subliniaza in primul rand caracterul cosmopolit, modernismul si deschiderea catre multi-culturalitate a olandezilor.
Un alt simbol al Amsterdamului, cei trei X de nuanta alba, asezati pe o fasie neagra pe fundal rosu, reprezinta, inca din 1505, steagul acestui oras dar si stema lui – de multe ori cei trei X sunt asezati orizontal, insa se intalnesc multe situatii in care asezarea este verticala. Bineinteles, intalnim si situatii in care drapelul orasului imbraca fel de fel de obiecte artizanale, specifice Olandei.
Recent, simbolul orasului se confunda, in mintea multor europeni, cu toleranta pentru industria sexului (industria XXX cum mai este supranumita), sau cea a drogurilor usoare, Amsterdamul fiind singurul loc in Europa unde poti sa intalnesti, la strada, cafenele legale in care oricine peste 18 ani poate fuma marijuana sau alte „ierburi”.
I amsterdam este in definitiv motto-ul unui oras cautat de tinerii din toata lumea pentru posibilitatile de distractie dar si de turistii obisnuiti, pregatiti sa descopere frumusetile acestei destinatii minunate dincolo de excesele de orice natura.
Atractiile turistice ale Amsterdamului
Odata ajunsi in Amsterdam veti constata ca orasul este atat de frumos, in orice anotimp al anului, incat nu veti sesiza cum trece timpul atunci cand incercati sa va cautati pe harta obiectivele turistice pe care vreti sa le vizitati.
Muzeele
Incepem cu ceea ce a tentat mereu turistii romani (si nu numai pe turisti, din pacate) – muzeele din Amsterdam. Sa nu uitam ca ne aflam in patria lui Rembrandt sau van Gogh!
Printre cele mai vizitate muzee de aici sunt:
- Rijksmuseum – cel mai important muzeu al orasului; infiintat in 1809 pentru a colecta si adaposti lucrarile de arta ale vremii, din intreaga tara, impresioneaza si astazi vizitatorii prin colectia imensa – peste 7 milioane de opere de arta ale artistilor olandezi din toate timpurile. Turistii vor putea admira peste 5000 de picturi alaturi de sculpturi, obiecte medievale, manuscrise vechi si alte exponate in cele peste 250 de camere.
- Muzeul Anne Frank – ati citit celebrul Jurnal al Annei Frank? Sau poate ati vazut filmul „Sub aceeasi stea” („The fault in our stars”) cu acei doi tineri americani bolnavi de cancer ce viseaza sa viziteze Amsterdamul si sa gaseasca pe scriitorul lor preferat? Daca nu l-ati vazut, nu va sfatuim – e unul dintre cele mai lacrimogene si mai dramatice filme pe care le puteti viziona… In orice caz, casa Annei Frank reprezinta un adevarat monument simbol al victimelor celui de-al Doilea Razboi Mondial iar povestea tinerei este cunoscuta in toata lumea datorita acestui best-seller.
- Muzeul Van Gogh – mai are nevoie de vreo prezentare? Vom spune doar ca aici veti gasi 200 de picturi, 500 de desene si 700 de scrisori ale celui mai celebru pictor olandez.
- Casa Memoriala Rembrandt – o casa muzeu, celebra pentru ca aici a locuit artistul cu sotia sa in cei mai de succes ani ai carierei si vietii sale. Aici, pe langa fel de fel de expozitii si vernisaje, ale operelor artistului sau ale unor artisti contemporani care ii calca pe urme in ceea ce priveste stilul adoptat, veti putea chiar participa la receptii, rezerva o cina in bucataria lui Rembrandt sau avea un tur exclusiv al muzeului, insotiti de un ghid. Preturile sunt pe masura, dar cine isi doreste sa fie Rembrandt macar pentru ca cineaza in locul unde cina artistul acum cateva sute de ani, probabil ca isi va putea permite 300 de Euro pentru o masa, nu?
City Break AMSTERDAM?
Canalele
Celebrele canale ale Amsterdamului definesc din cele mai vechi timpuri acest oras. Ambarcatiunile care cutreiera pe ape, casele plutitoare si turistii care se inghesuie pe podurile din Amsterdam creeaza un peisaj unic, alaturi de frumusetea caselor cu ale lor acoperisuri specifice, prevazute cu carlige pentru urcatul mobilei cu scripetele, pe geam.
Si, daca tot am ajuns la inginerie si arhitectura, va spunem doar ca toata aceasta arhitectura a orasului, cu canalele inguste, cu casele ridicate mult pe verticala, disproportionat cu baza lor ingusta, se datoreaza faptului ca pamantul aici a castigat cu greu batalia cu apele iar olandezii au stiut sa exploateze fiecare centimetru de pamant. In plus, municipalitatea taxa deschiderea la strada a proprietatilor si nu suprafata sau adancimea/lungimea terenului iar olandezii au stiut sa se adapteze. Din acest motiv, scarile interioare ale caselor sunt extrem de inguste, nepermitand urcatul mobilei pe scari. Nu ne intrebati de pian, desigur…
O plimbare cu ambarcatiunile de tot felul pe apele canalelor din Amsterdam isi merita toti banii – nu multi, in jur de 16 Euro, daca tot ce va doriti este sa va plimbati cu barca pe apa. Daca va surade sa luati cina pe apele canalelor, atunci va trebui sa va ganditi cum sa puneti deoparte in jur de 90 de Euro de persoana pentru un moment intens, romantic, special.
Iti doresti sa te plimbi pe canalele din AMSTERDAM?
Palatul Regal
Resedinta membrilor familiei regale atunci cand ajung aici, Palatul Regal este o opera de arta in sine. Construit incepand cu anul 1648, palatul a fost menit sa semene cu constructiile care se intalneau in vechea Roma – exteriorul este clasic iar interiorul este decorat cu multa imaginatie, palatul gazduind una dintre cele mai faimoase si frumoase sali destinate intalnirilor la nivel inalt din toata Europa. Picturile tavanului sunt realizate de discipoli ai lui Rembrandt, sculpturile si celelalte decoratiuni sunt realizate de artisti faimosi olandezi.
Cartierul Rosu
Celebru in intreaga Europa, Cartierul Rosu din Amsterdam a devenit faimos nu numai printre cei care cauta placeri de moment in compania vreunei domnisoare (sau doua) ci si printre turistii obisnuiti. Nu va sfiiti sa va petreceti ceva timp plimbandu-va pe aleile din Cartierul Rosu, acolo unde zeci de practicante ale prostitutiei, unele care abia au implinit varsta majoratului si pana la cele care au trecut de mult de a doua tinerete, isi arata nurii trecatorilor, in cautare de clienti. Majoritatea celor care cutreiera pe aleile de aici sunt insa turisti, asadar clientii se lasa uneori mult timp asteptati de catre fetele care asteapta in vitrine. Privitori insa sunt din plin…
Prostitutia este legala in Olanda, desi in ultima perioada autoritatile au luat masuri de inchidere a unor locatii din Cartierul Rosu, pe motive ce tin de incalcarea legii olandeze.
City Break AMSTERDAM?
Amsterdam in Aprilie
Am lasat la final motivul pentru care Amsterdamul trebuie vizitat in luna aprilie. De fapt, va vom da chiar trei motive.
Vreti sa le stiti?
FESTIVALUL LALELELOR DIN AMSTERDAM – DOAR IN APRILIE
Aceste frumoase flori care au dus renumele Olandei in lumea intreaga ating perioada maxima de inflorire in luna aprilie. De aceea, in aceasta luna Amsterdamul se imbraca in haine de sarbatoare, ajutat din plin de natura care capata sute de nuante si mii de combinatii de culori.
Lalelele pot fi admirate in intreg orasul, in luna Aprilie, in parcurile si gradina botanica. Vreti mai mult decat ceea ce va ofera Amsterdamul in materie de lalele?
Atunci va recomandam sa ajungeti la Keukenhof, cea mai mare gradina botanica din intreaga lume, situata intr-un orasel situat la jumatatea distantei dintre Amsterdam si Haga, numit Lisse; orasului i se mai spune, din cauza milioanelor de lalele care infloresc aici „Gradina Europei”. Milioane la propriu, de cele mai felurite soiuri si culori…va veti plimba printre aleile parcului si nu veti sti cand trece timpul.
Parcul Keukenhof se inchide la mijlocul lunii mai, insa cele mai frumoase peisaje ale naturii le puteti vedea in aprilie. Nu ratati, in special daca iubiti aceste flori…
FESTIVALUL CIRESILOR INFLORITI – DOAR IN APRILIE
Dupa ce am aflat saptamana aceasta despre Festivalul Ciresilor Japonezi astazi va spunem de o traditie similara si pe continentul european, in Olanda, la Amsterdam…doar in luna aprilie! Festivalul Ciresilor este prilej de sarbatoare mai ales printre expatii japonezi care traiesc in Amsterdam, dar recent locuitorii de aici s-au alaturat traditiei si sarbatoresc la randul lor aceasta frumoasa traditie, importata, iata, si in Europa, tocmai din Tara Soarelui Rasare.
De regula, in luna Aprilie, locuitorii din Amsterdam, alaturi de turisti, obisnuiesc sa viziteze Amsterdamse Bos (Padurea din Amsterdam), un parc de dimensiuni considerabile; aici se pot face plimbari, se pot admira ciresii infloriti, alaturi de alte flori, si se poate sta chiar si la un picnic pe iarba, la fel ca in faimosul Central Park din New York.
Asadar, Festivalul Lalelelor si Festivalul Ciresilor Infloriti, doar in luna Aprilie si doar in Amsterdam! Mai vreti un motiv? Ok…
City Break AMSTERDAM?
ZIUA REGELUI – 27 APRILIE
Teoretic, fosta Zi a Reginei, actuala Ziua Regelui, este momentul in care este celebrata nasterea acestuia, in tot regatul Olandei. Practic, marile orase, si in primul rand Amsterdam, se transforma in adevarate carnavaluri, carele alegorice, costumele traditionale si barcile care impanzesc canalele orasului aduc un prilej de mare bucurie pentru toti locuitorii si mai ales pentru turisti – sarbatoarea prilejuieste o migratie in masa a peste 750000 de olandezi si straini care sosesc aici. Daca va alegeti ca perioada de sejur ultima parte a lunii aprilie si va aflati pe 27 Aprilie in Amsterdam, veti fi martorii unui spectacol fascinant in care veti intelege ce inseamna ca poporul sa isi pretuiasca si sarbatoreasca liderii.
Nu credem ca va trebuie mai multe motive sa ajungeti aici in luna care sta pe cale sa inceapa. La intoarcere sigur ne veti spune si voi ceva de genul…I amsterdam!
A! Daca vi se face foame in Amsterdam, poate incercati si un restaurant fain de tot pe care noi l-am inclus intr-un top al restaurantelor care au primit stele Michelin din Europa – se numeste Bord’Eau si cititi mai multe despre el in linkul anterior.