Beijing, capitala Chinei – top 7 obiective turistice

Home // Blog // Beijing, capitala Chinei – top 7 obiective turistice
Beijing, capitala Chinei – top 7 obiective turistice

Beijing este nu numai capitala Chinei de peste 800 de ani ci si reperul economic, politic si cultural al acestei tari. De aceea, odata ajunsi aici, veti constata ca va aflati nu doar intr-o metropola cu peste 25 de milioane de locuitori, incluzand si suburbiile, ci si intr-un oras care impleteste istoria si traditiile cu modernismul.

In Beijing isi au sediul atat institutiile politice esentiale pentru China, cat si principalele companii de stat; totodata, la fel ca si in Shanghai, in Beijing veti intalni numeroase reprezentante ale unor corporatii straine dar si numerosi expati, semn ca in anumite cazuri comunismul poate co-exista cu capitalismul, ba mai mult, aceasta cooperare poate fi de bun augur pentru ambele parti.

Din punct de vedere turistic, Beijing este extrem de generos – nu mai putin de 7 obiective turistice sunt incluse pe lista patrimoniului UNESCO; pe langa acestea, o serie intreaga de alte atractii turistice fac din Beijing o destinatie obligatorie pentru cei care isi doresc sa viziteze, la propriu, alte lumi.

Pornim in calatorie?

 

Top 7 obiective turistice Beijing

Orasul Interzis

Orasul interzis

Construit de dinastia Yuan in secolul al XIII-lea, “Orasul Interzis” este de fapt un grandios palat imperial, care se intinde pe 720.000 de metri patrati, acolo unde nu mai putin de 24 de imparati ai dinastiilor Ming si Qing au locuit in perioada domniei.  La o asa dimensiune si datorita faptului ca cetatenii obisnuiti nu aveau acces aici, nu e de mirare ca Palatului Imperial i s-a spus…oras, nu?

Orasul Interzis este inconjurat de ziduri inalte de 10 metri, protejate de turnuri inalte in colturi si de un sant lat de 50 de metri care proteja resedinta imparatului in cazul unui atac. In interiorul complexului imperial vom regasi o zona centrala, utilizata pentru ceremonii si zone in care se aflau locuintele imparatului si suitei sale imperiale.

Intre punctele de atractie de aici remarcam cele 5 poduri decorate cu marmura alba (Podurile Raului de Aur), Sala Armoniei Supreme, inalta de 35 de metri, unde se afla situat tronul aurit al imparatilor Chinei, dar si Sala Curajului Militar, acolo unde imparatul acorda audientele private.

Tot aici veti gasi si Muzeul Palatului, o locatie vizitata de 14.5 milioane de turisti anual, facand din acest muzeu cel mai vizitat muzeu de arta la nivel mondial.

Vacanta in Beijing?

 

Piata Tian’anmen – Piata Pacii Raiului

Piata Tian'anmen, Beijing

Piata Tian’anmen este cea mai mare piata din lume – poate gazdui, la diferite ocazii, peste 1 milion de oameni. Numele pietei este dat de Poarta Tian’anmen, una dintre intrarile in Orasul Imperial.

Poarta are 66 de metri lungime, 37 in latime si 32 in inaltime; pentru ca este asezata strategic, la intrarea in Orasul Imperial, locatia este folosita pentru diferite ceremonii de stat, dar a asistat si la numeroase proteste in decursul istoriei.

Mai mult, Poarta Tian’anmen a trecut prin numeroase incercari de-a lungul vremii, de la inaugurarea sa din 1420 – in 1457 a ars complet, in urma unui fulger si a trebuit sa fie refacuta. In 1644 a fost distrusa de catre rebelii care atacasera fortele imperiale, iar in 1969 s-a decis in secret refacerea ei de catre liderii tarii de la acea vreme, avand in vedere faptul ca fusese deteriorata de-a lungul istoriei si nu se mai ridica la statutul de simbol al Chinei.

Cu ocazia diferitelor ceremonii, pe zidul Portii Tian’anmen sunt agatate diferite portrete, de regula ale liderilor comunisti, dar au existat si exceptii in decursul timpului. Portretele afisate pe poarta au fost si ele vandalizate (in special cu ocazia cunoscutelor proteste din 1989) dar de fiecare data au fost inlocuite cu alte copii.

 

Tiantan – Templul Raiului

Tiantan, Beijing, China

Tiantan este un complex de constructii sacre pentru chinezi – templele au fost ridicate incepand cu anul 1406 intr-un areal acoperit cu vegetatie luxurianta, care acopera o suprafata de 2,73 km2 si curpind trei mari complexe religioase:

  • Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate – o cladire circulara, de 36 metri in diametru si 38 de metri inaltime, construita pe trei nivele concentrice, din marmura; aici imparatul Chinei se ruga pentru recolte bogate. Materialul folosit pentru constructie este lemnul la imbinarea caruia nu se foloseau cuie, conform traditiei chinezesti.
  • Pivnita Imperiala a Raiului – seamana cu Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate, insa este mai mica in inaltime. Aici veti avea prilejul sa vedeti, sau mai bine zis sa auziti, Zidul Ecoului, ce inconjoara Pivnita Imperiala a Raiului si poate transmite sunete la mari distante, chiar daca doar soptiti, datorita unor pietre speciale aflate in compozitia lui.
  • Altarul circular – situat in partea de sud a Pivnitei Imperiale, era locul unde imparatul se ruga pentru vreme buna.

Primele doua temple sunt conectate intre ele prin intermediul unui pod lung de 360 de metri ce iti permite sa urci in timp ce admiri imensul complex religios chinezesc.

Vacanta in Beijing?

 

Templul lui Lama

Templul lui Lama, Beijing

Finalizat in 1745, Templul a servit unor scopuri in principal religioase, oferind budismului tibetan un asezamant religios in capitala Chinei, dupa anexarea Tibetului de catre chinezi.

In interiorul complexului veti gasi Sala Regilor Raiului (Tian Wang Dian), Sala Rotii Budiste (Falun Dian) sau Pavilionul celor Patru Mii de Bogatii (Wangfu Ge), in care puteti admira de la obiecte de arta si de cult religios pana la statui imense infatisand pe Budha sau pe alti protectori ai budismului (Weituo).

Vacanta in Beijing?

 

Templul lui Confucius

Templul lui Confucius, Beijing

Templul lui Confucius din Beijing este unul dintre templele care au fost ridicate in China pentru cinstirea si pretuirea celui care a fost cel mai cunoscut filosof chinez al tuturor timpurilor, unul care, desi a murit in 479 i.e.n., a ramas la fel de actual si a transformat prin invataturile sale modul de gandire in intreaga Asie.

Templul cinsteste, alaturi de Confucius, pe toti discipolii sai care i-au promovat gandirea si ideile la randul lor – in principal cei 4 apropiati ai sai, cei 12 filosofi, dar si pe cei peste 5000 de “absolventi” ai scolii confuciene.

Vacanta in Beijing?

 

Stadionul National din Beijing – Cuibul de Pasare

Stadionul National din Beijing - "Cuib de pasare"

Construit cu costuri semnificative, Stadionul National din Beijing a fost gazda Olimpiadei de Vara din 2008 si de atunci a devenit gazda a numeroase concerte, intreceri atletice sau meciuri de fotbal.

Stadionul aduce cu un cuib de pasare, ceea ce i-a si adus acest renume – structura scheletului metalic exterior seamana cu modul in care pasarile isi construiesc cuibul din nuiele.

Merita sa il vizitati – in afara de faptul ca este o minune contemporana a arhitecturii, stadionul reprezinta si locul unde veti putea calca, la propriu, pe urmele campionilor olimpici din 2008, una dintre cele mai disputate Olimpiade.

 

Gradina Zoologica din Beijing

Panda - gradina zoologica Beijing

15.000 de animale din pete 1000 de specii, intr-un areal de aproape 1 kilometru patrat. A! Si, desigur, ursii panda…la ei acasa!

Desigur, un sejur in Beijing presupune un oarecare efort financiar; mai presupune si curajul de a rezista in avion, agatati de bolta cereasca, peste 12 ore pana la destinatie (intrucat nu sunt zboruri directe). Dar, pe de alta parte, ceea ce va ofera Beijingul, din punct de vedere arhitectural, cultural si ca elemente de civilizatie, depaseste ca unicitate orice experienta pe care o puteti avea in alte destinatii ale globului.

Va incumetati?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button