Odessa este frumosul oras-port al Ucrainei, cel care isi pastreaza si astazi farmecul sau inconfundabil si care a atras de-a lungul veacurilor milioane de marinari, afaceristi si turisti deopotriva.
Odessa ramane unul dintre orasele energice, intr-o continua miscare, care si-a condus viata sociala dupa propriile reguli, indiferent de perioadele politice incerte – perioada Imperiul Rus, a Uniunii Sovietice sau a Ucrainei Independente – Odessa a fost intotdeauna diferita.
Desi, cladirile din oras dateaza din secolul al XIII-lea, Odessa are o istorie destul de recenta, fiind fondata in anul 1794 prin decretul Imparatesei Ecaterina cea Mare a Rusiei.
Odessa a fost fondata initial sa deserveasca drept „fereastra catre Europa„; tocmai de aceea arhitectura cladirilor pe care le veti admira aici va va conduce cu gandul la stilurile arhitectonice franceze sau italiene si nicidecum la cladirile care definesc acum zonele urbane din fostul bloc comunist. La scurt timp de la infiintare, Odessa a devenit un oras boem care a adunat ucrainieni, rusi, greci, moldoveni, germani sau evrei, constituind un amestec cultural care a devenit esential si definitoriu pentru Odessa. In nici un al loc al Ucrainei nu veti intalni o asemenea diversitate culturala care este totusi fireasca pentru un oras port.
Odessa este in acelasi timp un oras, un port dar si o statiune cu plaje intinse de nisip, flori cat vezi cu ochii si cu o clima mediteraneana insorita. Mai multe in topul nostru de astazi – Top 7 obiective turistice Odessa.
1. Scarile Potemkin
Scarile Potemkin din Odessa au devenit un simbol al orasului Odessa si si-au primit numele dupa crucisatorul Potemkin, un vas de razboi botezat astfel dupa Grigory Aleksandrovich Potemkin-Tavricheski, un militar si om de stat foarte apropiat Ecaterinei cea Mare. Revolta marinarilor de pe Potemkin se spune ca a fost scanteia care a anuntat Revolutia rusa de la 1905, primul pas catre cea din 1917.
Scarile au fost construite in anul 1837 pentru a oferi acces direct la port, dupa planurile arhitectului italian Francesco Boffo, insa intreaga responsabilitate in ceea ce priveste constructia in sine i-a revenit inginerului englez Upton.
Scarile Potemkin cuprind astazi 192 de trepte, cu o lungime totala de 142 de metri si o diferenta de nivel de 27 de metri. Acestea au fost construite intre anii 1837 – 1841, in perspectiva, creand senzatia de trepte nesfarsite datorita modului in care acestea au fost proiectate – baza scarii mai lata decat partea de sus.
Desi initial, Scarile Potemkin cuprindeau 200 de trepte, astazi, asa cum amintem mai sus, au mai ramas 192 de trepte dupa anul 1933, atunci cand s-a renuntat definitiv la 8 trepte ale scarii construite initial.
In anul 1906, pe partea stanga a scarilor a fost construit un funicular, pentru a facilita urcusul oamenilor care nu puteau sa urce cele 192 de trepte pana in varf. Dupa 50 de ani de functionare funicularul acesta a fost inlocuit in anul 1970 cu o scara rulanta moderna care ajuta si azi turistii sa ajunga in varf fara sa depuna un efort consistent.
De-a lungul timpului aceste scari au fost denumite in diverse moduri, asa cum ar fi Bulevardul Treptelor, Scara Gigantica sau Treptele Richelieu, insa dupa revolutia sovietica ce a avut loc in anul 1955, acestea au fost denumite Scarile Potemkin, in onoarea celebrarii a 30 de ani de la realizarea filmului sovietic „Crucisatorul Potemkin„, un film ce prezinta dramatic revolta ce a avut loc in anul 1905, atunci cand echipajul vasului de razboi s-a razvratit asupra ofiterilor regimului tarist.
City Break Odessa?
2. Palatul Vorontsov
Palatul Vorontsov este o adevarata bijuterie arhitecturala a orasului Odessa si este cu atat mai admirat cu cat stim ca a fost construit in anul 1827 pe locul unei vechi cetati turce de arhitectul italian Francesco Boffo pentru printul Mikhail Semyonovich Vorontsov, de aici si denumirea palatului. Arhitectul a combinat mai multe stiluri arhitectonice dar in ciuda acestui fapt, da dovada de foarte multa eleganta.
Colonada Palatului Vorontsov, un compllex arhitetonic aflat in incinta domeniului, cuprinde 10 coloane aranjate pe doua randuri. Aceste coloane sunt considerate a fi un simbol al iubirii vesnice si adesea complexul este denumit si ” Portalul unei fete singure„.
Astazi, Palatul Vorontsov gazduieste un centru de arta dar si un centru pentru evenimente culturale ale tineretului.
3. Catedrala Schimbarea la Față
Catedrala Schimbarea la Fata din Odessa dateaza inca din anul 1794, fiindu-i inchinata Sf. Apostol Nicolae. Construita pe locul unei vechi biserici de lemn, Catedrala din Odessa a fost construita cu scopul de a putea gazdui un numar mai mare de credinciosi. In anul 1825, constructia a fost terminata, moment in care i-a fost adaugat turnul clopotnitei.
In momentul in care aceasta a fost denumita drept catedrala, a aparut nevoia de a extinde cladirea existenta, care era mult mai mica decat ceea ce puteti admira acum. Astfel, la cererea arhiepiscopului Gabriel, intre anii 1841-1880, arhitectul D. Heidenreich a propus in plan de extindere de proportii, ultimele lucrari fiind terminate intre anii 1900-1903.
Constructia impozantei Catedrale pe care o putem vizita astazi se intinde pe trei etaje si este opera stilului artistilor italieni. Vitraliile viu colorate atrag atentia fiecarui turist care ajunge aici sau a fiecarui crestin care ii trece pragul.
Catedrala Schimbarea la Fata din Odessa detine cateva obiecte de mare insemnatate in randul credinciosilor ortodocsi, printre care amintim Icoana Facatoare de Minuni a Sf. Fecioare Maria si Icoana Sf. Apostol Nicolae. Catedrala din Odessa adaposteste si mormintele unor personalitati marcante, Principele M. Vorontov si sotia sa si Arhiepiscopii Iochentie, Dimitri si Nicanor.
City Break Odessa?
4. Statuia Ducelui Richelieu
Ducele de Richelieu a fost un om de stat important, cu rang de ofiter in armata imperiala rusa. Numit guvernator al Odesei, in anul 1803, a contribuit semnificativ la dezvoltarea orasului, reusind cativa ani mai tarziu sa faca din Odessa, cel de-al treilea oras ca marime din Imperiul rus.
Datorita contributiei sale remarcabile la ridicarea economica si culturala a Odessei, i-a fost ridicat un monument in anul 1828 care il infatiseaza. Statuia a fost construita din bronz, de catre sculptorul I. Martos. Monumentul il infatiseaza pe Ducele Richelieu imbracat intr-o toga romana, tinand in mana un manuscris. Locuitorii Odesei il onoreaza cu prilejul fiecarei sarbatori nationale, statuia Ducelui Richelieu fiind un reper si piata ei fiind gazda tuturor festivitatilor importante ale orasului. Mai mult decat atat, daca va doriti si voi sa aveti noroc de bani, nu trebuie decat sa atingeti sacul de bani al statuii si sa va puneti o dorinta! Cel putin asa spun legendele locale…
5. Muzeul de Arta Occidentala si Orientala
Muzeul de Arta Occidentala si Orientala este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Odessa. Infiintat in anul 1923, acesta reuneste o serie de obiecte de arta de mare insemnatate ce apartin diverselor culturi. Daca veti ajunge aici, primul lucru pe care il veti remarca este arhitectura impresionanta a cladirii – Muzeul de Arta Occidentala si Orientala este gazduit intr-un impresionant palat apartinand secolului al XVIII-lea, construit sub semnatura arhitectului L. Otton. Initial construit in stilul arhitectonic baroc, dupa o serie de reconstructii si imbunatatiri aduse proiectului initial, acesta imbina acum stilurile arhitectonice baroc, gotic, rococo si imperial.
Muzeul de Arta Occidentala si Orientala se intinde pe trei etaje, fiecare etaj gazduind cate o expozitie unica. Primul etaj este dedicat exclusiv sectiunii de antichitati – obiecte de arta occidentala si orientala, o colectie de arta numismatica impresionanta, haine si bijuterii vechi precum si o colectie de manuscrise.
Etajul doi al muzeului este dedicat sectiunii Vest Europene – picturi ale secolului al XV-lea, ce poarta semnatura unor artisti nationali si internationali, precum Frantz Hals, Carreno Juan de Miranda, Pierre Mignard, Josef Israels etc, dar si sculpturi ce prezinta arta decorativa, precum Statuile Sf. Ioan Botezatorul, al Sf. Petru sau a zeitei Venus.
Cel de-al treilea etaj este dedicat exclusiv Artei Orientale si aici va lasam pe voi sa descoperiti impresionanta colectie.
City Break Odessa?
6. Portul din Odessa
Portul Odessa este unul dintre cele mai importante porturi de transport din Ucraina. Acesta este situat in partea de N-V a Marii Negre si constructia acestuia a inceput in anul 1794 dar a fost finalizat abia in anul 1828, atunci cand, a avut loc si primul transport de pasageri pe mare. In timpul perioadei de glorie a Imperiului Rus, acesta era cel de-al doilea port de transport marfa, dupa Sankt Petersburg.
Privelistea din portul Odessa este dominata de luxoasele nave de croaziera ce ancoreaza in port, dar si de prezenta Hotelului Odessa, de 5 stele. Pe langa faptul ca puteti admira unele dintre cele mai spectaculoase nave de croaziera ale lumii, portul beneficiaza si de o frumoasa promenada, unde puteti face o plimbare si de unde va puteti cumpara un suvenir de la unul din buticurile din zona, care sa va aduca aminte de Odessa mult timp dupa intoarcerea acasa.
7. Plajele
Odessa este un oras de coasta, cu deschidere la Marea Neagra, astfel incat beneficiaza de numeroase plaje, putin cam aglomerate in timpul verii. Cea mai apropiata plaja de oras este Plaja Lanzheron, transformata intr-o plaja foarte populara in randul turistilor datorita accesibilitatii sale. Odata ajunsi pe plaja Lanzheron nu va ramane decat sa inchiriati o umbrela si un sezlong si sa va relaxati minute bune. In plus, intre plaja si o sesiune de inot cu siguranta veti dori sa popositi la unul dintre numeroasele restaurante si baruri din zona.
Daca timpul va permite, puteti asista la un spectacol de dresaj al delfinilor. Delfinariul Nemo va sta la dispozitie cu informatii si rezervari.
Inainte de final…
- inainte de a parasi orasul Odessa, pasiti in cartierul sau istoric – Acadia. Aflat la doar o jumatate de ora distanta de centrul orasului si denumit generic „Ibiza din Ucraina„, cartierul Acadia, va pune la dispozitie cele mai populare cluburi, concerte si distractie. Chiar daca in timpul zilei, Cartierul Acadia este plin de familii cu copii care il traverseaza in drum spre plaja, odata cu lasarea intunericului, locul devine scena celor mai reusite party-uri.
- faceti o plimbare pe Strada Derybasivska – o strada pietonala aflata in centrul orasului Odessa, inconjurata de unele dintre cele mai frumoase obiective turistice dar si de magazine, baruri, cafenele sau restaurante. Puteti merge aici atat dimineata la o cafea sau un mic dejun gustos, la pranz sau seara, atunci cand Derybasivska devine locul perfect pentru mese fine dar si pentru plimbari in atmosfera nocturna a orasului.
- Odessa este recunoscuta pentru mancarurile sale delicioase dar si pentru cafenelele sale. In plus preturile sunt acceptabile iar design-ul fascinant. Daca va doriti experiente cu adevarat autentice alegeti Restaurantul Rozmarin – un restaurant foarte frecventat de localnici, cu preparate ucrainiene delicioase.
- nu parasiti orasul fara a fotografia casa de pe strada Vorontsov Lane. Chiar daca la prima vedere, pare o casa normala, ca toate celelalte din Odessa, la o privire mai atenta veti observa ca aceasta pare sa aiba doar un singur perete – cel frontal. Aceasta fantastica iluzie optica a dat casei o serie de denumiri, printre care „Casa Diavolului” sau „Casa Vrajitoarei”. Asadar, instantaneele pe care le veti surprinde aici cu siguranta vor atrage un numar impresionant de like-uri, pe retelele de socializare.
Atat pentru astazi. Noi speram ca v-a placut topul nostru de astazi, Top 7 obiective turistice Odessa si speram sa includeti acest interesant oras port pe lista urmatoarei destinatii de vacanta.
Pana data viitoare, zbor lin!