Top 9 obiective turistice Islanda

Home // Blog // Top 9 obiective turistice Islanda
Top 9 obiective turistice Islanda

Top 9 obiective turistice Islanda

Islanda, insula de foc si gheata unde viata salbatica si minunile naturii sunt la ele acasa. Este o natiune progresiva si pasnica, care a format o societate moderna, in care se pune mare pret pe libertate si egalitate. Islanad a devenit una dintre cele mai ravnite destinatii turistice ale planetei, nu doar pentru aventurieri, ci si pentru cei care iubesc natura si isi doresc ceva diferit pentru vacantele lor. Totodata, aici veti descoperi vulcani activi, gheizere, izvoare termale, ghetari, campuri de gheata si fiorduri, pentru ca aceasta tara slab populata se afla pe una din zonele cele mai vulcanice din lume.
Islanda este situata intre Marea Groenlandei si Oceanul Atlantic de Nord. Este la nord-vest de Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si ca dimensiune este putin mai mica decat statul Kentucky.

Capitala, Reykjavik („Golful fumurilor„) este un oras infloritor si cosmopolit. Alte centre majore de populatie sunt: Akureyri, pe coasta de nord-centrala, Hafnarfjördhur, pe coasta de sud-vest, si Selfoss, in zonele joase din sud

Va prezentam in articolul de astazi un top al celor mai importante 9 obiective turistice Islanda pe care nu trebuie sa le ratati atunci cand ajungeti aici.

 

1. Laguna Albastra

Obiective turistice Islanda - Laguna Albastra
Laguna Albastra a fost creata artificial in anul 1976 din cauza scurgerilor de la centrala electrica Svartsengi care pompau apa geotermala incalzita de la aproximativ 2 km adancime. Astazi zona este una dintre cele mai vizitate din Islanda, zeci de mii de oameni ajungand aici anual, atrasi de peisajul fermecator si evident de una dintre cele mai bogate ape din lume in minerale precum siliciu si sulf. Laguna Albastra este formata pe un camp de lava din Grindavik, Peninsula Reykjanes. Activitatea vulcanica a Islandei reuseste sa mentina energia electrica, caldura si asigura cresterea vegetalelor in intunericul iernilor arctice.

In plus, apa are o temperatura constanta de aproximativ 40 de grade, in care turistii pot face baie pe tot parcursul anului. Apa din Laguna Albastra este folosita si pentru tratarea unor afectiuni de piele, cum ar fi cancerul sau psoriazisul. Sute de mii de turisti vin anual la acest izvor al tineretii vesnice, alegand sa viziteze acest paradis, care incanta toate simturile.
Centrul Laguna Albastra din Islanda are incluse un hotel, un centru spa, o clinica de dermatologie, un restaurant, o cafenea si un bar. Astfel, turistii se pot relaxa in laguna, pot opta pentru o masca cu namol alb sau pot opta pentru o baie cu aburi in pestera cu lava.

Pretul acestor tratamente speciale porneste de la 56,50 de euro pentru o persoana si poate ajunge la 430 de euro/2 persoane.

Vacanta in Islanda?

 

2. Parcul National Thingvellir

Obiective turistice Islanda - Parcul Naţional Thingvellir
Parcul National Thingvellir ocupa un loc important in istoria Islandei, fiind un simbol al unitatii nationale, avand o valoare inestimabila in memoria colectiva islandeza. Aici s-a constituit in vara anului 930 Parlamentul Islandez (primul parlament din lume) Tot aici, Islanda si-a proclamat independenta fata de Danemarca la 17 iulie 1944 iar in anul 2000 islandezii au sarbatorit 1000 de ani de la adoptarea Crestinismului.

Turistii pot vizita astazi marturii ale primei structuri administrative din lume, Parlamentul Islandez, printre care faimoasele Stanca Legii si Consiliul Legii.
Thingvellir a fost declarat parc national in 1930. A fost adoptata o lege care desemneaza Thingvellir drept „un altar protejat national pentru toti islandezii, proprietatea perpetua a natiunii islandeze sub pastrarea parlamentului, care nu va fi niciodata vanduta sau ipotecata„. Thingvellir a fost nominalizat pentru a deveni parte a Listei Patrimoniului Mondial la 2 iulie 2004. Nominalizarea a indicat ca situl are o valoare universala remarcabila si ar trebui sa fie pastrat atat ca sit cultural, cat si pentru mediul sau natural.

Istoria si cadrul natural spectaculos transforma locul intr-un unicat. Valea rifturilor se poate vedea foarte bine la suprafata si a ajutat la dezvoltarea teoriei placilor tectonice. Putem vedea dovezi ale migratiei continentelor. Cea mai mare parte a parcului national este acoperita cu lava provenita dintr-un vulcan care a erupt in urma cu 10.000 de ani.
Daca va numarati printre cei carora le plac activitatile in aer liber precum plimbarile cu barca, calaritul, pescuitul sportiv, mersul cu bicicleta, scufundarile, Parcul National Thingvellir va ofera numeroase variante pentru a va bucura de frumusetea salbatica, naturala si rara a acestor locuri.

 

3. Laguna Glaciara Jokulsarlon

Obiective turistice Islanda - Laguna Glaciara Jokulsarlon

Considerata una dintre minunile naturii islandeze, Laguna Glaciara Jokulsarlon s-a nascut de pe urma retragerii unui ghetar, a avut 8 km patrati in 1975 si a ajuns la 15 km patrati in 1998. Bucati uriase s-au desprins din Breidamerkurjokull si plutesc pe suprafata apei, dandu-ti o senzatie de poveste.
Laguna Glaciara Jokulsarlon este situata chiar pe soseaua de centura dintre Höfn si Skaftafell, in fruntea ghetarului Breiðamerkurjökull. Daca priviti o procesiune de forme de gheata suprarealiste uimitor deformate de pe autostrada 1, ati ajuns.

Atmosfera este de poveste! Suprafata lacului pe care plutesc blocurile de gheata este destul de restransa, insa adancimea de 250 de metri a plasat acest lac in topul celor mai adanci lacuri din Islanda. Bucatile de gheata ce plutesc pe suprafata apei sau ajung pana la mal se desprind din ghetarul Breiaamerkurjokull, una dintre cele mai mari bucati ale ghetarului Vatnajokull.
Aici s-au filmat scene celebre din filmele A View to Kill si Die Another Day, precum si seria Lara Croft: Tomb Raider, Batman Begins, diverse emisiuni TV si documentare.

 

Vacanta in Islanda?

 

4. Luminile Nordului – Aurora Boreala

Obiective turistice Islanda - Aurora Boreala

Aurorele boreale se numara printre cele mai populare atractii turistice din Islanda. Aurorele sunt legate de vantul solar, un flux de ioni care radiaza de la soare. Aceste particule devin innascute in campul magnetic al pamantului si se ciocnesc cu moleculele atmosferice, provocand explozii de energie, care apar ca cercuri mari in jurul poliilor. Acest spectacol spectaculos de lumina naturala este cel mai bine admirat in locuri indepartate si este deosebit de impresionant in momentele de crestere a activitatii solare. Aurorele boreale apar in regiunile polare magnetice ale emisferelor nordice si sudice, iar culoarea lor poate varia de la alb, verde, roz si pana la violet. Culorile lor depind si sunt influentate de elementele ionizate.

Deoarece aparitia Luminilor Nordice este imprevizibila, majoritatea operatorilor de cazare va pot oferi predictii inainte de a va culca si va pot adauga pe o lista de apel peste noapte. Ei va vor suna doar daca apar luminile, deoarece acestea pot fi vizibile doar pentru o scurta perioada de timp.

Sezonul perfect pentru a surprinde aurorele boreale din Islanda este din septembrie pana la mijlocul lunii aprilie. Unele surse vor recomanda noiembrie pana in februarie, deoarece acestea sunt cele mai intunecate luni. Totusi, aceste luni au de asemenea si cea mai proasta vreme cu multa ploaie, zapada si nori.

 

5. Rezervatia naturala Landmannalaugar

Obiective turistice Islanda - Rezervatia naturala Landmannalaugar
In partea de sud a Islandei, la 180 de kilometri de Reykjavik se gaseste Parcul National Landmannalaugar, una dintre cele mai populare destinatii turistice ale Islandei.
Vara este cea mai potrivita perioada pentru a vizita Landmannalaugar, deoarece acesta este momentul in care isi dezvaluie culorile vibrante si peisajul sau este in plina glorie. Cel mai bun lucru pe care il puteti face in Landmannalaugar este sa explorati zona pe jos si sa va bucurati de frumusetea peisajelor.

Zona este inconjurata de campuri vaste de lava si de muntii Rhyolite, care afiseaza un spectru magnific de culori. Drumul de acces este deschis doar de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii septembrie. O cabana montana (holul Landmannalaugar) cu facilitati de baza gazduieste 75 de persoane. Asadar, nu trebuie sa ratati peisajul accidentat si vederile extrem de spectaculoase.

Cel mai impresionant camp de lava, Laugahraun, si campurile vecine ale Hrafntinnuhraun si Namshraun au fost create intre 872 si 1480. Muntii colorati inconjoara aceste campuri de lava care se intind de-a lungul vailor. Potrivit folclorului local, lava solidificata gazduieste tot felul de creaturi ascunse, cum ar fi trolii si elfii. Cand te plimbi printre formatiile ciudate de roca, simti ca esti intr-o alta lume.

 

Vacanta in Islanda?

 

6. Pestera Skaftafell – Parcul National Vatnajokull

Obiective turistice Islanda - Parcul National Vatnajokull
In partea de sud a tarii, Parcul National Vatnajokull este un loc al ghetarilor si al unor pesteri de gheata magnifice, care atrag aventurieri din intreaga lume. Parcul national (unul dintre cele trei din Islanda) este impartit in patru sectiuni si consta din ghetarul Vatnajökull si imprejurimile acestuia. Veti gasi un numar de centre de vizitatori; cele din Skaftafell Ice Cave si Höfn sunt deschise pe tot parcursul anului, in timp ce Skriðuklaustur si Jökulsargljúfur sunt inchise in timpul iernii.

Cel mai bun moment pentru a vizita pestera Skaftafell este pe perioada iernii, dupa ce ploaia torentiala a spalat stratul superior al ghetarului. Daca este vazuta la momentul potrivit, pestera este scaldata in lumina albastra spectaculoasa. Vizitele in grup pentru toate zonele pot fi aranjate in afara sezonului. Daca sunteti in forma sanatoasa, va recomandam sa faceti o calatorie glaciara cu un ghid experimentat. Pregatiti-va pentru o experienta de neuitat printre pesterile spectaculoase de unde puteti chiar sa beti apa proaspata de la mici piscine naturale de pe suprafata.

Salbaticia zonei, canioanele, zonele mlastinoase, vaile si platourile intinse contureaza un cadru perfect pentru evadarea in mijlocul naturii islandeze. Atractia parcului este ghetarul Vatnajökull cel mai mare ghetar al Europei. Aceasta imensitate de gheata ce a creat un relief glaciar spectaculos, masoara pana la 1000 de metri grosime. Partea de nord a ghetarului este fragmentata de rauri glaciare si de vulcani. Aici puteti admira una dintre cele mai frumoase cascade ale Islandei, cascada Detifoss, iar daca aveti noroc puteti observa turme de reni.

 

7. Lacul Viti – Askja Caldera

Obiective turistice Islanda - Lacul Viti

Intr-un teren plin de minuni vulcanice, Askja este o bijuterie. Izolata in insulele Central Highlands din Islanda, in umbra imensului cap de gheata Vatnajökull, este un loc greu de ajuns. Veti avea nevoie de abilitati de conducere in afara cailor ferate si de nervi de otel, dar va garantam ca merita efortul.

Askja are o dimensiune impresionanta de 50 de kilometri patrati. Gama muntoasa din jur a fost formata in timpul activitatii vulcanice, iar Askja a fost partial creata de o eruptie a cenusei arse care a prabusit acoperisul camerei magmatice a vulcanului central. Apa din Viti, bazinul geotermal si craterul vulcanic este, in general, in jur de 30 de grade Celsius. Aveti grija, bancile pot fi foarte alunecoase, in special pe vreme umeda.
Askja a avut cateva eruptii cunoscute, ultima fiind in 1961. Aceasta eruptie a fost destul de mica si nu a cauzat probleme. Cu toate acestea, in 1875 a avut loc o eruptie majora care a facut ca acest crater sa fie bine cunoscut. Tephra si cenusa de pe urma acestei eruptii au dus la o foamete in nordul Islandei si in Scandinavia, cauzand moartea raspandita a animalelor. 

Askja si piscina geotermala din Muntii Dyngjufjöll nu sunt pentru persoanele slabe de inger. Cu toate acestea, daca doriti sa spuneti ca ati facut o baie intr-un vulcan viu, atunci acesta este locul ideal pentru dumneavoastra. Exista un lac in interiorul craterului urias unde temperatura este potrivita pentru inot.

 

8. Gheizerul Strokkur

Obiective turistice Islanda - Gheizerul Strokkur

Ce anume este un gheizer? Cuvantul deriva din verbul islandez gjósa, ce inseamna „a erupe„. Ele nu sunt mai mult sau mai putin decat izvoarele fierbinti care emit periodic un jet de apa fierbinte, insotit de abur. De ce se intampla asta? Gheizerele au o structura speciala, diferita de cea a altor surse termice, deschiderea spre suprafata fiind conectata la unul sau mai multe tuneluri. Acolo, apa intra in contact cu rocile incalzite de magma care curge in subteran, ceea ce face ca apa sa creasca temperatura pentru a ajunge la punctul de fierbere si pentru a iesi din deschidere

La o distanta de 50 de minute cu masina de la Reykjavik, Gheizerul Strokkur (dupa care se numesc toti gheizerii) este cel mai popular gheizer fantanesc din tara si renumit in intreaga lume. Aceasta zona extrem de activa a izvoarelor fierbinti se afla in sud-vestul insulei, langa raul Hvita, si este o oprire preferata de-a lungul a ceea ce se numeste Cercul de Aur. In acest moment se asteapta sa fie explorate gropi de noroi fierbinti si aproximativ 100 de alte gheizere explozive mai mici. La fiecare cateva minute, Strokkur improasca apa la 30 de metri in aer. Pe toata insula se gasesc mai multe gheizere mai mici care pot fi active sau inactive. Acestea sunt de obicei gasite in zone vulcanice active sau chiar pe terenuri care sunt predispuse la cutremure.

Vizitati Gheizerul Strokkur pentru expozitii si prezentari informative pe tot parcursul anului. Cu siguranta, vizita la Strokkur este unul dintre acele lucruri pe care trebuie sa le faci macar o data in viata.

 

Vacanta in Islanda?

 

9. Cascada Dettifoss

Obiective turistice Islanda - Cascada Dettifoss 

Cascada Dettifoss, situata in partea de nord a Parcului National Vatnajokull, este cu adevarat un exemplu fascinant de putere bruta a naturii. Masurand 45 de metri si o latime de 100 de metri, se spune ca este cea mai puternica cascada din Europa. Cascada este situata in nordul insulei si poarta amprenta superlativelor – este cea mai mare si cea mai puternica dintre cascadele Europei deoarece volumul de apa ce se scurge in canion este atat de mare incat face in asa fel ca pietrele sa se cutremure sub puterea sa.

Alcatuirea geologica a locului permite scurgerea sub o forma atat de impresionanta a cascadei! Din partea vestica se poate vedea intreaga infatisare a cascadei iar sedimentele carate fac apa sa para neagra. Cascada a inceput sa fie din ce in ce mai cunoscuta datorita faptului ca anumite scene din filmul Prometeus au fost filmate in acest loc, iar de atunci unii localnici au inceput sa o numeasca “Cascada lui Prometeu

In general, este mai bine sa va apropiati in partea de est a raului Jökulsa, unde drumul este mai bun. Peisajul care te conduce la cascada este selenar, iar din parcare nimic nu iti indica existenta vreunei caderi de apa in zona. Nu-ti dai seama ca exista decat atunci cand, inaintand pe traseu, incepi sa cobori pe niste scari si incepi sa ii vezi grandoarea. Spatiul este bine ingradit, tocmai pentru a evita ca turistii care ajung aici sa alunece pe iarba umeda si sa cada in canionul rece format de cascada.
O plimbare de 10 minute in amonte va poate duce si la alte cascade mai mici, dar frumoase. Daca va aflati in drumetie, un traseu mai lung, de 34 kilometri va poate duce pana la Asbyrgi. Pentru a putea admira imaginea desavarsita a fortei si maretiei, trebuie sa vizitati cascada Dettifoss.

Islanda este, intr-adevar o insula de foc si gheata unde viata salbatica si minunile naturii sunt la ele acasa! Noi am surprins doar cateva obiective turistice pe care le puteti descoperi si voi pe acest taram de basm. Cu toate acestea, stim cu totii ca nu putem transpune in cuvinte frumusetile cu care inzestreaza natura anumite locuri din lume. Tocmai de aceea, noi va invitam, ca de fiecare data, sa profitati de moment si sa explorati lumea. Acum este momentul potrivit sa va planuiti urmatoarea calatorie! Stiti ce aveti de facut…

Doar contactati-ne si noi ne vom ocupa de absolut tot. Pana la articolul viitor, sa aveti zboruri line, oriunde v-ati afla in lume!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

Call Now Button