Atunci cand vorbim despre Elvetia, inevitabil ne gandim la ciocolata, ceasuri si banci. Unii se gandesc si la vacutele mov din reclama aceea, care dau cel mai bun lapte din Alpi, dar asta e alta poveste…
Pe langa toate acestea vom intalni, desigur, si multe destinatii turistice, dintre care unele foarte putin cunoscute si explorate. Astazi va propunem una dintre aceste destinatii mai putin cautate de turisti, dar perfecte pentru un city break in Elvetia – Basel
Ce face Basel atat de special?
Pai, in primul rand, Basel are granita atat cu Franta cat si cu Germania – de aceea Basel este numit si „coltul a trei tari”.
Mai mult decat atat Basel este al doilea oras din lume unde se poate trece granita cu tramvaiul – linia 10 a tramvaiului traverseaza granita pana in localitatea Leymen, Franta!
In al treilea rand, Basel este un oras impartit in doua de fluviul Rin, 6 poduri facand legatura intre cele doua parti. Daca planuiti un city break in Basel, va este mult mai usor sa va organizati calatoria avand in minte cele doua jumatati: astfel pe partea sudica si vestica a fluviului se afla centrul vechi, cunoscut sub denumirea de Marele Basel (Grossbasel), iar in partea de nord descoperiti orasul care nu doarme niciodata – Micul Basel (Kleinbasel). In orice caz, va asiguram ca privelistile sunt uimitoare, indiferent pe ce parte a fluviului va aflati!
In al patrulea si ultimul rand, Basel este al doilea oras ca marime din Elvetia Geneva si al treilea ca si numar de locuitori dupa , in care veti intalni mai mult de un muzeu pe kilometrul patrat, peste 40 in total; multe dintre ele sunt situate in cladiri care sunt adevarate opere de arta, proiectate de mari arhitecti precum Renzo Piano, Frank O. Gehry si Mario Botta.
Deasemenea, orasul Basel se afla la doar 32 de km de minunatul oras francez Mulhouse din Alsacia, iar daca alegeti un city break Basel aveti optiunea sa vizitati si pitorescul oras de la poalele Muntilor Vosges.
Haideti sa descoperim impreuna cele mai atractive obiective turistice din Basel pe care le puteti descoperi intr-un city break.
Pornim?
1. Centrul Vechi din Basel
Centrul Vechi din Basel este asezat intre fluviul Rin si vechea cale de acces a orasului. Cu strazile sale din piatra, casele vechi si frumos amenajate, fantanile viu colorate, bisericile medievale, vechiul Basel va duce cu gandul la vremuri indepartate. La fiecare pas intalniti cladiri datand din secolul al XV-lea, construite intr-o armonie perfecta cu modernismul noilor cladiri proiectate de arhitecti de renume mondial.
Centrul vechi este destul de compact; de aceea va sfatuim sa-l descoperiti la pas, avand posibilitatea de a opta pentru unul dintre cele cinci trasee marcate cu simboluri de culoare albastra. La centrele de informare turistica din Basel aveti ocazia sa cereti o brosura care va va indica exact optiunile precum si principalele obiective turistice din centrul vechi al orasului. Aceasta optiune o puteti descarca si de pe un smartphone, cautand „iTour Basel”.
Iti doresti sa vizitezi Centrul Vechi din BASEL?
2. Primaria din Basel si Marktplatz
Un punct principal al centrului vechi este reprezentat de Marktplatz care este de fapt piata orasului Basel – un loc care nu are cum sa treaca neobservat, plin de culoare, unde veti gasi produse locale, flori si cele mai diverse specialitati alimentare.
Cladirea primariei atrage atentia prin rosul aprins si cu picturile sale colorate. Da, fatada primariei este rosie, iar detaliile arhitecturale sunt vizibile si astazi cu toate ca s-au adaugat cateva sute de ani de istorie peste momentul initial al decorarii edificiului. Cladirea principala este construita in stilul gotic burgundian si dateaza din anii 1504, respectiv 1521; noua aripa si turnul inalt au fost adaugate ulterior, in secolul al XIX-lea. Ceasul primariei, lucrarea Maestrului Wilhelms din anii 1511 – 1512, il puteti observa pe fatada principala in forma sa originala. Intrati in impresionanta curte interioara pentru a putea admira picturile de pe pereti, restaurate, precum si statuia care il reprezinta pe legendarul fondator al orasului, Munatius Plancus, ce dateaza din anul 1574, situata chiar pe scara exterioara. Tot aici puteti vedea cele doua camere de consiliu, Regierungsratssaal – care impresioneaza prin panourile de lemn si Grossratssaal – decorata cu 15 steme reprezentand cantoanele elvetiene.
3. Catedrala Munster din Basel
Catedrala Munster, impreuna cu Mittlere Brucke (impresionantul pod din Basel), reprezinta simboluri ale orasului; de altfel, Munster este si cel mai cunoscut obiectiv turistic din Basel: zidurile, placate cu gresie rosie, acoperisul colorat, precum si turnurile gemene atrag turistii an de an.
Catedrala Munster a fost construita in secolele IX – XIII pe locul unei fortarete romane. Astazi puteti vedea o reconstrutie a catedralei ce a fost distrusa in urma unui cutremur si reconstruita apoi in stil gotic in anul 1356; totusi, din tot ansamblul arhitectural, unele biserici au ramas in forma lor originala. Puteti vizita si admira, intre altele, altarul, frescele gotice cu scene din viata Fecioarei, mormintele episcopilor din secolele X-XIII, mormantul lui Erasmus din Rotterdam si poarta Gallus, ce este impodobita cu sculpturi in piatra din secolul al XII-lea, aceasta fiind de altfel si cea mai veche poarta din Europa de acest fel.
In jurul pietei Catedralei membrii adunarii canonicilor si-au ridicat propriile locuinte, respectand stilul gotic al catedralei Munster. Spatiul din piata era folosit pentru procesiuni, festivitati si parade fastuoase cu ocazia vizitelor regale sau imperiale; apoi, in anul 1529, orasul Basel s-a convertit la protestantism, episcopul si ceilalti canonici au parasit orasul iar locuntele au fost cumparate de negustori care le-au transformat arhitectura in stilul baroc si neoclasic. In acest fel Minsterplatz a devenit un cartier rezidential si un centru administrativ al orasului Basel iar astazi aici au loc cele mai frumoase evenimente ale orasului.
City Break BASEL?
4. Kunstmuseum – unul dintre cele 40 de muzee din Basel
Orasul Basel este locul in care poti simti arta si cultura chiar si numai plimbandu-te in aer liber. Nu intamplator orasul Basel a fost desemnat capitala culturala a Elvetiei si este cel mai vechi oras universitar al tarii. Asa cum va spuneam la inceputul articolului, in Basel intalnesti muzee pe fiecare kilometru patrat, unele dintre ele gazduite in cladiri proiectate de cei mai faimosi arhitecti.
Kunstmuseum, recomandarea noastra in acest top, gazduieste o impresionanta colectie de arta antica si moderna precum si cea mai faimoasa colectie de picturi din Elvetia, infatisand atat creatii ale pictorilor vechi cat si ale celor noi. La primul etaj puteti sa admirati colectia picturilor franceze si olandeze, asa cum este Heilsspiegelaltar (Oglinda altarului mantuirii) din secolul al XV-lea, creatie a pictorului Konrad Witz, portretele lui Holbein cel tânar din secolul XVI-lea, „Rastignirea„, semnat de Mathias Grünewald precum si „Capul lui Goliath” a lui Rembrandt, opera realizata in anul 1627.
Etajul al doilea al Kunstmuseum prezinta lucrarile impresionistilor care au creat din secolul al XIX-lea pana in secolul al XX-lea, precum si cele ale suprarealistilor. Aici veti gasi lucrari faimoase semnate de Gauguin, Van Gogh, Corot, Cézanne, Braque, Picasso, Kandinsky, Léger, Chagall, Klee, Dali, Max Erns si altii.
Kunstmuseum este doar o recomandare; dintre muzeele din Basel mai amintim si Muzeul Doll’s House din Barfusserplatz, Steinberg si Muzeul De Arhitectura Elvetiana, Augusta Raurica, Muzeul de Istorie din Basel, Muzeul Riehen sau daca sunteti pasionati de muzica, Musikmuseum este alegerea perfecta – cladirea era la inceput o manastire, apoi a fost transformata pentru mai bine de 160 de ani in inchisoare (dramatica trecere, nu?), iar din anul 1995 gazduieste Musikmuseum.
5. Spalentor
Spalentor este o poarta fortificata ce dateaza din anul 1370; aceasta poarta marcheaza sfarsitul unei noi ere. Spalentor este poarta orasului, principala cale de acces in Basel, ce odinioara era parte integrata zidurilor fortificate ale orasului vechi si care acum este singurul simbol ce a ramas in picioare in urma razboiului din anul 1866. Daca ajungeti aici, cautati cutia de scrisori aflata in partea stanga a portii, ce dateaza din secolul al XIX-lea si care pastreaza inca de atunci emblema orasului Basel – un porumbel.
Iti doresti sa vizitezi Spalentor?
6. Gradina Zoologica din Basel
Gradina Zoologica din Basel (Zoologischer Garten), cunoscuta localnicilor ca Zolli, a fost fondata in anul 1874 si a ajuns sa aiba in jur de 5600 de animale care ocupa o suprafata de 13 hectare.
Desi are o colectie impresionanta de animale de prada, primate, mamifere, reptile, pasari, dar are si un impresionant acvariu, Gradina Zoologica din Basel a devenit cunoscuta datorita succesului deosebit in reproducerea rinocerilor si a gheparzilor. Daca veti calatori impreuna cu copiii, va spunem ca Gradina Zoologica din Basel are o zona speciala dedicata celor mici – Kinderzoo, unde micutii au ocazia sa interactioneze cu animalele mai tinere sau cu cele nou nascute. Tot la Kinderzoo se pot bucura de o plimbare cu poneiul sau chiar cu unul din puii de elefanti.
Apropos – doriti sa aflati si alte curiozitati despre gradinile zoologice din Europa? Cititi totul in articolul nostru Top 7 Gradini Zoologice Europa.
Daca doriti sa vizitati Gradina Zoologica din Basel, trebuie sa stiti ca pretul unui bilet de intrare pentru adulti este de aproximativ 19 euro/persoana, pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 16-24 ani aproximativ 13 euro/persoana, iar copiii cu varsta cuprinsa intre 6-15 ani aproximativ 9 euro/persoana.
Adresa Gradinii Zoologice din Basel este Binningerstrasse 40, Basel, iar daca va doriti sa aflati mai multe informatii accesati site-ul Gradinii Zoologice din Basel.
7. Augusta Raurica
Augusta Raurica este o fosta colonie romana fondata intre anii 44-43 I.H, aflata la doar 11 km de Basel. Aceasta asezare este un adevarat muzeu arheologic in aer liber si cel mai mare din Elvetia. Aici puteti vedea cel mai bine conservat teatru antic, ce odinioara avea o capacitate de 8000 de locuri si forumul unde aveau loc targurile si ceremoniile oficiale. Astazi in locul teatrului antic au loc diverse concerte si festivaluri, precum si anumite spectacole unde puteti intra in atmosfera medievala a lumii antice.
Tot aici mai puteti vizita Casa Romana (Romerhaus) ce prezinta reconstituirea unei locuinte tipice elvetiene antice si Muzeul Roman (Romermuseum) unde puteti vedea tezaurul de argintarie descoperit in anul 1962, care cuprinde 68 de piese din argint.
City Break BASEL?
In plus, in fiecare an, municipalitatea din Basel organizeaza cateva targuri si festivitati…
Orasul Basel organizeaza in fiecare an cateva evenimente de top care atrag turisti din toate colturile lumii, dornici sa petreaca in stil elvetian. Iata care sunt acestea:
- Carnavalul Basel Fasnacht – se organizeaza o data pe an; orasul Basel efectiv se transforma si timp de trei zile orasul devine gazda unui mare carnaval de strada ce are loc intr-o perioada desemnata in lunile februarie/martie
- Targul Baselworld – in acadrul acestuia cele mai mari companii internationale de renume in domeniul manufacturarii ceasurilor si bijuteriilor elvetiene prezinta cele mai actuale tendinte din domeniu. Acesta are loc in de regula in lunile martie – aprilie.
- Targul de Arta – o expozitia de arta ce prezinta lucrari ale secolului XX si care este considerata cea mai importanta expozitie de pe piata internationala de de arta; aceasta are loc anual in luna iunie.
- Swiss Indoors Basel – cel mai mare eveniment sportiv national si unul dintre cele mai importante turnee de tenis din lume; reuneste an de an lumea de elita a tenisului in luna octombrie.
- Targul de toamna – cel mai mare targ de distractii din Elveția, ce are loc in lunile octombrie – noiembrie, aici va puteti simti precum in cel mai mare parc de distractii din Europa.
- Craciunul in Basel – un taram de poveste am putea spune: pietele Barfüsserplatz si Münsterplatz se transforma, peste tot miroase a turta dulce, scortisoara si coji de portocala si astfel puteti simti atmosfera magica a Craciunului. Acest targ se numara printre cele mai mari si traditionale targuri din Elvetia. Daca ajungeti intr-un city break in Basel in lunile noiembrie – decembrie, nu uitati sa le vizitati!
Sfaturi de calatorie pentru un city break reusit la Basel
- Odata ajunsi in Basel incercati gastronomia elvetiana – noi va recomandam sa gustati prajiturile Basler Läckerli si bomboanele Mässmogge.
- Elvetia este o tara cu preturi destul de piperate iar orasul Basel nu face exceptie – va intrebati daca exista un loc unde puteti manca la preturi ceva mai mici? Ei bine, puteti opta pentru Migros, un lant de restaurante pe care le puteti gasi prin toata Elvetia si care practica preturi rezonabile.
- Daca va doriti o sesiune de shopping va sfatuim sa alegeti Markplatz si Barfusserplatz, unde veti gasi de la flori, branzeturi, fructe pana la cele mai bune magazine ale orasului, iar in cazul in care va doriti obiecte artizanale tipice va recomandam sa va indreptati atentia catre magazinele Schweizerischer Heimatwerke care ofera articole de calitate cu un design unic.
Speram ca articolul nostru v-a transpus macar imaginar in atmosfera de poveste a orasului Basel si v-ati trecut deja pe wishlist ca fiind urmatoarea destinatie de vacanta, daca inca nu l-ati vizitat.
Pana data viitoare, zbor lin oriunde va poarta gandul!