Destinatii turistice Maroc. Strabatut de patru lanturi muntoase, intre care renumitii Munti Atlas, cu plaje atat la Marea Mediterana cat si la Oceanul Atlantic si strajuit in acelasi timp de Desertul Sahara, Maroc este un tinut care fascineaza anual milioane de turisti prin frumusetea peisajelor, aride sau luxuriante, prin maretia fostelor orase imperiale si prin ospitalitatea cu care esti intampinat de localnici din desert si pana pe plaje sau aglomeratiile urbane.
Maroc este nu numai o tara, este o destinatie turistica pe care in niciun caz nu o poti vedea intr-un singur sejur. De aceea, nici noi nu o putem cuprinde intr-un singur articol. Astazi incercam sa va inspiram in alegerea catorva locuri pe care ati putea sa le vizitati sau in care sa va relaxati…desigur, dupa ce va decideti, lasati rezervarile in seama noastra si ne asiguram ca veti avea parte de o vacanta in Maroc asa cum va doriti!
1. Marakesh
Nu poti spune ca ai vizitat Maroc daca nu ai ajuns in Marakesh. Un oras incantator in care este permanent vizibila mostenirea sociala si culturala a marocanilor, Marrakesh este poate cea mai cautata destinatie turistica din Maroc.
In Medina de Marakesh (Orasul Vechi) se intra prin piata Djemma el-fna, acolo unde vei gasi o aglomeratie de tarabe unde vanzatorii te intampina cu fel de fel de produse specifice si mirodenii…
…sau iti va fi incantat auzul de catre muzicieni traditionali si vei avea parte de spectacole oferite trecatorilor de catre imblanzitori de serpi (da!!!) si acrobati. Asta da atmosfera marocana tradionala!
Credeati ca ati scapat? Imediat ce iesiti din acest labirint uman veti gasi celebrul Medina de Marrakesh, cu stradute colorate si care formeaza un adevarat labirint urbanistic, asa numitul “medina”. Stradutele sunt foarte inguste si strajuite de cladiri, de o parte si cealalta, fapt pentru care majoritatea lor sunt pietonale. Daca veti intalni cate un mijloc de transport, fiti siguri ca este vorba de unul pe doua roti!
In Marrakesh puteti vizita cel mai renumit simbol al orasului, moscheea Koutoubia; aceasta domina peisajul urban din Marrakesh, de la inaltimea celor 77 de metri ai sai, in special pentru ca legislatia marocana nu permite aici construirea unor cladiri mai inalte decat un palmier.
Tot aici va puteti inchipui pentru cateva ore ca sunteti sultanul Ahmad al-Mansur, cel care a ordonat constructia palatului El Badi din Marrakesh. Palatul, construit de-a lungul a 25 de ani, din 1578 pana in 1593, ofera turistilor posibilitatea imaginarii luxului din acea vreme. La constructia palatului s-au folosit materiale precum aurul si onixul, dar si marmura italieneasca.
Si, pentru ca sa va faceti o impresie completa asupra artei si culturii marocane, dati o fuga pana la unul dintre muzee – cel mai indicat pentru asa ceva ar fi Muzeul Dar Si Said al Artei si Mestesugurilor Marocane. Veti putea admira produsele artei marocane, de la bijuterii lucrate in argint pana la carpete, covoare si obiecte de pielarie sau obiecte din marmura si lampadare.
Descopera Marakesh cu Travel Tailor!
2. Casablanca
Cunoscuta cel putin cinefililor din toata lumea datorita filmului cu acelasi nume in care ii vedem jucand pe Humphrey Bogart si Ingrid Bergman, Casablanca este de altfel cea mai mare poarta de intrare in Maroc, aici fiind cel mai mare aeroport marocan; din acest motiv, Casablanca face deseori o prima impresie celor mai multi turisti in legatura cu aceasta frumoasa tara.
Casablanca nu se compara din punct de vedere al traditiilor cu Marrakesh; nici nu ar avea cum, orasul fiind unul dezvoltat economic, reprezentand un centru de business foarte puternic in aceasta parte a lumii. Globalizarea si-a pus accentul pe cea mai mare parte a peisajului urbanistic iar turistii din Europa regasesc deseori locuri unde se pot simti (din pacate literalmente) ca acasa – multe dintre constructiile moderne de aici au fost concepute de arhitecti europeni.
Totusi, in Casablanca veti putea gasi arhitectura traditionala specifica Marocului – nu oriunde ci la o importanta si impozanta moschee. Va recomandam sa vizitati neaparat Moscheea Hassan II, o moschee de o frumusete care o face deja principala atractie a Casablancai inca din 1993, anul finalizarii sale.
Cu lucrarile incepute in 1986 si cu un cost care s-a ridicat la peste 585 milioane de dolari, Moscheea Hassan II este cea mai mare din Maroc si a treisprezecea in intreaga lume. Totusi, minareta de 210 metri este cea mai inalta de pe Glob iar marocanii sunt mandri de acest record.
Impresionanta prin marimea ei arhitectonica, moscheea poate gazdui la rugaciuni si ceremonii religioase 105.000 participanti – 25.000 inauntru si 80.000 afara. Totusi, nu numai marimea in sine este cea mai mare atractie de aici – moscheea este construita in parte pe uscat si in parte deasupra oceanului iar decoratiuni spectaculoase si complicate ii acopera fiecare centimetru patrat din interior.
Cei care nu sunt musulmani, asa cum sunt majoritatea turistilor europeni, pot sa viziteze moscheea insotiti de un ghid, incepand de la intrarea dinspre Vest, urmand un program care se repeta de cateva ori de-a lungul intregii zile.
Tot in Casablanca veti putea admira, desi acum este lasata de cativa ani in paragina, Catedrala Sacre Coeur (acolo unde nu exista program de vizita dar paznicul de la intrare va poate lasa sa faceti cateva fotografii si in interior) dar si Biserica Notre Dame de Lourdes (influenta franceza isi spune cuvantul in Maroc, desigur).
Odata ajunsi in Casablanca, nu ezitati sa vizitati Piata Mohamed V, principala piata de aici si “cartierul general” al principalelor institutii, incluzand Prefectura, Palatul de Justitie, Consulatul Francez si Banca Marocului. Piata este fascinanta prin linia cladirilor care se intrezaresc prin gradinile foarte bine intretinute. Seara, piata este unul dintre principalele locuri de promenada – un loc romantic chiar!
Descopera Casa Blanca cu Travel Tailor!
3. Fes
Spre deosebire de Casablanca, Fes este o destinatie unde civilizatia occidentala inca nu a patruns; aici veti gasi autenticul spirit local marocan si, in mod cert, va veti rataci pe stradutele intortocheate ale Fes el Bali (Vechiul Oras). In acelasi timp, tot in Fes el Bali multi dintre turistii care pot suporta mirosul patrunzator aleg sa viziteze vopsitoriile de piele, renumite in intreaga regiune.
Fes el Bali nu inseamna insa numai vopsitorii sau pielarii; aici turistii pot gasi fel de fel de obiecte produse prin mestesuguri traditionale marocane, de la obiecte din sticla pana la papuci marocani specifici.
Daca sunteti pasionati de ceea ce inseamna islam, in intelesul lui pur religios, sau macar sunteti interesati de cultura si arhitectura islamica, tot in Fes veti gasi doua dintre cele mai renumite scoli islamice – Medersa Bou Inania si Medersa el-Attarine. Medersa Bou Inania a fost construita intre 1350 si 1357 in vremea domniei sultanului Bou Inan si a functionat ca scoala religioasa pana in 1960. Restaurata pana recent, Medersa Bou Inania poate fi admirata acum la fel cum era admirata in momentul finalizarii ei si este una dintre putinele locatii de acest fel in care pot intra si cei care nu sunt convertiti la islam.
De pe acoperisul Medersa el-Attarine turistii pot vedea moscheea Qaraouiyine cu acoperisurile ei din tigla verde, renumita odinioara ca fiind una dintre cele mai bune universitati din intreaga lume. Construita in 857, moscheea Qaraouiyine gazduieste una dintre cele mai mari si vechi librarii din lume, cu peste 30.000 de volume intre care si un exemplar al Coranului datand din secolul al IX-lea. Din pacate pentru turistii care nu apartin religiei islamice, acestia nu pot intra in moschee dar o pot admira din exterior.
Pentru pasionatii de peisaje, odata ajunsi in Fes, va recomandam sa urcati inaltimile din Borj Nord, acolo unde veti putea admira intreg orasul de la inaltime dar si vizita un interesant muzeu al armelor vechi. Intre altele, aici se afla un tun lung de 5 metri si cantarind 12 tone, folosit in Batalia celor Trei Regi.
Descopera Fes cu Travel Tailor!
4. Tanger
Asezat in partea de Nord-Vest a Marocului, foarte aproape de stramtoarea Gibraltar, Tanger este, dupa Casablanca, cel mai important centru industrial si de business al Marocului. Orasul se afla in plina dezvoltare industriala si urbanistica, iar cea mai importanta investitie de aici este portul Tanger-med despre care, la finalizarea lui si in momentul atingerii deplinei functionalitati, in 2018, se spera ca va putea asigura tranzitul anual pentru 8 milioane de containere, 7 milioane de pasageri si aproape 3 milioane de vehicule annual, devenind, asa cum spera marocanii, cel mai accesat si aglomerat port la Mediterana.
Tangerul este fascinant pentru orice turist care il viziteaza – orasul este marturia faptului ca, incepand cu secolul V i.e.n, datorita asezarii geografice, a fost tranzitat de un numar insemnat de civilizatii care si-au pus amprenta pe arhitectura, traditiile si obiceiurile locuitorilor de aici.
Medina din Tanger (Orasul Vechi) este un labirint complicat de stradute inguste care coboara spre mare. Punctul central de atractie din Medina pentru locuitorii din Tanger il reprezinta o piata numita Petit Socco unde batranii stau cat e ziua de lunga, beau ceai si joaca table. Zona este incarcata de vestigii ale trecutului si marturie a amprentei diferitelor civilizatii care au trecut pe aici – la Vest de Petit Socco vom putea vizita Biserica Imaculatei Conceptii, construita de spanioli in 1880; la Est vom regasi Marea Moschee din Tanger iar la Sud-Est se gaseste vechea Legatie Americana, cel mai vechi post diplomatic american, infiintat in 1821.
La Nord de Medina din Tanger peisajul este dominat de Kasbah, o locatie unde se regasesc Palatul Dar el-Makhzem, resedinta vechilor sultani, dar si Muzeul Kasbah.
Ville Nouvelle (Orasul Nou) este o zona interesanta, relativ recent construita a Tangerului, la finalul secolului XIX si inceputul secolului XX. Arhitectura de aici, vederea Oceanului dar si posibilitatea identificarii stramtorii Gibraltar si a sudului Spaniei fac din Ville Nouvelle cea mai populara destinatie pentru localnici si turisti deopotriva. Aici este un loc in care locuitorii se aduna sa se plimbe, sa stea ore intregi in cafenele sau sa priveasca spre ocean, in departare – nu-i de mirare ca privelistile din Ville Nouvelle si posibilitatea de a admira ore intregi oceanul a atras numerosi artisti europeni care l-au descris, l-au pictat sau l-au evocat in creatiile lor.
Descopera Tanger cu Travel Tailor!
5. Erg Chebbi & Erg Chigaga
Erg Chebbi si Erg Chigaga sunt doua “mari de nisip” (erg – mare de nisip) care se formeaza in Sahara marocana. Erg Chebbi este o mare de nisip care se intinde pe 50 de km, langa granita cu Algeria, si care incanta turistii cu dunele inalte de pana la 150 de metri, in timp ce Erg Chigaga este mult mai spectaculoasa dar cu atat mai greu de vizitat, cu dune inalte si de 300 de metri.
Accesibile cu autoturisme all-terrain specifice sau cu camila, dunele din Erg Chebbi sau Erg Chigaga pot fi “cucerite” de turisti, ajutati de ghizi localnici, sau pot fi admirate, daca nu sunteti destul de aventurosi. In ambele cazuri, este impresionant sa vizitati macar aceste doua “mari de nisip” pe care Marocul le ofera turistilor.
Descopera Erg Chebbi si Erg Chigaga cu Travel Tailor!
Cam atat pentru azi. A doua parte a destinatiilor turistice pe care le puteti vizita in Maroc, intr-un articol viitor.
Pana data viitoare!