Cappadocia trebuie sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta daca esti pasionat de istorie, vulcani, vai, stanci cu cele mai ciudate forme, biserici si orase subterane. Totodata, Cappadocia este si un loc romantic unde poti admira atat peisaje de vis cat si baloane de toate culorile care apar in fiecare dimineata pe cer, inainte de rasarit.
Cappadocia este o regiune istorica din Turcia, mai precis din Anatolia Centrala, numele fiind inregistrat inca de la sfarsitul secolului VI – lea i. Hr si tradus ca „regiunea cailor frumosi”. O buna perioada de timp a fost guvernata de proprii sai conducatori, niciunul insa nedetinand control suprem asupra intregului teritoriu. Abia dupa cucerirea Imperiului Persan, regele Ariarathes I a extins granitele Cappadociei pana la Marea Neagra. Mai tarziu succesorii regelui Ariarathes s-au aliat cu Roma si i-au sustinut in razboaiele civile ce au urmat pe Pompei, Cezar, Antoniu si Octavian.
Astazi putem sa ne delectam privirea cu labirinturi, pesteri, tuneluri si sute de orase subterane sapate de hititi in urma cu peste 3000 de ani. Cappadocia este o lume subterana care ascunde la fiecare coltisor o poveste despre razboaie sangeroase ale crestinatatii si nu numai.
Datorita pozitiei sale interioare si a altidutinii mari, Cappadocia are un climat continental marcat cu veri calde si uscate (iulie-august) si ierni reci cu zapada (decembrie-ianuarie).
Noi iti recomandam sa mergi primavara sau toamna, pentru a prinde o vreme perfecta de vizitat fiecare din cele 7 obiective turistice mentionate de noi mai jos.
1. Orasul subteran Kaymakli
Primul motiv pentru care trebuie sa vizitezi Cappadocia il constituie prezenta aici a nu mai putin de 36 de orase subterane ce dateaza de mai bine de 2000 de ani! Unul dintre cele mai mari orase subterane este Kaymakli, oras in care crestinii se refugiau pentru a scapa de invadarea arabilor si persanilor. Orasul este situat la 20 km la sud de Nevesehir.
Cele 36 de orase au fost construite cu aproximativ 100 de tunele sapate in roca tufului vulcanic care faciliteaza trecerea intre ele. In prezent sunt folosite ca locuri de depozitare, grajduri si pivnite. Odata cu constructia a fost conceput si un sistem de aparare si putem observa prezenta unor pietre rotunde mari, menite a bloca usile, dar si a unor gauri in tavan prin care aparatorii isi puteau arunca sulitele catre atacatori.
Orasul Kaymakli are pasaje mici, inguste si inclinate si este alcatuit din opt etaje sub pamant. Pentru turisti sunt deschise doar patru etaje, dotate cu sisteme de ventilatie.
La primul etaj este o incapere mica, cu pietre, pe partea stanga exista o usa care permite accesul intr-o biserica iar pe partea dreapta poti vedea camerele in care locuiau cei ce se adaposteau aici.
La al doilea etaj se afla o biserica, cu diferite nume gravate pe pereti, ceea ce atesta ca in altfel de orase subterane locuiau odinioara crestini.
Al treilea etaj este una dintre cele mai importante locuri, fiind o zona de depozitare pentru presa de ulei si vin; tot aici veti putea vedea si o bucatarie. Aici se mai gaseste si o bucata de piatra din roca vulcanica, cu gauri, care se presupune ca era folosita pentru prelucrarea cuprului rece.
Vizitarea etajului patru ne demonstreaza ca oamenii care locuiau in acest oras subteran erau stabili din punct de vedere economic, datorita numeroaselor locuri de depozitat prezente de-a lungul etajului. De la acest etaj poate fi observat si arborele de ventilatie, lung de 80 metri, care coboara printre etaje ca un lift intr-un apartament.
Daca nu suferi de claustrofobie, cu siguranta va fi cea mai fascinanta experienta sa te deplasezi prin tunele subterane stramte si sa vizitezi incaperile mici construite din roci.
CAPPADOCIA?
Contacteaza-ne!
2. Parcul National Goreme
Daca ajungi in Cappadocia trebuie sa-ti faci timp sa vizitezi Parcul National Goreme, un obiectiv turistic foarte cautat de catre cei ce ajung aici. Parcul National Goreme este un complex monahal de biserici sapate in piatra si capele acoperite cu fresce. A fost trecut pe lista monumentelor mondiale Unesco in anul 1985 si este situat la 1 km de satul Goreme (de aici si numele).
Deoarece crestinismul a fost acceptat mult mai tarziu ca si religie, adeptii acesteia erau fortati sa practice ritualurile in secret. Printre cele mai importante locasuri de cult de aici se numara Biserica Yilanli Kilise, cu picturi ce infatiseaza pe Sfantul Gheorge, Sfantului Teodor, Sfintii Constantin si Elena dar si Biserica Tokali Kilise, cu uimitoare scene pictate din viata lui Hristos ce acopera intreaga bolta. Recomandam de asemenea si vizitarea Bisericii Karanlik Kilise, unde veti putea admira scene din „Cina cea de taina”, „Tradarea lui Iuda” si „Rastignirea lui Isus”.
CAPPADOCIA?
3. Muzeul in aer liber Zelve
Muzeul Zelve este un sat abandonat format din pesteri, situat la 10 km de Goreme. Aici au trait crestinii si musulmanii pana cand viata a devenit prea periculoasa, la modul propriu, din cauza riscului de prabusire al tavanului pesterilor ca urmare a eroziunii.
Astazi poti sa vizitezi cele trei vai din Zelve si sa admiri cele mai vechi exemple de arhitectura si picturi religioase ale Cappadociei. In prima vale poti observa picturile de pe suprafata stancilor, care ilustreaza principalele simboluri religioase ale crestinismului cum ar fi Crucea, cerbul si pestele; in a doua vale gasesti o moschee sculptata in stanca si o manastire in forma unui castron topit in stanca iar in a treia vale se poate admira o moara din pietris care a fost folosita pana in anii 50. Ca puncte de interes aici va recomandam sa nu ratati Biserica Uzumlu Kilise (Biserica cu struguri) numita dupa ciorchinii de struguri, simbolul lui Hristos si Biserica Balikli Kilise (Biserica cu pesti), cu picturi ce infatiseaza pesti intr-un rosu decolorat.
Exista de asemenea si o zona amenajata special pentru alpinisti, unde, daca esti practicant al acestui sport, poti trai o experienta de neuitat.
4. Valea Ihlara
Valea Ihlara iti ofera o priveliste de poveste, datorita formatiunilor de roci in diferite forme, care par a fi hornuri sau chiar ciuperci. Aceasta vale se afla la 36 km de Aksaray, intre muntele Hasan si muntele Melendiz (doi dintre cei trei munti vulcanici din Cappadocia). Valea incepe in satul Ihlara si se sfarseste cu Manastirea Selime, dupa o distanta de 14 km pe langa raul Melendi. Statistic, este al doilea cel mai mare canion din lume!
Ceea ce face ca valea sa fie unica este istoria antica a locuitorilor. Intregul canion este acoperit cu locuinte subterane sculptate in piatra si biserici din perioada bizantina. Aici puteti vizita diferite biserici rupestre, precum Biserica Purenli Seki („Biserica cu terasa”) si Biserica Agacalti („Biserica de sub copac”). Cu siguranta iti vor atrage atentia picturile colorate de pe pereti, prin detaliile deosebite, admirabilul simt al designului si o uimitoare libertate de exprimare.
CAPPADOCIA?
Contacteaza-ne!
5. Pasabag sau Valea Calugarilor
Valea Calugarilor este plina de piloni din stanca, construite de calugari ca si adaposturi. Aceasta se afla doar la cativa kilometri de Goreme. Oriunde te uiti, vei vedea nenumarate stanci indreptate spre cer, sub forma unor ciuperci. Aceste stanci s-au format de-a lungul a mii de ani din cauza eroziunii. Calugarii se ascundau aici pentru a fi izolati de restul populatiei si a se ruga. Ceea ce face Valea Calugarilor atat de speciala este faptul ca nicaieri in lume nu s-au folosit stanci pentru a fi populate.
6. Orasul Avanos
Avanos este un oras intins pe langa raul Kizilirmak, recunoscut pentru productia obiectelor din ceramica. Comertul cu ceramica dateaza inca din perioada Hitilor si inca de pe atunci mestesugarii folosesc argila rosie din raul Kizilirmak pentru operele lor de arta. Avanos este unul dintre cele mai vizitate orase din Cappadocia datorita cladirilor vechi, fabricilor de ceramica, strazilor pietruite si privelistelor de langa rau.
Magazinele cu produse ceramice se afla pe drumul principal din centru, de pe langa rau, si multi mestesugari sunt fericiti sa te lase sa le admiri munca sau chiar sa te ajute sa creezi singur un produs.
Aici puteti vizita Muzeul Guray Ceramic unde exista cea mai mare si uimitoare colectie de ceramica din toata Turcia si cele mai frumoase pesteri sculptate sub muzeu.
CAPPADOCIA?
7. Plimbarea cu balonul
Daca nu te-am convins pana acum, cu siguranta o plimbare cu balonul va fi cea mai frumoasa experienta pe care o poti trai in Cappodocia. Deoarece pilotul poate controla doar altitudinea, nu si directia de mers, vantul nu trebuie sa depaseasca 12 km/h. Te lasi in voia vantului timp de o ora.
Admiri de la distanta vaile golase, stancile cu varfuri tuguiate, casele, drumurile si te bucuri de liniste si de imaginea de ansamblu pe care ti-o ofera Cappadocia. Este bine sa fii matinal, deoarece zborurile se realizeaza doar dimineata si altfel te poti bucura de rasarit printre nenumaratele baloane colorate. Cu siguranta dupa aceasta imagine nu mai ai nevoie de nimic o zi intreaga!
Cappadocia este recunoscuta si pentru bazarurile mici, care se gasesc la tot pasul. Gasesti vase de ceramica pictate de locatarii de aici in motive florale bizantine, bijuterii cu pietre semi pretioase, esarfe sau genti in diferite culori.
Descopera toate aceste frumuseti cu oferta Travel Tailor!