Top 10 obiective turistice Dublin – pub-uri, bere si literatura

Home // Blog // Top 10 obiective turistice Dublin – pub-uri, bere si literatura
Top 10 obiective turistice Dublin – pub-uri, bere si literatura

Obiective turistice Dublin

Dublin este una din cele mai populare capitale din Europa si este de departe un oras imbratisat de o istorie captivanta. Insa, cand spui Dublin nu te gandesti numai la vikingi, biserici medievale si muzee. Dublin este fara doar si poate un oras al contrastelor, Dublinul inseamna viata, inseamna muzica, teatru, literatura si puburi. De indata ce vei ajunge in Dublin vei simti atmosfera vibranta a acestui oras si o vei pastra cu tine mult timp dupa intoarcerea acasa. Dublinul ne ofera numeroase obiective turistice care dezvaluie mostenirea irlandeza, insa in continuare iti vom prezenta un top 10 obiective turistice pe care n-ar trebui sa le ratezi intr-un city break in Dublin.

Pornim?

1. Obiective turistice Dublin – Guinness Storehouse

Obiective turistice Dublin - Guinness Storehouse

Se spune ca un city break la Dublin nu este complet fara o vizita la Guinness Storehouse; e ca si cum ai vizita Parisul si n-ai ajunge la Turnul Eiffel.  Daca vrei sa descoperi povestea din spatele faimoasei beri irlandeze, acesta este locul perfect. Guiness Storehouse este cel mai vizitat obiectiv turistic din Irlanda, cu peste 1.000.000 de bilete vandute anual.

Expozitia se tine intr-o fosta hala de fermentare, pe 7 etaje, care te vor trece prin istoria brandului, de la intemeietorul Arthur Guinness pana la prezentarea ingredientelor si tehnicilor folosite. La ultimul etaj ai ocazia sa savurezi si o adevarata halba de bere irlandeza in Gravity Bar, ce ofera o panorama completa asupra Dublinului.

Intemeietorul Arthur Guinness s-a nascut in anul 1725, langa Dublin. Povestea Guinness Storehouse, devenit intre timp obiectiv turistic, incepe asa…

In acea perioada industria berii era la pamant deoarece berea englezeasca era taxata mai putin decat cea produsa pe plan local. Arthur Guinness a decis sa cumpere o fabricuta de bere, a semnat un contract de leasing pe 9.000 de ani in data de 31 decembrie 1759 si, de indata, a inceput productia de bere. Dupa moartea lui, familia sa a mostenit o avere de 2.000 de lire sterline si a continuat sa dezvolte afacerea.

In plus cele mai recente studii  ale Universitatii din Wisconsin demonstreaza fapul ca un „pint” de Guinness pe zi este echivalent cu o aspirină pe zi, ajutând la prevenirea atacurilor de inimă.

Pretul unui bilet este 16,50 euro / adult, in acesti bani fiind inclusa si o halba irlandeza de bere.

O halba de bere contine doar 198 de calorii si ca donarea de sange este recompensata cu o halba de Guinness pentru a inlocui cantitatea de fier pierduta astfel!

City Break la Dublin?

 

2. Obiective turistice Dublin – Colegiul Trinity

 

Colegiul Trinity este  cea mai veche universitate din Irlanda, fondata in anul 1592, si printre cele mai vechi din Europa. Colegiul Trinity a fost clasat in topul institutiilor de cercetare din lume in nu mai putin de 17 domenii printre care se numara si biologie moleculara si genetica. Biblioteca colegiului (Old Library) este cea mai mare biblioteca de cercetare din Irlanda ce contine peste 5 milioane de volume, manuscrise celebre cum ar fi cel al Evangheliilor din secolul al IX-lea “Thee book of Kells”. 

In anul 1654 Episcopul de Meath a donat intreaga colectie de manuscrise Colegiului Trinity.

Tot in cadrul Colegiului Trinity puteti admira Capela ale carei lucrari au fost finalizate in anul 1798, devenind singura capela din Irlanda impartita de toate confesiunile religioase. In spatele Capelei veti gasi sala de mese (Dining Hall), locul unde studentii iau masa pe fiecare zi. Aceasta a fost construita in anul 1742 de catre Richard Cassels, dar a fost refacuta in totalitate in urma unui incediu care a avut loc in anul 1984. Astazi peretii salii de mese sunt acoperiti cu tablouri care ii infatiseaza pe conducatorii Universitatii. Inainte de a pleca spre alte obiective turistice din Dublin mai zaboviti pentru o fotografie cu sculptura din bronz a lui Arnaldo Pomodoro, “Sphere within a Sphere”.

Accesul se face zilnic, iar pretul unui bilet este de cca 12 euro/ adult.

Printre absolventii Universitatii Trinity s-au numarat Oscar Wilde si Bram Stoker!

City Break la Dublin?

Contacteaza-ne!

3. Obiective turistice Dublin – Castelul Dublin

Obiective turistice Dublin - Castelul Dublin

Castelul Dublin se afla in topul obiectivelor turistice pe care nu-l puteam omite din topul nostru de astazi.

Istoria Castelului Dublin incepe in anul 1204, in timpul domniei Regelui John, avand drept scop fortareata pentru administrarea orasului. Castelul Dublin a fost construit pe locul unde s-au stabilit anterior vikingii. Mare parte din constructia initiala a fost distrusa de incediul din anul 1684, cel care a distrus de altfel si o mare parte din oras. Refacut de Sir William Robinson in anul 1688 castelul a capatat statutul de castel Georgian.

In prezent este locul inaugurarilor prezidentiale si al receptiilor de stat importante. Tot aici poti vizita si Capela Regala, Biblioteca Chester Beatty, iar daca vrei sa afli mai multe despre vikingi, poti vizita Dublinia.

Dublin Castle este deschis publicului zilnic iar taxa de intrare este de 7 euro/adult (acces fara ghid) si de 10 euro/ adult (acces cu ghid).

Biblioteca Chester Beatty este singurul muzeu din Irlanda care a castigat premiul pentru cel mai bun muzeu european al anului.

City Break la Dublin?

 

4. Obiective turistice Dublin – Catedrala Sf. Patrick

Obiective turistice Dublin - Catedrala St Patrick

Daca alegeti sa vizitati Catedrala Sf. Patrick puteti vizita in acelasi timp si o biserica si un muzeu. Cladirea a fost construita in 1191 si restaurata in 1870. Este cea mai mare biserica din Irlanda cu o turla cu o inaltime de 43 de metri ce a fost ridicata pe locul unde se crede ca Sf. Patrick si-a botezat adeptii la credinta crestina.

Sf. Patrick s-a nascut in anul 381 in Tara Galilor. La varsta de 16 ani a fost luat prizonier in Irlanda unde a petrecut ani buni in captivitate ca si pastor. Acesta a folosit un trifoi ca simbolistica a Sfintei Treimi.

In timpul vizitei lui, Oliver Cromwell a facut din catedrala adapost pentru cai. Istoria catedralei este de o importanta deosebita pentru irlandezi. Din 1713 pana in 1745 Jonathan Swift, autorul „Calatoriilor lui Guliver”, a fost paroh al catedralei  iar mormantul si epitaful sau pot fi vazute in catedrala. Catedrala este astazi locatia unor ceremonii publice nationale.

Catedrala Sfantului Patrick nu este in parohia episcopului de Dublin, deoarece acesta isi are parohia la Christchurch.

O puteti vizita intre orele 9:00 – 16:00 de Luni pana Vineri, lunile Noiembrie-Februarie, iar in restul anului pana la orele 17:00. Duminica Catedrala ramane inchisa.

Pretul unui bilet este de 5.50 euro adulti, studenti 4.50 euro si familii cu 4 membrii 15 euro. 

 Irlandezii se imbraca in verde pentru a sarbatori ziua Sf. Patrick.

City Break DUBLIN?

Contacteaza-ne!

5. Obiective turistice Dublin – Catedrala Sfintei Treimi

Obiective turistice Dublin - Catedrala Sf Treimi

 

Catedrala Sfintei Treimi  a fost construita in jurul anului 1030 si este una dintre cele mai vechi cladiri ale Dublinului, cealalta fiind Catedrala Sf. Patrick, dar si una dintre atractiile turistice care nu puea lipsi din Top 10 obiective turistice Dublin. Locatia este una excelenta care te va conduce instant cu gandul la relaxare, pe unul dintre dealurile Dublinului. Catedrala a jucat un rol important in istoria irlandezilor: regele Edward VI a fost incoronat si si-a depus juramintele aici, tot aici se afla ingropat un personaj celebru in istoria Irlandei, Strongbow, liderul anglo-norman, cel care a cucerit Dublinul in 1170. Exista si o cripta cu obiecte foarte vechi, expuse, cripta folosita anterior ca un depozit de vinuri de catre comercianti si vamesi; se spune ca ar fi cea mai mare cripa construita vreodata intr-o catedrala din Irlanda sau Marea Britanie.

Interiorul este impresionant, renovata intr-un stil victorian neogotic si deschisa publicului larg in anul 2000. Accesul se face zilnic, intre orele 10 -17:00, exceptie facand lunile de vara, atunci cand catedrala isi prelungeste orarul de vizitare pana la orele 18:00. Pretul unui bilet de intrare este de 6 euro/adult, 4 euro/seniori, 3 euro/elev, 12 euro/familie.

Pe peretele de langa cor se afla celebrul grup mumificat soarecele si pisica. Acesta a fost gasit in spatele orgii si a fost conservat in perfecta stare de aerul uscat din catedrala.

City Break DUBLIN?

6. Obiective turistice Dublin – Inchisoarea Kilmainham

Obiective turistice Dublin - Inchisoarea Kilmainham

Inchisoarea Kilmainham este una dintre cele mai mari inchisori din Europa, neocupate. A fost implicata in unele dintre cele mai tragice evenimente din istoria Irlandei. Este vazuta ca un monument al luptei pentru independenta. Locul era recunoscut la acea vreme pentru conditiile grele, barbatii si femeile fiind inchisi la un loc.

Din anul 1924 inchisoarea a fost inchisa, iar astazi gazduieste Muzeul de Istorie al nationalismului irlandez. Acesta adaposteste o galerie de arta ce expune picturi, sculpturi si bijuterii ale detinutilor incarcerati in fosta inchisoare.

Pretul unui bilet : 6 euro/adult, 2 euro/student/copil.

In aceasta inchisoare au fost tinuti si copii, la un loc cu barbatii si femeile, unii dintre ei fiind acuzati de furt.

 

 

7. Obiective turistice Dublin – Podul Ha’penny

Obiective turistice Dublin - Podul Ha'penny

 

Numele Podului Ha’penny vine  de la pretul pe care pietonii trebuiau sa-l plateasca („jumatate de penny” ) pentru a trece podul. Acesta a  fost construit in anul 1816, ultimul pod care se intinde peste raul Liffey. Astazi este imaginea iconografica a orasului Dublin ce apare pe carti postale, brosuri turistice, carti si memorabile .

Pe langa Podul Ha’penny exista si Podul O’Connell – singurul pod european care are lungimea egala cu latimea!

City Break DUBLIN?

Contacteaza-ne!

8. Obiective turistice Dublin – Old Jameson Distillery

Obiective turistice Dublin - Old Jameson Distillery

Old Jameson Distillery este echivalentul Guiness Storehouse dar in materie de whiskey. Distileria a fost reamenajata exact ca in perioada ei de glorie. Este de fapt un muzeu ce ilustreaza istoria whiskey-ului irlandez, numit in irlandeza „uisce beatha„, in traducere libera  „apa vietii”. Daca sunteti amatori de whiskey, va recomandam sa faceti o degustare, „efortul” va este rasplatit pe deplin.

In timp ce in intreaga Europa distilarea era folosita pentru obtinerea parfumului, calugarii irlandezi au folosit-o pentru obtinerea whiskey-ului.

 

9. Obiective turistice Dublin – Galeria Nationala 

Galeria Nationala din Dublin adaposteste lucrari de arta din intreaga Europa, insa, asa cum era de asteptat, aici se gaseste cea mai mare colectie de arta irlandeza din lume. Galeria a fost deschisa in ianuarie 1864. De-a lungul tmpului i-au fost adaugate aripi noi, ultima, Millennium Wing, fiind adaugata in anul 2002. Pasionatii de arta vor gasi aici lucrari apartinand scolii britanice, din perioada Tudor pana in secolul al XX-lea, scolii italiene, de la perioada renascentista pana in secolul al XVIII-lea, scolii franceze, unde se remarca lucrarea lui Monet – Scena pe rau, Toamna – pictata in anul 1874. Nu lipsesc pictorii germani, olandezi si flamanzi si nici pictorii spanioli care sunt reprezentati de Goya, Velazquez si indemnul Picasso.  

Galeria Nationala din Dublin este deschisa zilnic (va recomandam insa sa verificati orarul inainte), intre orele 9:30 – 17:30 de luni-vineri iar sambata si duminica de la orele 9:30-20:30, intrarea este libera (se plateste accesul doar la expozitiile temporare).

 

10. Obiective turistice Dublin – Parcul  St. Stephens

Obiective turistice Dublin - Parcul St. Stephen

O plimbare dupa o zi agitata in orasul Dublin va fi binevenita. Asa ca nu mai stati pe ganduri si urmati strada Grafton, cea care va va conduce pana la Fusilier’s Arch – intrarea principala a parcului St. Stephens. Parcul a fost redeschis cetatenilor Dublinului in anul 1880 de Lordul Ardilaun, fiind amenajat in stil victorian cu arbori si plante specifice anotimpurilor de primavara-vara.

Parcul St Stephens este cu adevarat o oaza de liniste pentru iubitorii de natura, acesta se intinde pe nu mai putin de 9 ha. Este preferat atat de localnici cat si de turisti, iar daca vremea va permite, ar trebui sa procedati exact ca localnicii: sa stati tolaniti pe iarba dupa un picnic pe masura. Va garantam ca relaxarea va fi ca la ea acasa.

De la numeroasele muzee ce pun in evidenta diversitatea culturala si pana la celebrele usi pictate in culori diferite, Dublinul face definitia unui oras minunat, pregatit sa-ti ofere o experienta deosebita, insa…experienta trebuie traita nu povestita.

Pana data viitoare, zbor lin oriunde va poarta gandul sau vacantele cu Travel Tailor! 🙂

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button